Första månaden med tjecken

Så var det då plötsligt oktober och därmed har första månaden med vår tjeck passerat, första månaden som innehavare utav vår Škoda Fabia Combi som går under namnet Gordon.

Gordon i Hallsberg
Gordon i Hallsberg

Hur har då tiden tillsammans såhär långt varit..?

Överlag så är vi ruskigt nöjda med vårt val utav bil för de närmaste tre åren. Såväl storleksmässigt, körmässigt som ekonomiskt är detta ett klockrent val utefter våra behov. Med en månadskostnad strax norr om 2000 kr så är det svårt att vara missnöjd faktiskt.

Trots att framförallt jag kommer från många år som BMW-förare så är jag dock långt ifrån missnöjd med köregenskaperna i denna tjeckiska konstruktion med tydliga VAG-drag.

Visst, det är inte någon BMW, långt ifrån faktiskt, men det är en fantastiskt bra bil för det!

Överlag känner jag mig ganska förvånad över hur tyst och bra den går i alla hastigheter, även på motorväg. Dessutom är den lilla gräsklipparmotorn där under huven riktigt pigg och körbar vilket jag inte räknat med från en 95 hästar stark (?) 1-litersmotor.

Har jag sagt att motorn dessutom visar lovande tendenser till snålhet?

Om det är något vi (jag) är en smula missnöjd över så är det väl Apple CarPlay och hur det fungerar, eller inte fungerar om vi skall vara mer korrekta.

Försöker man ha sin iPhone kopplad via blåtand, vilket man vill, så fungerar nämligen CarPlay ungefär vart tredje gång och då som bäst halvdant. Något i kedjan klarar inte av att enheterna är kopplade via blåtand samt sladd, även om sladden skall bryta blåtandskopplingen som så.

För att få CarPlay att fungera sådär Apple-fint som man vill att det gör, så måste man slå isär blåtandskopplingen. Då fungerar det fint, även med en tredjepartssladd.

Nu råkar ju blåtand generellt vara bra mycket smidigare att använda, eftersom man inte alltid vill ha sladd i sin telefon när man är ute och kör, utan mer uppskattar möjligheten att spela från Spotify trådlöst samt kunna svara på/ringa samtal utan att fippla med telefonen.

Inte smidig lösning alltså. Inte det minsta. En får hoppas på framtida uppdateringar kanske?

Något jag däremot gillar starkt är Škoda Connect. Kopplingen mellan bil och webbtjänst/app. För en statistiknörd som mig är detta rena guldgruvan!

Kördata för Gordon
Diverse kördata för Gordon
Kördata för Gordon
Diverse kördata för Gordon

Att kunna studera sådana här saker i detalj från webbtjänst och app är ju helt gudomligt. Kunna ha bra koll på bränsleförbrukning, kvarvarande räckvidd och körsträckor. Guld!

En månad avklarad med gott resultat, 35 månader kvar på kontraktet. Fortsätter vi hålla oss såhär pass nöjda även framöver? Starten har ju varit bra lovande alltså..!

2 svar

 1. Christian

  Kul att läsa att ni är nöjda!

  Ang Carplay, så vet jag inte om jag missuppfattar dig, men carplay kräver ju sladd, ja väldigt 90-tal, men man får laddningen på köpet, vilket väger upp det en del.
  Men visst är det smidigare att bara koppla telefonen till stereon och använda i stort samma funktioner, men trådlöst istället. Carplay via BT har jag inte ens hört om.

  1. Det ska tydligen finnas någon form av trådlös koppling till CarPlay med verkar det som. Säkerligen extrautrustning dock, för följde man anvisningarna så hände absolut inget alls i Fabian.

   Problemet för oss är dock att vi inte kan ha blåtand igång samtidigt som den är kopplad via sladd, då fungerar nämligen inte CarPlay alls. Får alltså lov att ta bort blåtandskopplingen för att kunna använda CarPlay när man vill det. En smula osmidigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.