Tillbaka på ruta ett

Adobe vs Apple, Premiere Pro vs Final Cut Pro, igen…

Det har ju trots allt snart gått ett helt år sedan det senast var aktuellt, när jag senast var i valet och kvalet när det kommer till att välja videoredigeringsprogram.

Final Cut Pro X versus Premiere ProDen gången föll valet på hela Adobe Creative Suite i och med deras Black friday-rea vilket gav mig hela programsviten för 425 kr/månad i 12 månader. Det vill säga fram tills relativt snart.

Ta det inte fel, Adobe Premiere Pro är ett fantastiskt kompetent program som klarar av det mesta man kan tänkas skicka in i det. Problemet är väl snarare att programmet är mer kompetent än vad jag är, trots ett års vana utav att jobba med det.

Utöver bristande kompetens, eller kanske på grund av (?) så har jag även vissa mer eller mindre dagliga svårigheter i att använda Premiere Pro på ett bra sätt.

 • Stabilitetsproblem
  Av och till kraschar hela Premiere Pro och oftast till synes helt utan anledning. Extra tid går åt att återställa projekt och helt enkelt starta upp programmet igen.
 • Proxyfiler…
  Det har blivit högst uppenbart att jag behöver använda mig utav proxyfiler för att kunna sköta redigeringen på min MacBook Air utan att den helt avlider. Inget problem i sig om det inte vore för att det tog sådan faslig tid att skapa proxyfilerna, allra helst eftersom jag behöver skapa dem en och en för att inte ljudet skall försvinna under konverteringen.
 • Prestandan!
  Alltså. Adobe Premiere Pro må vara ett fantastiskt program på alla tänkbara sätt och vis, men prestandan på Mac, den lämnar mycket att önska. Väldigt, väldigt, väldigt mycket! Det är bara smärtsamt att jämföra med den prestandan som Final Cut erbjuder, föga förvånande…
 • Priset
  I och med att förra årets rabatt nu tar slut ökar priserna rätt ordentligt igen. Mina 425 kr/månaden som varit närmast ett fynd kommer vara ett minne blott. Istället pratar vi närmare 600 kr/mån eller 240 kr/mån för endast Premiere Pro. Vid köp av årsplan det vill säga, annars blir det än dyrare!

I och med detta är jag alltså åter vid ruta ett, åter i valet och kvalet om jag vill fortsätta traggla med Premiere Pro eller om jag istället skall köpa mig en licens utav Final Cut till en engångskostnad som motsvarar lite mer än ett års bruk av Premiere Pro och lära om mig att redigera i det programmet istället.

Fördelarna med att fortsätta i Premiere Pro är framförallt möjligheten att kunna byta plattform om jag så önskar. Skulle jag av någon anledning välja en PC framför en ny Mac när det blir dags, så kan jag med fördel jobba vidare i Premiere Pro med förhoppningsvis en smula mer rutin.

Fördelarna i Final Cut är att det sägs vara mycket mer lättarbetat när man väl tagit sig över tröskeln, att det fungerar betydligt mycket bättre på de datorer jag idag kör jämfört med Premiere Pro och att när väl plåstret är avdraget och kostnaden lagd, så kostar det inte igen, varje månad, alla månader.

Valet är svårt. Mycket svårt. Frågan är vad som blir mest rimligt i slutänden? Premiere Pro ger mer frihet men tar mer tid både sett till prestanda som ork. Final Cut ger högre kostnad direkt och en ny inlärningströskel, men är det värt det på sikt? Tid är trots allt pengar.

Några kloka inspel från mina läsare? Någon med god erfarenhet från något av de två, eller kanske båda? Kommentarsfältet är fritt!

2 svar

 1. Jag har inte testat något utav dessa två, så där kan jag inte alls uttala mig.
  Jag ogillar abonnemangsform av program, just för att pengarna tickar på ganska ordentligt om man inte tänker sig för. Därför skulle jag nog säga att det skulle kännas bättre att köpa FCP istället för att hyra. Om du dessutom väger in att slippa köpa en ny dator för att orka med redigeringen så har du sparat många kronor.

  1. Jo, det är tveklöst en stor del utav problemet överlag. Många prenumationstjänster blir det och totalsumman per månad springer iväg illa kvickt… :/

   Sen lär datorbyte komma förr eller senare i varje fall och tanken är att gå mot en kraftfull bärbar istället för iMacen. Skulle vara skönt att kunna sköta videoredigeringen ordentligt på andra platser än hemma vid skrivbordet, om inte annat så för tidsåtgången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.