Hembryggt kallkaffe

Såhär när sommaren gjort litet fint spontant intåg så har det blivit helt rätt säsong för kallbryggt kaffe, Cold Brew alltså. Av en händelse så lanserade ju Löfbergs en uppsättning färdigförpackade Cold Brew om tre varianter, en naturell och två med smak.

Löfbergs Cold Brew Licorice

Såhär långt har jag/vi hunnit med att testa de två smaksatta, en med lakrits och en med ingefära som smaksättning. De var okej, inte mycket mer. Lakrits mer okej än ingefära för min del, vice versa för Diana.

Inspirerad utav detta så blev det dock dags att sätta den första egna omgången kallbryggd för året, så jag tänkte det kunde vara ett bra tillfälle att gå igenom hur jag kallbrygger kaffe, utan att säga att det är rätt eller fel sätt att göra det på!

Personligen föredrar jag att använda mig utav lättrostade kaffen med mycket smak för det här ändamålet, i det här fallet Buena Vista från Johan & Nyström som är ett kaffe i smakkategori 1 från deras del.

Vill man stötta bloggen så kan man med fördel spana in Kafferosteriet Koppars lättrostade kaffe no3 som även det bör fungera fint för kallbryggda syften, även om jag inte testat det personligen. Inte än det vill säga..!

Men hur gör jag då?

Hemgjord cold brew

  1. Mal en lagom dos kaffe ganska grovt, tänk mer åt kokkaffegrovhet eller presskanna än fint bryggmalet eller aeropress.
  2. Häll över i valfri behållare, tänk typ 1/5 kaffe.
  3. Häll över kallt vatten i förhållande till det malda kaffet
  4. Skaka! Fördel om man drar på lock eller skyddar mot stänk på annat vis här…
  5. In i kylen i 12+ timmar.
  6. Ibland skakar jag om lite då och då, ibland glömmer jag det.
  7. Filtrera! Jag varierar metoden lite, senast körde jag via presskanna, ibland via filter. Det beror. Filter ger mindre grumligt slutresultat men presskanna är smidigare.
  8. Häll upp om du vill dricka direkt, ställ tillbaka förslutet i kylen om du vill ha det senare.

Mått och sådär är inte en exakt vetenskap för min del när det kommer till hemgjord Cold Brew. Ska det vara hemgjort så ska det vara lite kaos helt enkelt.

Hur man sedan avnjuter är lite upp till var och en. Beroende på mängd kaffe i förhållande till mängd vatten så kan det bli lite koncentrerad smak. Går fint att späda ut med rent och kallt vatten om man vill ha naturellt kaffe, mjölk om man gillar det men generellt för de båda är att is är bra att ha i.

Vips, toppengod hemgjord Cold Brew som går att variera i tusen och en varianter beroende på vad för kaffe du väljer att göra det på!

Det ska även gå att mixa detta på olika vis med tonic och skapa en kaffetonic, detta är något jag inte har testat än men som komma skall framöver, när jag får tid/ork/lust/kommer ihåg det.

Är Cold Brew något ni testat/vill testa? Hemgjort eller köpt? Ni vet vad kommentarsfältet är till för..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.