Göra saker för att man kan

Håll i er nu, för här kommer ett inlägg som på sätt och vis faktiskt relaterar till ämnet järnväg, trots att det inte är tanken med den här bloggen längre.

Idag handlar det dock om järnväg för att jag roat mig med att göra en webbtjänst mest för att se om jag kunde och för att utforska Trafikverkets öppna API. Jag kunde, kort och gott, även om det än är långt ifrån perfekt eller för den delen, buggfritt…

Vad handlar det om då?

Jo, det handlar om att hämta ankommande/avgående tåg från stationer samt tidtabells-/punktlighetsinformation om enskilda tåg. Ett lagom sätt att hantera frånvaron från järnvägen alltså.

Tåglägesvy Karlstad

Det är fritt fram att testa denna lagom buggiga upplevelse och det gör man bäst med länken ewenson.se/tl (fritt stulet från annan liknande tjänst…).

Kan man inte sina stationssignaturer för järnvägen (hör väl till normal allmänbildning?) så kan man testa Ks för Karlstad eller Cst för Stockholm C som exempel.

Det hela är alltså ett ihopkok utav webbkodning i PHP där data hämtas via JSON från Trafikverkets API och sedan pusslas ihop till något någorlunda välfungerande. Om inte annat något att bygga vidare på, när självgodheten kring att ha lyckats med detta lagt sig.

Viss mersmak inför systemutveckling överlag har efter detta infunnit sig och kanske  jag rent av får tid/ork/lust att avsluta de där iOS- och Android-projekten jag har avvaktandes?

Oavsett vilket, tips, förslag, önskemål och buggrapporter tas tacksamt emot på valfritt sätt när det kommer till den däringa tåglägessidan..!

4 svar

  1. Du kan väl pilla ihop en ny version av den eminenta men nu nedlagda appen Tågtavlan till ios 🙂

    1. Intressant tanke! Hade tänkt titta på JSON-hantering i Swift, så vi får väl se om det blir något användbart utav det hela… ?

  2. Jag önskar en app där man söker på tåget och får upp hela körplanen samt avläsningar.

    1. Önskar jag med, tyvärr saknas datan i det öppna APIet och jag är långt ifrån att vara kvalificerad för att ta del av den datan från Trafikverket i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.