En kamera för alla behov?!

Ämnet kameror är ju ständigt återkommande som tema på den här sidan och dess i övrigt ganska fattiga innehåll. Det har ju trots det gått närmast oväntat länge sedan jag sålde av min Fujifilm X-Pro2 utan att ämnet kommit på tal igen.

Nu verkar det dock vara dags, för första gången på ganska länge har det nämligen dykt upp en kamera som faktiskt får mitt hjärta att slå lite extra, sådär lagom lämpligt på alla hjärtans dag dessutom!

Canon EOS RP med RF 24-105mm F4 L IS USM
Nya Canon EOS RP – Officiell pressbild från Canon

Detta är alltså den lång nya instegsmodellen i nya RF-systemet, Canons nya objektivfattning för framtiden kort och gott. Trots att det är en ”instegsmodell” så har den en fullformatssensor på 26 megapixel, en ordentligt gjord flipskärm för den typ av videoinspelning jag pysslar med och ingång för mikrofon samt utgång för hörlurar på det.

Canon EOS RP kamerahus
Nya Canon EOS RP från ovan – Officiell pressbild från Canon

I teorin så skulle det här alltså kunna vara svaret på vad för kamera jag villhöver för att täcka behoven utav såväl film som stillbild.

Den må ha något sämre specifikationer för video jämfört med min nuvarande Panasonic Lumix GH4, men det är inget jag egentligen känner att jag skulle lida av. De specifikationer som saknas är mest saker jag i dagsläget ändå inte använder.

Kamerahus med adapter ser ut att gå på strax under 17 000 kr vid lansering och vill man ha med det nya RF 24-105 f/4 så får man hosta upp totalt 27 500 kr. Inte direkt gratis men ändå bra mycket billigare än storebror i systemet, Canon EOS R.

Frågan är dock, hur mycket får man ut för ett bättre begagnat Lumix-system med MFT-sensor? Knappt tillräckligt med en snabb överslagsräkning, då dessutom inräknat att min Blackmagic Pocket Cinema Camera får gå vidare på sikt.

Värt det? Bra sugen är jag åtminstone!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.