Nätshoppa mat – hiss eller diss?

Diana och jag hör till den där märkliga kategorin folk som faktiskt uppskattar att gå runt i matvaruaffären och strosa, oavsett om det är på egen hand eller som hel familj.

Visserligen kan detta ha en hel del med det faktum att vi ofta har möjligheten att göra detta vid tidpunkter när få andra besöker samma butik, tack vare/på grund av våra jobb. Oavsett vilket så är det ett klart trevligt faktum.

Men, eftersom vi ändå råkade få en stadig rabattkod á 12 % på helt köp vid test utav att handla på ICA Online här nyligen, så gav vi det hela en chans.

ICA logotyp

Frågan är alltså, hiss eller diss på att nätshoppa mat..?

Nackdelar

Det här med att sitta hemma i lugn och ro (?) och granska butikens utbud kanske man kan tycka vara en solklar fördel men inte för oss. Vi gillar att strosa omkring i butiken och springa på ett och annat man kanske inte tänkt på att man behöver.

I nätbutiken blir det så mycket att det närmast blir svårt att överblicka allt. Man ser inte skogen för alla träd så att säga.

Det är även lite för enkelt att klicka i allt möjligt utan att reflektera vad man sedan faktiskt kan bära utan besvär om man väljer att hämta i butik…

Fördelar

Även om det kanske kan vara lite svårt att överblicka det hela på samma sätt som i butiken så är det ändå rätt gôtt att kunna sitta med sessionen och kundvagnen öppen bra mycket längre än vad man velat göra i butiken. Handlandet sprids ut över timmar snarare än minuter.

Annan solklar fördel är också möjligheten att direkt kunna se slutsumman på ett annat sätt än vad vi är vana vid, i och med att vi inte brukar nyttja självscanningen på vår väg genom butiken.

Leverans

Vid vårt tillfälle fanns möjligheten att välja såväl hemleverans för ca 150 kr eller hämtning i butik för ca 50 kr. Båda alternativen gällde dagen därpå, så det var nödvändigt att ha viss framförhållning i sitt shoppande.

Vi valde hämtning i butik vilket gav oss ett spann på 2 timmar då vi var välkomna och då våra kassar skulle vara klara.

Just den här leveransen gick väl sådär, då det tog en bra stund innan någon dök upp vid utlämningen och kunde hjälpa oss. På gränsen till vad som är acceptabelt egentligen.

I övrigt gick det relativt smidigt och de fyra påsarna var förhållandevis väl packade, även om jag personligen anser mig vara mer effektiv i mitt packande. Frysvaror och kylvaror var separerade och förvarade åtskilt och därmed blev det två påsar fler än vad man kanske hade använt vid köp i butiken.

Slutsats

Det var tveklöst ett intressant experiment att handla såhär, även om det kanske inte föll oss i smaken helt. Däremot så kommer vi nog testa igen framöver vid tillfälle, för att se om nästa omgång utvecklar sig på annat sätt.

Förutsättningen för att det skall gå bättre nästa gång blir dock mer framförhållning i vad vi vill äta. Som det blev nu så fick vi vackert handla en gång till samma dag, eftersom det vi ville äta inte var en del utav det vi hade beställt dagen innan.

I framtiden så finns det tveklöst tillfällen då detta kommer vara ett mycket smidigt sätt att handla på, för att kunna hämta barn från förskola/skola i samband med att bara plocka ut färdiga matkassar utan att ha med barn in på affären.

Hiss eller diss?

Pass på den..?  Vi behöver undersöka det hela närmare fler gånger innan vi kan uttala oss helt säkert faktiskt. Nästa gång kanske bör vara under lite mer ordnade och kontrollerade former med en klar inköpslista…

Men väl värt att testa i varje fall, även om jag personligen kanske hade önskat lite kortare ledtider från beställning till färdig kasse att hämta…

Har ni få, tålmodiga följare utav bloggen provat på att näthandla mat? Vad tyckte ni om det hela..?

5 svar

 1. Bästa som finns! Kostar gratis att hämta i affär här & kanske 100 kr att få de hemkört tror jag 🙂

  1. Kan tänka mig det är sjukt smidigt för er! Vi skall testa det mer framöver här, vid rätt tillfällen och med mer förberedd inköpslista och se vad vi tycker om det då 🙂

 2. Christian

  Vi tänkte testa det hela på Willys häromsistens. Men det föll dels på att det kändes rörigt att klicka sig runt, precis som du skriver, så ser man inte skogen för alla träd. Och dels på att vi normalt handlar på Ica Maxi och är vana vid deras produkter. Nackdelen med att försöka jämföra Willys med Maxi blir därför ganska svårt. Här finns en Ica Nära som har näthandel, men det blev betyyyydligt dyrare än vad Willys korg landade på. Så till slut så tog vi oss i kragen och åkte iväg till vårt Maxi för en traditionell handling.

  1. Er Maxi erbjuder inte nätshoppingen då? Kanske lättare att testa med en butik som man är van med?

   1. Christian

    Nopp, dit har de inte kommit ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.