Fulsöt, snyggful eller något däremellan?

Jakten på familjens nästa bil går vidare och plötsligt så befinner vi oss i ett läge där vi provkör lätt begagnade BMW i3. Frågan är, kan en elbil med räckvidd på fjuttiga 28 mil verkligen vara en bra idé?!

BMW i3 snett bakifrån

Svaret på den frågan är väl lika glasklart som alltid. Det beror på.

För vardagsbruk? Absolut! Åtminstone med regelbundna stödladdningar typ varje gång man befinner sig nära en laddstolpe.

För långfärder? Ja, alltså, det handlar ju om planering. Ganska mycket planering. Noggrann planering. Men går, det gör det ju. Om inte annat för att efter en 25 mil så är det kanske inte en dålig idé att ta en paus och ett måste är väl en nog så god ursäkt för att faktiskt göra det?

Förarmiljön i BMW i3

Sen att 28 mil räckvidd inte är 28 mil räckvidd i praktiken är en annan fråga. Framförallt inte vintertid. Men, för vår del handlar det egentligen mest om resor på uppåt 15 mil enkel resa som mest till vardags.

Det som gör oss mest intresserade av att leva med de kompromisser en BMW i3 kommer med, det är avtalet som presenteras. Ett privatleasingavtal om 18 månader istället för de ”normala” 36 månaderna. En uppsättning vinterdäck inkluderade i priset, om än ingen försäkring.

Baksätesvy i BMW i3

Kompromisser finns det en hel del av nämligen, utöver räckvidden som går att runda helt okej ändå. Framförallt handlar det väl om utrymme och viss smidighet.

Utrymmet i baksätet är ändå över förväntan. Som synes ovan får nämligen jag plats bakom mig själv, vilket inte alls är illa med tanke på mina 187 cm. Det kanske inte blir för några längre eller särskilt bekväma resor, men det går.

En annan fråga gäller dörröppningen, som är speciell för att sammanfatta det snällt. Bakdörrarna går nämligen inte att öppna utan att först öppna framdörrarna. Något som inte nödvändigtvis tas emot med största möjliga glädje hos den yngsta familjemedlemmen.

Men, det är något som skulle gå att leva med i 18 månader och förmodligen så vänjer vi oss alla vid det relativt omgående. Som med det mesta.

Bagageutrymme i BMW i3

Även om utrymmet i baksätet är över förväntan så blir det knappast några flyttlass körda i skuffen på en BMW i3. Knappt en storhandling om vi skall vara lite stygga. För här finns det plats för en ryggsäck och några kablar, sen är det lite klappat och klart, om inga säten skall fällas då det vill säga.

Men. Återigen. Det kanske går att leva med detta i 18 månader? I väntan på att världen och bilmarknaden skall stabilisera sig lite?

BMW i3 snett framifrån

Saken är inte helt avgjord än och det vankas väl en provtur till med BMW i3 innan vi säger varken bu eller bä, men den är verkligen inte avskriven på något sätt och vis. Tvärt om.

Kategori:

Ett svar

  1. Christian

    Lite fulsnygg som sagt! Känns som en bil man gärna scrollar förbi när man tittar på elbilar idag, men det är väl för att den varit med ett tag och man får en känsla av att den är en aning utdaterad. Men precis som du skriver, så beror det ju på, om det passar i vardagen. Kul med ett batterialternativ, till vettiga pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.