A versus A

För er som inte har snappat upp det, så har jag utvecklat ett visst intresse för rörlig bild på sistone. Lite som en utmaning när vanlig fotografering inte känns så utmanande längre. Eller som variation kanske? Något oklart ärligt talat.

Hur som helst, så finns det ju lite olika skolor kring videoredigering och vilket program man helst använder. Apple Final Cut Pro X mot Adobe Premiere Pro. A versus A helt enkelt.

Final Cut Pro X versus Premiere Pro

Det förstnämnda har en hel del likheter med det i macOS medföljande iMovie som jag med många andra börjat redigera i. Ett rent, enkelt, för macOS anpassat gränssnitt som man väldigt snabbt kommer in i. Dessutom flyter det på sjukt bra på just macOS och mac-hårdvara överlag. Föga förvånande.

Det senare är väl det mer anrika av de två, från Adobe som knappast är ett okänt företag för någon alls? Samma företag som står bakom såväl Photoshop som Lightroom.

Premiere Pro har den absoluta fördelen i att gränssnittet är ganska likt alla andra Adobe-program såhär i slutet av 2016. Man känner igen sig ganska hyfsat och det man inte förstår, finns dokumenterat någonstans på nätet.

Personligen trivs jag ungefär lika väl i båda gränssnitten och har fått till ett ganska hyfsat amatörmässigt arbetsflöde, något att arbeta utifrån och utvecklas med så att säga.

Problemet är bara, vad ska man egentligen satsa på?

Adobe Premiere Pro går att prenumerera på i deras Creative Cloud-lösning, antingen via hela paketet för omkring 500 kr/mån eller som separat program, som jag gör just nu. Detta kostar mig 275 kr/mån.

Final Cut Pro däremot, det är engångskostnad om 3195 kr, motsvarande nästan ett år med Premiere Pro som månadsprenumeration. Svettigt och inte våldsamt motiverande ärligt talat. Lättare att sprida ut kostnaden och därmed också kunna säga upp prenumerationen med en månads varsel, om så skulle önskas.

Frågan är bara vad som egentligen är klokast i längden? Efter ett år är det trots allt samma pengar.

Vad säger ni som testat någon av programmen? Vad gör man klokast i att investera i?

Final Cut som lirar klockrent på Mac, till en saftig engångskostad? Eller är Premiere Pro som är lite mindre plattformsberoende ett bättre alternativ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.