ABC är vår nya livsstil

Always Be Charging eller kort och gott, ladda när du kan, det är vår nya livsstil sedan ungefär en månad tillbaka. Vi har nämligen blivit med elbil, en BMW i3 som det lite lätt hintades om i föregående inlägg.

Så, trots en begränsad räckvidd på ca 28 mil WLTP och en hel del kompromisser så slog vi till, mest för att det var för bra pris för att kunna låta bli.

Efter en månad och lite drygt 100 mil så är vi tveklöst helt sålda. Trots kompromisser. Trots viss välgrundad pessimism angående räckvidd vintertid.

BMW i3 är kort och gott en absolut fantastisk bil och kan mycket väl vara en av om inte den charmigaste och roligaste lilla bil jag ägt hittills i mitt liv.

Inte nog med det, såhär långt har vi dessutom lyckats köra den bra mycket billigare än vår Seat Arona med, trots att vi endast laddar på publika laddstationer. Inte ens vår berömda snåljåp, den Skoda Fabia kombi vi körde i tre år, är i närheten av lika snål, oavsett dåtidens eller nutidens bensinpriser.

För att känna på BMW i3 som långfärdsbil tog vi oss en nätt liten roadtrip Karlstad – Skövde – Karlstad igår, lagom till midsommartrafiken sådär.

Trippmätaren i BMW i3 efter tur och return Karlstad - Skövde

Över 324 km hade vi en snittförbrukning på 14,9 kWh/100 km och totalkostnaden för laddning, mycket tack vare billig destinationsladdning i Skövde, landar på under 200 kr eller precis under 6 kr per mil.

Jämfört med faktiska förbrukningssiffror i Aronan så är det mindre än halva kostnaden. Och då var Aronan egentligen inte särskilt törstig heller.

Men, nog om en enskild roadtrip, hur är livet med elbil i övrigt?

Absolut ljuvligt såhär långt. Visst, vi träffar laddstationer långt mycket oftare än vad vi träffat på bensinmacken, det blir lite naturligt när räckvidden är mindre än hälften av vad vi är vana vid.

Trots våra frekventa laddstopp så är det inte direkt så att vi kan säga att det påverkar oss negativt. Istället sker laddningen när vi gör annat, som igår när vi utforskade Sjötorp och pytsade i 6 kWh för 4,60 kr/kWh under tiden vi ändå promenerade eller de 21 kWh för 2,50 kr/kWh som parkeringen i Skövde bjöd på.

Laddstopp i Sjötorp

Vårt mest vanligt förekommande laddstopp sker vid en snabbladdare som ligger intill butiken vi ofta handlar vid. Som idag, när min bättre hälft fyllde på från 33% till 98% under tiden hon handlade, d.v.s. 38 minuter.

Allt detta kommer ju garanterat ändras en del till vintern när räckvidden minskar en del, men så lär även antalet mil per månad göra. Sommaren lockar ju till mer körning än vintern gör trots allt.

När det gäller själva körningen så blir vi nästan löjligt bortskämda just nu. Inte nog med att accelerationen alltid finns där, vi har även adaptiv farthållare och möjlighet att starta AC på distans. Allt detta kommer det bli svårt att välja bort nästa gång det blir aktuellt att byta bil.

BMW i3 må vara en bil full av kompromisser, men jäklar vilken bil det är ändå! Frälst är bara förordet och risken är stor att ni kommer få se mer av den här på bloggen och på Instagram…

Kategori:

Taggat:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.