Årets upplaga WWDC

Igår kväll var en sådan där tekniknördig höjdpunkt på året. Igår kväll var det nämligen dags för Apples årliga utvecklarkonferens att dra igång och det med en traditionsenlig keynote. Som sig bör alltså.

Precis som med Apples andra keynotes så brukar det vara väldigt sevärda presentationer, även om just denna kanske är mer för de lite mer nördiga utav oss. Allra helst med tanke på att gårdagen inte innehöll några hårdvarunyheter, helt i enlighet med de rykten som cirkulerat inför evenemanget.

WWDC18 pressbild

Vad hade de då för intressant att komma med när det gäller mjukvaran…?

Ja, om vi tar det ämne för ämne och börjar med macOS så finns det en hel del spännande saker!

Framförallt uppskattade jag introduktionen av ett ”dark mode” för variationens skull. Det är rätt trevligt att kunna skifta till det när man jobbar i mer mörka utrymmen. Sen kanske det rent av visar sig vara ganska trevligt att jobba med annars också, det får framtiden utvisa…

Nya macOS App Store

Utöver detta utlovas även en ny Mac App Store och det var allt på tiden. Den nuvarande är väl okej som bäst och då är jag rätt generös. Dessutom tycker jag det var rätt intressant att se Microsoft som förste företag att presenteras som bidragande till nya App Store, sett till de två företagens tidigare konflikter!

Nya finesser i Safari för att förhindra spårning av användaren mellan webbsidor är också högst intressant och de många tjuvnypen i riktning Facebook gick inte att undgå. Apple verkar ta sig an rollen som ”the good guy” i en värld där personlig informationssäkerhet är allt mer hett.

Kära hustrun blev tämligen lycklig utav den automagiska skrivbordsstädningen som även den kommer med ”Mojave”, där filer på skrivbordet går att ordna i ”stacks” utefter filtyp. Potentiellt riktigt smidigt för den som har svårt att hålla det virtuella skrivbordet rent!

När det gäller iOS är det väl framförallt utlovade finesser för föräldrakontroll som lockar och som definitivt är en faktor som kan få oss att stanna i ekosystemet kring iPhone. Att i mer detalj kunna styra vad som är okej och inte okej samt övervaka användningen i barnens enheter är helt klart en efterlängtad funktion för en mer eller mindre orolig förälder.

iOS 12 officiell skärmdump från Apple

Jag kan ju inte direkt säga att jag blev ledsen över att man verkar tagit ordentligt tag i hur notiser sorteras och hanteras. Det var på tiden att man stal friskt från Android här. Förhoppningsvis blir hanteringen bättre och smidigare i och med iOS12…

Slutligen kan man även konstatera att Apple ligger något så kopiöst mycket längre fram med iOS jämfört med Google och Android när det kommer till stöd för äldre enheter.

Kommande iOS12 skall stödja så pass gamla enheter som iPhone 5S från 2013 och man har dessutom jobbat hårt på att förbättra prestandan framförallt för äldre enheter överlag. Som en krönika i ämnet på Surfa.se tar upp så kommer den telefonen vara uppåt 6 år gammal innan iOS12 når end of life vilket innebär ett mjukvarustöd långt bättre än något annat i segmentet.

Just detta innebär också att en iPhone blir en betydligt mer framtidssäker investering jämfört många andra smartphones i dagsläget, eftersom Apple så tydligt visar sin vilja att fortsätta förse även äldre enheter med ny mjukvara, nya finesser och framförallt, säkerhetsuppdateringar!

Jag är själv bra sugen på att ta mig an betaversioner utav såväl iOS som macOS här framöver. Då är det väl framförallt min MacBook Air som ligger i riskzonen för en macOS ”Mojave”-beta relativt snart, eftersom den åtminstone för en överskådlig tid framöver är minst viktig i vardagen och därmed blir lämplig för experiment.

Någon mer ur läsarkretsen som är ”beta”-sugen? Väntar ni tills skarp version eller tills någon annan varit dum nog att testa? Något i kommande releaser ni ser särskilt mycket fram emot..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.