Ett oseriöst företag?

Trogna läsare minns säkert hur ämnet bildstöld avhandlades tidigare i år? Hur ett av landets större järnvägsföretag försåg sig med bildmaterial till en intern utbildning från mig utan att varken fråga eller erbjuda ersättning för det hela.

Inbrottstjuv
Grafik från Pixabay

Efter två månader utestår fortsatt betalning för bildstölden i fråga, totalt 4500 kr plus förseningsavgifter. Företaget, Green Cargo AB, tycks alltså vara en högst oseriös aktör inom järnvägen och bland företag i allmänhet. Hur skall man annat tolka det hela, när de gladeligen tar för sig utav material som annan skapat utan att ersätta upphovsman.

Är det verkligen så ett seriöst företag skall agera? Ignorera krav på skälig ersättning när de blir påkomna med att stjäla material? Kan man lita på ett sådant företag som anställd och som produktköpare? Det är upp till andra att avgöra.

För mig handlar det om en oerhörd nonchalans mot mig som individ och upphovsrättsinnehavare. Ett tecken om att företagskulturen är ordentligt ur kurs. När viljan att kompensera för begångna misstag helt saknas.

Så. Pass opp potentiella kunder som lokförarstudenter. Välj företag som står för sina åtaganden och som kompenserar för det som blivit fel. Det tjänar ni på i längden!

Inte för att striden är över här, rätt skall ju trots allt vara rätt.

4 svar

 1. Christian

  Fantastiskt dåligt!

 2. Jesper Eriksson

  Hej!

  Tror du att det kan bli aktuellt att driva saken vidare i domstol, eller är det inte värt varken risken eller tiden?

  Om det skulle bli så att man väljer att driva saken vidare i Tingsrätt, kommer det att röra sig om ett förenklat tvistemål, där kostnaderna för den förlorande parten är betydligt mindre.
  (https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6renklat_tvistem%C3%A5l)

  Hursom, riktigt dåligt utav Green Cargo, som dessutom är helägt utav Svenska staten (Om det nu påverkar dess trovärdighet) och som är väldigt stora inom frakt via järnvägen.

  Lycka till, och hoppas det löser sig utan att domstol dras in =)

  1. Hej Jesper!

   Vi får se hur fortsättning följer. Har inte helt tagit beslut i hur jag väljer att gå vidare kring detta än. Det lämpliga vore ju fortfarande för Green Cargo att faktiskt göra rätt för sig. Det är trots allt vad man kan förvänta sig av ett större företag som detta.

 3. […] lugn, det här handlar inte om Green Cargo, även om de fortsatt vägrar stå för det de stulit av mig tidigare i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.