Blev kameran just överflödig?

Tidigare i år så investerade jag i en ny kamera, en Fujifilm X-E4 mer specifikt. Detta med ambitionen om att väcka fotolusten och inspirationen ur sin djupa dvala, med god hjälp av de fantastiska färgerna som Fujifilms kameror levererar.

Fujifilm X-E4

I mångt och mycket så har min tanke och ambition fungerat, den har fått följa med oftare än många tidigare kameror och har levererat många bra bilder.

Ursprungligen köptes kameran med Fujinon XF 27 mm f/2.8 och därefter har jag även kompletterat med ett ”resevänligt” objektiv, Fujinon XF 18-55 mm f/2.8-4. En bra kombination som täcker in ett stort antal behov.

När Fuji-kameran köptes så rockade jag en iPhone 13 mini, en högst kompetent (och smidig) mobiltelefon med riktigt bra kamerauppsättning. Klart dugligt för de allra flesta situationer men utan att vara helt tekniskt perfekt.

Mobilkameran har ju sedan tidigare den oändliga fördelen av att alltid vara med, en fördel som tveklöst kompenserar för väldigt många nackdelar, inklusive teknisk bildkvalité. En bild från kameran som är med är alltid bättre än en icke tagen bild med en tekniskt överlägsen kamera som står hemma och dammar.

Problemet är nu bara att jag visst råkade köpa mig en iPhone 14 Pro i samband med årets lansering, en mobil vars huvudkamera plötsligt inte längre lider av samma brist på teknisk kvalité som många tidigare mobilkameror gör.

Bougainvillea fotograferad på Rhodos med en Apple iPhone 14 Pro
Bougainvillea fotograferad på Rhodos med en Apple iPhone 14 Pro

Plötsligt har jag alltså en mobilkamera som i mångt och mycket är lika bra som en ”vanlig” kamera. Plötsligt är det inte längre så många fördelar i att bära runt en ”vanlig” kamera längre, när jag i mångt och mycket kan få lika bra bilder ur mobilen, som ändå är med.

Frågan är då, hur gör jag med min Fujifilm X-E4 nu? Jag är inte något fan av att ha elektronik ståendes oanvänt. Jag säljer saker jag inte använder, det är så jag jobbar i åtminstone 95% av alla fall.

Några alternativ som jag leker med i huvudet är följande.

1. Behåll Fujifilm X-E4

Det kanske mest rimliga alternativet av de alla, behålla min nuvarande Fujifilm X-E4, kanske komplettera med något ytterligare objektiv som ger den lite mer existensberättigande och helt enkelt bara fortsätta njuta av den när tillfälle ges.

Fördelar? Klart billigaste och enkla alternativet.

Nackdelar? Risken för att den blir ståendes och dammar igen.

2. Sälja Fujifilm X-E4

Att sälja av utan ersättare är som bekant alltid ett alternativ. Kanske inte det mest sannolika alternativet, men ändå ett alternativ. Jag har trots allt tillgång till en fullt kompetent Canon EOS R med en stadig samling optik som mer än väl täcker in en absolut majoritet av alla fotografiska behov.

Fördelar? Bra pengar in som alltid kan gå till något annat.

Nackdelar? Oro över att begå samma ”misstag” som när jag en gång i forntiden sålde min Fujifilm X-E1, en av ytterst få försäljningar jag ångrat med tiden.

3. Sälja Fujifilm X-E4 och köpa X100V

Det är mer än en gång som jag har suktat efter de olika varianterna av Fujifilms X100-serie. I stort sett sedan lanseringen av den första modellen för sådär 12 år sedan och med nyfunnet sug vid varje nylansering sedan dess.

Detta kanske är en smula märkligt, det är trots allt en kamera med fast optik och utan större möjligheter till andra vinklar. Motsvarande 35 mm är vad som gäller utan någon form av konverteringskit.

Samtidigt är 35 mm en absolut favoritbrännvidd sedan tidigare. Några av mina (i min mening) bästa bilder är tagna med den brännvidden och jag har ägt fler än ett fast objektiv med just den brännvidden.

Jag har tidigare även ägt en Fujifilm X70 med fast optik som jag på många sätt uppskattade väldigt mycket, bortsett det faktum att den var hysteriskt långsam på många vis då.

Fujifilm X70 silver
Fujifilm X70 silver

Förmodligen är det här alternativet som lockar mig mest, även om det kanske inte är det mest rimliga av de alla. Fast egentligen kanske det är just mest rimligt, lite inspiration och utmaning i fotograferingen?

En liten twist i detta är dock att nya modeller av X100 har anlänt med tre års mellanrum de senaste tre modellerna. Nuvarande Fujifilm X100V fyller tre efter nyår. Läget är kanske alltså inte optimalt för ett sådant byte, om vi ska vara helt ärliga.

Fördelar? Eventuellt mer inspirerande och utmanande fotografering med fast optik.

Nackdelar? Är det verkligen ett rimligt byte?!

Inspirationskällan…

Även om tankarna på en X100V snurrade redan när jag beställde X-E4 så blev det ytterligare ett varv efter att min bekant, Magnus Jonasson, känd från poddarna Till Den Det Berör och En podd om teknik, gick och skaffade sig just en Fujifilm X100V.

Det är svårt att inte bli inspirerad av hans bilder från kameran i fråga, de gör helt klart sitt till för att bli än mer sugen på att byta runt i kameraväskan.

Om det blir något byte eller ej får vi väl se med tiden. Plötsligt händer det? Eller så händer det inte? Kanske kommer det en uppdatering om det här på bloggen, kanske inte. Allt beror på förutsättningar och skrivlust.

Kategori:

2 svar

  1. Fredrik Lundqvist

    Hej om du är intresserad av att sälja så är jag intresserad. Vad har du tänkt dig för pris?
    Vänligen Fredrik

    1. Tyvärr, redan hunnit med att sälja den redan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.