Så mycket slösad tid

Man kan ju gott ifrågasätta varför jag aldrig riktigt gav mig an att testa Final Cut Pro ordentligt sådär för ett år sedan, när det var aktuellt första gången. Det vill säga, installera det på min MacBook Air och testköra det där.

Vilket geni som helst kunde ju räknat ut att en Apple-mjukvara skulle fungera bättre än en tredjepartsmjukvara på Apple-hårdvara. Det är ju liksom inga större nyheter i att de är sjukt duktiga på att effektivisera mjukvara-hårdvara där i Cupertino.

Sen kanske jag inte hade räknat med fullt så enorm skillnad som det faktiskt visade sig vara mellan Final Cut Pro X och Premiere Pro CC…

Final Cut Pro X versus Premiere Pro

Det är ingen större hemlighet i att min 2014 års 11″ MacBook Air är långt ifrån ett fartmonster med sin 1.4 GHz i5, 4 GB RAM-minne och Intel HD Graphics 5000. Det är egentligen inte mycket mer än en glorifierad skrivmaskin med skärm istället för papper.

Om det finns någon mjukvara där detta blev så plågsamt uppenbart så var det i Adobe Premiere Pro CC. Maskinen kämpade febrilt när den handskades med videoredigering av 1080p-material, d.v.s. upplösning 1920*1080 px.

Lägg på någon textsnutt och gud förbjude lite färgkorrigering av klippen och man fick hindra datorn från att hoppa från närmaste höga byggnad.

Att redigera material i 2.7K (2704*1520 px)från min GoPro Hero5 Session var alltså otänkbart, med mindre än att man skapade proxyfiler i lägre kvalité. En smula tidskrävande process alltså. En process som dessutom gick snett fler gånger än den gick rätt. Garanterat handhavande på den dock.

Med viss skepticism så installerade jag istället testversionen av Final Cut Pro X på min Air, eftersom årsabonnemanget för Creative Cloud CC ändå var på väg att nå sitt slut.

Apple Final Cut Pro X logotyp

Redan i föregående inlägg kring ämnet hade jag ju insett att prestandaskillnaden är enorm. Pinsamt enorm. Premiere Pro CC är oanvändbart på den här hårdvaran, under i stort sett alla moment av videoredigering. Med Final Cut Pro X kan jag inte bara klippa, redigera, sätta titlar och korrigera färg som ljud, jag kan exportera på kortare tid än vad det tog att ladda ett projekt i Premiere Pro CC…

Det tog inte många dagars användning innan jag frigjorde pengarna som var nödvändiga för att köpa Final Cut Pro X i skarp version. Något jag borde gjort redan förra hösten.

Inte nog med att jag spenderat motsvarande summa fördelat över 12 månader istället, jag har spenderat så fruktansvärt mycket tid helt i onödan på att kämpa med mjukvara som fungerar så dåligt på den hårdvara jag har tillgänglig.

Normalt sett brukar jag hävda att det är slöseri med tid att ångra det som redan skett, för det kommer inte förändra situationen ändå. Att det är bättre att ta lärdom av sina misstag, gå vidare och göra bättre ifrån sig i framtiden.

Men det är bra svårt att inte ångra alla de pengarna jag lagt ut i ”onödan”, all tid och all frustration som gått åt till att kämpa med Premiere Pro CC. Så mycket bortslösat!

Tolka mig lagom rätt nu, Adobe Premiere Pro CC är en fantastiskt kompetent mjukvara, förutsatt man har rätt hårdvara. Jag skulle vilja lära mig mer om det och kan definitivt tänka mig gå tillbaka om jag någon gång skulle skaffa mig ett PC-baserat system.

Apple Final Cut Pro X är bara så mycket bättre med Mac-datorer…

2 svar

  1. Adobes programvaror generellt kräver gärna att man har hyfsat bra hårdvara. Det blir gärna lite segt annars.

    1. En 3 år gammal MacBook Air av 11″-modell är inte riktigt fullgott snabb nog i varje fall, den saken är säker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.