Jag bara råkade…

Jag vet, jag vet, det är mindre än en månad sedan jag senast köpte ny kamera. Men jag bara råkade köpa en till, en till Fujifilm dessutom. En Fujifilm X70 den här gången.

Fujifilm X70 silver
Fujifilm X70 silver

Det blir ju lite som det blir när man får lite feeling och har ett projekt eller två i åtanke samtidigt som man springer på en bättre begagnad på Fotosidan.se. Gjorde ju inte direkt ont att det råkade vara en i snyggt silvertrim heller faktiskt. Liknar lite min gamla X-E1 som jag tjatat så mycket om.

Retrokänslan är på topp bortsett en sak, den här saknar helt EVF och man är förpassad till att använda skärmen på baksidan. En skärm som till skillnad från X-Pro2 har touch dock. Touchfunktionen kan antingen användas för att välja fokuspunkt eller för att helt enkelt ta bilden.

Skall man se rent till specifikationerna så är jag lite mer tokig än vanligt med denna kameran. Den har nämligen en fast optik á 18,5 mm (eller motsvarande ca 28 mm i småbildsformatet) och en X-transsensor á 16 megapixel. Sett till megapixel och optik ganska lik en modern smartlur alltså. Min iPhone 7 plus har ju en kamera med motsvarande 28 mm och en motsvarande 56 mm till exempel.

Varför i hela friden vill man då ha en X70?!

För att jag är 1) dum i huvudet eller 2) älskar märkliga utmaningar. Lite valfritt svar beroende på hur man är lagd.

Jag ser stort nöje i fast optik, om det inte framgått tidigare det vill säga. Dessutom har jag nu erkänt mig svag för Fujifilms X-transsensor med och de färger den levererar. Dessutom har jag som sagt ett och annat projekt i åtanke där den vida vinkeln kan komma väl till hands och där ett motsvarande objektiv till X-Pro2an inte skulle innebära samma sak.

Dessutom är det ju trots allt ganska stor skillnad i storleken på bildsensor i denna sensor av storlek APS-C och de som sitter i en modern smartlur, även om mängden megapixel kanske är samma.

Det här kan kort och gott bli ruskigt bra, på sikt. Annars går det ju alltid att sälja den igen…

7 svar

 1. Martin

  Vill du ha äkta retro så får du väl köpa en genomsiktssökare att sätta i blixtskon. 🙂

  Jag har en Ricoh GR sedan några år, så du är inte ensam i galenskapen i alla fall. Den kan onekligen inte tävla med småbildsspegelreflexen med 28/1,8, men den räcker till mycket. Jag hade väl helst haft en med en 35:a istället, men man får ta det som finns. Det går ju att beskära och då blir det i princip som m4/3 med 10 MP.

  1. Jag tror jag får lugna mig lite med investeringarna framöver nu faktiskt. Nästa lilla inköp är nog snarare ett tumgrepp till X70 och en soft release till X-Pro2an 🙂

   Det är något särskilt med dessa små kameror och dess fasta optik ändå, som tvingar en tänka till, tänka om och röra på sig. En hälsosam utmaning för kreativiteten?

   1. Martin

    Jovars, det blir ju lite ”sport”. 🙂
    Jag använde i princip bara GR under en ganska lång tid, och spegelreflexen låg mest, av olika skäl. Sedan började jag dock bli lite trött på att bara ha vidvinkel och dessutom körde Rajala en kampanj på spegelreflexen jag tänkte byta till… Sedan dess har jag kört mer med spegelreflexen än med GR, men den är väldigt bra att ha i jackfickan. Dessutom är det ju väldigt diskret och ser inte mycket ut för världen, vilket är en fördel ibland kontra den andra kameran.

    1. Det är ju ganska fascinerande egentligen, att spegelreflexkameran drar till sig så mycket uppmärksamhet. Var och varannan ”Svensson” går ju runt med en spegelreflexkamera numera, eftersom de blivit så pass billiga att köpa in i sina budgetvarianter…

     Men tacka vet jag små kameror med grymma sensorer, utmärkta kompanjoner till de större kamerorna som har lite mer specifika tillfällen! 🙂

 2. För att den helt enkelt tar fantastiska bilder? Jag hade en X100s innan jag köpte min X-Pro2 och jag älskade den. Perfekt att ha med sig vart man än gick.

  Saknar den lite. Måste kanske köpa en ny…. ?

  1. Som sagt, man kan väl aldrig ha för många kameror? 😛

   Oavsett vilket, så är det bra smidigt att ha en (någorlunda) liten kamera med en APS-C sensor. Gott om goda möjligheter! 🙂

 3. […] vi faktiskt var ute i relativt god tid för vårt ärende. Valet för dagen föll på den där Fujifilm X70 jag skrev om häromdagen, som efter lite experimenterande nu börjar bli hyfsat bekant i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.