Tanken på att bli egen

Ja, egenföretagare alltså. Innan någon får uppslag för skvaller.

Tanken om det har nog funnits med i hela mitt vuxna liv, att registrera ett företag i någon form för att kunna ta betalt bättre för mitt digitala skapande i dess olika former. Alltid har det dock funnits något som hindrat mig. Lathet, mestadels faktiskt. En smula osäkerhet med kanske?

Framförallt så älskar jag ju enkla och smidiga deklarationer som inte behöver granskas ingående och in på yttersta detaljnivå. Bara ögna igenom, konstatera avsaknaden utav potentiella avdrag och sedan godkänna och invänta utbetalning (förhoppningsvis…). Busenkelt och lagom ansträngande sådär.

Konceptet bokföring känns inte heller sådär våldsamt lockande ärligt talat, trots att jag bevisligen gillar mina kalkylark.

Ändå är jag där igen, på nytt nyfiken på att dra igång en enskild firma och försöka utveckla inkomstbiten utav mitt fotograferande. Kanske ett omöjligt uppdrag men ändå så lockande!

Den största utmaningen blir väl egentligen att passa in det i mitt jobb till vardags, helst utan att behöva ägna all ledig tid till att ta åt mig uppdrag. Tanken på att gå ner i tid som lokförare och kompensera detta med att utveckla fotografiska hobbyn till mer yrke, den finns ju där. Ha en bra ekonomisk bas och ändå kunna ägna tid åt fotografering.

Får nog Googla det hela ett varv till. Kanske 2016 blir året då jag slutligen gör något åt tankarna? Bara att faktiskt nämna dem i skrift såhär är ju mer än jag någonsin gjort förut, vad jag kan minnas…

3 svar

  1. Kör bara! Jag betalar en revisor typ 4000kr om året så gör han allt utom att fakturera. Då slipper man tänka på allt pappersarbete. Sen är det bara ringa han å fråga om det är något inköp eller något man är osäker på. Värt varenda krona! Lämnar bara in en kasse med kvitton och fakturor så får jag tillbaka en fin pärm med snygga siffror 🙂

    1. Låter ju onekligen sjukt smidigt! Skall ha i åtanke! 🙂

      1. Ja då slipper man ha ångest över allt pappersarbete och kan syssla med det man är bra på/tycker är kul. Vill man inte ha f-skatt så finns även något som heter frilandsfinans.se då skickas fakturan från dom och dom tar en procent av fakturan. Sen får du betalt av frilandsfinans. Skattat å klart rakt in på kontot. Lite dyrare men absolut det smidigaste om man bara har lite ströjobb. Då blir du i princip ”timanställd” när du gör jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.