Flygfesten anno 2018

Ni minns det som igår va? Senast jag befann mig på flygfesten i Dala-Järna? Det var ju trots allt bara 6 år sedan senast och flygfestade

I år var det då dags igen och dessutom premiärbesök för sonen den här upplagan. Han blev ju trots allt hela 10 år gammal förra veckan och fick själv välja om han ville åka eller ej, slapp bli påtvingad (nåja…) pappans intressen.

Bilköer till Flygfesten 2018

Som alltid är det lagom långa köer när 10 000-tals vill besöka ett område som inte ens har så många fasta boende. Vägar och parkeringar är inte direkt anpassat för ändamålet så att säga. Dessutom kan man ha vissa åsikter om smidigheten vid insläpp, men det är ett annat ämne.

Panasonic GH4 med Sennheiser MKE 440

Vid årets upplaga flygfest valde jag att ge mig på film istället för foto utav uppvisningarna. Med blandade resultat. Det hade eventuellt varit lämpligt att åtminstone försöka öva en smula innan skarpt läge…

Oavsett vilket så blev det åtminstone några mer eller mindre skakiga klipp från min uppsättning med Panasonic Lumix GH4, Sennheiser MKE 440 och enbensstativ för ”stabilitet”.

JAS 39 Gripen

Swedish Air Force Historic Flight J 35J Draken

Det är de två klipp som jag i skrivande stund hunnit med att redigera. Inget våldsamt wow bildmässigt men ljudet är rätt okej ändå! Bra testscenario för mikrofonen som jag har på lån och som kommer utvärderas mer i min teknikkanal på YouTube inom ”kort”. Prenumerera på den om du inte redan gör det!

Överlag var både stor som liten nöjd med evenemanget som så. Bra uppvisningar, punktligt schema och riktigt bra väder merparten utav tiden vi var där. Vem kunde tro att solen skulle ta så i augusti…?

Köer ut från Flygfesten 2018

Lättare kaos uppstod föga förvånande när (enligt uppgift) 35 000 personer skall ta sig ut från området som alltjämt är lika lite anpassat för massorna som på vägen in. Lägg därtill vissas ovilja att förstå blixtlåsprincipen och du får ett fint litet bilkaos. En timme för att köra sträckan Dala-Järna – Vansbro är imponerande åt fel håll…

Eftersom jag senast det begav sig även redovisade förbrukningssiffror som jag då var nöjd med så är det väl inte mer än rätt att så sker även nu?

På den tiden körde jag min BMW 523iA och var nöjd med en förbrukning på 0,75 l/milen. Vid årets besök handlar det som bekant om vår Skoda Fabia Combi och snittförbrukningen landade då på 0,41 l/milen dit och 0,42 l/milen hem. Detta med en snitthastighet på 58 km/h och total körtid på 3 timmar 1 minut dit och 3 timmar blankt hem.

Nästa upplaga flygfest sker 2021 och vi får väl se om jag är på plats då eller om det återigen blir ett glapp innan nästa omgång 2024? Allt beror på omständigheterna, vädret och givetvis, uppvisningsprogrammet!

Var någon utav bloggens läsare på plats? Vad tyckte ni i så fall om årets upplaga…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.