Bildstöld…

Ett ytterst sorgligt faktum som finns i att någonsin publicera fotografier, illustrationer eller videomaterial på nätet är att någon, någon gång, kommer att stjäla ditt material och använda det för eget bruk. Trots att fri grafik endast är några få klick och en Google-sökning bort.

Inbrottstjuv
Fri grafik från Pixabay

Detta med bildstöld är något jag drabbats av förr och fått ersättning för. Det är något jag kommer drabbas av i framtiden med. Det är något jag är mitt uppe i att hantera just i detta nu.

Ett av landets större järnvägsföretag, inte mitt egna, har nämligen tagit sig friheten att använda sig utav en skärmdump från mitt videoklipp kring Bose QC35 för att illustrera det olämpliga i att som lokförare distraheras vid olika situationer.

Man kan alltid vara ett föredöme tydligen. Ett dåligt sådant om inte annat.

Företaget i fråga valde först att ignorera mina påtalande kring detta, att det är något som behöver tas bort och som skall ersättas ekonomiskt. Något man efter vidare påtryckningar ursäktade bort med att det var för kort tidsperspektiv för att besvara. Fredag – onsdag alltså. Utan en bekräftelse om att det var mottaget.

I senaste korrespondensen heter det dock att man ”instruerat” sina utbildare att byta ut bilden och…

Någon ersättning kommer dock inte att utgå. Från mitt perspektiv är ärendet avslutat.

Ansvarsfullt…

Vad det handlar om ekonomiskt är tre poster á 1500 kr styck.

 • 1 st bildanvändning för e-learningmaterial
 • 1 st skadestånd olovlig användning enligt ovan
 • 1 st skadestånd kränkande publicering enligt ovan

Totalt alltså 4500 kr jag begär i ersättning för att mitt material använts för att illustrera mig som ett dåligt exempel vid ett annat järnvägsföretags interna fortbildning. En summa som för övrigt är förankrad i BLFs prislista.

Ganska rimligt kan jag tycka?

Nåväl. Bara att fortsätta traggla. Om inte annat kan detta vara det rätta tillfället att faktiskt ta tag i hela det här med att starta enskild firma och skaffa f/a-skatt, för att kunna fakturera liknande händelser på ett enklare sätt när det inträffar.

Behöver jag ens fråga om det är fler som har dåliga erfarenheter kring detta med bildstöld? Det är väl tyvärr mer än alltför väl utbrett…

2 svar

 1. Tråkigt att höra, hoppas det löser sig!

  Men jag antar att det är tillåtet att bädda in en youtube-video i säg en artikel. Men hur blir det om du laddar upp en bild här på din blogg, sedan kopierar jag länkadressen till bilden och bäddar in den på min hemsida.

  Har jag då begått en bildstöld?

  Bara lite nyfiken, men somsagt. Hoppas det löser sig. Riktigt fult gjort av de att sedan tvärneka dig ersättning.

  //Jesper

  1. Om man säger såhär, finns möjligheten att bädda in en YouTube-video med hjälp av delningsknappen så är det tillåtet att göra så. Annars går det nämligen att avaktivera på videoinställningarna i ens YouTube-kanal. Däremot är det inte på samma sätt med bilder utan där krävs det tillåtelse utav upphovsmannen(personen?) för att visa bilden, oavsett vart på det stora vida internet som den är uppladdad. Tekniskt sett bildstöld att använda bildlänken för inbäddning på egen sida alltså.

   Tack i övrigt för kommentar och stöd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.