Bra råmaterial

Det är något alldeles särskilt att kunna jobba med bra råmaterial, oavsett vad det handlar om egentligen. Samma princip gäller egentligen allt ifrån matlagning, all form av hantverk via fotografering till min senaste stora passion, video!

Nu har jag sedan (relativt) länge varit bra bortskämd med bra råmaterial från min primära filmkamera, en Panasonic Lumix GH4 som jag i vintras köpte begagnad. Den levererar riktigt bra material, allra helst kombinerat med bra optik!

Men sen kan man alltid ta det en nivå extra, som jag gjorde när jag köpte mig en bättre begagnad Blackmagic Pocket Cinema Camera (BMPCC) i syfte att lära mig mer och bli bättre på allt vad video heter.

Blackmagic Pocket Cinema Camera med tillbehör

Här snackar vi alltså tämligen kompetent filmkamera med prestanda nog för att faktiskt, som namnet skvallrar om, producera film. Riktig film alltså. Typ sådant man ser på bio eller åtminstone Netflix.

Bra sätt att lära sig på alltså, även om inlärningströskeln är en smula brant!

För att leka och illustrera skillnaden mellan råmaterial och snabbt korrigerad slutprodukt så spelade jag in lite exempelmaterial från balkongen här för en stund sedan, med god hjälp av den tillfälligt återkomna sommaren.

Som synes är råmaterialet kanske inget som gemene man blir våldsamt upphetsad kring. För en annan lyser dock den enorma potentialen igenom och med snabb korrigering i form av en LUT och lite skärpa så blir det dock en helt annan historia!

Det hela förutsätter dock en i grunden väl utförd exponering vilket ställer en smula högre krav på mig som fotograf, allra helst eftersom man genom åren blivit bra bortskämd med diverse mer eller mindre automatiska exponeringar och korrigeringsmöjligheter i form av RAW-formatet i fotovärlden.

Nu råkar ju RAW-format för video finnas som finess i BMPCC men eftersom jag inte är gjord av lagringsutrymme så har jag än så länge inte utforskat detta våldsamt mycket.

Oavsett vilket så är detta en underbar liten kamera att lära sig och bli mer avancerad med, både sett till inspelning som efterarbete. Ett bra steg vidare i den våldsamt utrymmeskrävande världen av video!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.