Så var det ju det här med däck…

Lite lagom lång tystnad sådär här på bloggen. Mer eller mindre ofrivillig sådan. Livet har lite kommit emellan om vi säger så, med först en snuvig bebis och sedan en rinse and repeat på förra årets ryggskott. Finns ju trevligare sätt att spendera en tredagars ledig helg än i stukat skick och fullproppad med smärtstillande tabletter.

Hur som helst, så är det väl läge att beröra det där ämnet jag älskar att skjuta upp, tydligen. Ämnet vinterdäck. Ämnet som inte varit våldsamt aktuellt eftersom jag valt att förtränga valet en smula.

Höstlöv i Stadsparken
Höstlöv i Stadsparken

I takt med att löven faller och med dem även temperaturen så närmar vi oss alltjämt det oundvikliga. Vi närmar oss punkten när valet av däck skall ske och så även beställning och rätt snart montering.

Frågan är bara, vad skall vi ha?!

Gordon i Hallsberg
Gordon i Hallsberg

Personligen är jag ju ganska svag för originalfälgar, föredragsvis aluminiumfälgar. Bra däck på det är ju så självskrivet att det inte ens är värt att nämna. Familjen skall åka tryggt och säkert på bra däck!

Problemet bara är att jag blir en smula snål när jag ser priset på en uppsättning nya originalfälgar i aluminium med bra däck. Typ väldigt snål. Blev ju trots allt bortskämd med däcken till gamla bilen som jag fick till ett relativt bra pris med originalfälgar och allt på begagnatmarknaden.

Begagnatmarknaden på däck och fälg till någorlunda nya Skoda Fabia, stendöd…

Alternativet då blir antingen plåtfälgar med bra däck från Lecab eller tredjepartsaluminiumfälgar med bra däck från näthandlarna, typ ABS Wheels (affiliatelänk), Bythjul.se (affiliatelänk) eller Svenska Gummihuset (affiliatelänk även här…).

Mitt problem här blir ju då fåfängan. Ett högst fånigt problem så. Men jag vet inte vad jag gillar minst, plåtfälg eller tredjepartsfälgar?

Bortser vi från fåfängan så är det ju smidigt att beställa utav lokal part som dessutom erbjuder däckskifte på det. Samtidigt är det trots allt sent 2017 och det bör inte vara några som helst problem i att beställa däck från nätet, bara det görs med omsorg.

Fåfänga, snålhet och viss tidspress att kämpa emot alltså. Hur man gör det lätt för sig här i livet.

Enklast vore ju att bara skippa vintern helt, det vore smidigt. Kan någon ta och ordna det..?

7 svar

  1. En klart intressant tanke väl värd mer utredning! Tack för tipset!

 1. Christian

  Jag gjorde det enkla och la med originalfälg och en uppsättning Nokian Hakk(alldeles för många ”k”)a R2 med nybeställningen. 13600:-
  Vill minnas jag sett nån siffra för kampanjen de kör nu på Fabia med vinterhjul på köpet. 9600 kanske? Värt att kolla med handlaren?

  1. Vi tänkte den tanken med, men 199 kr/mån (eller om det var 299 kr..?) kändes inte värt det, inte när man inte ens får behålla däcken för egen försäljning efteråt. Prisförslaget vi fick från säljaren för en uppsättning aluminiumfälgar var snäppet lägre än erbjudandet faktiskt, så det känns tveksamt att komma lägre än så :/

   1. Christian

    Jag gjorde det strålande valet till nuvarande bil att inte köpa med från handlaren, i tron att det går säkert att komma undan mycket billigare. Men med mer val osv så sticker också priset iväg. Så det var nog en dålig affär, även om däck och fälg är bra, så blev det långt ifrån billigare…

 2. Jag hade plåt med hjulsidor/”navkapslar” på förra kärran… Det kan ju se helt ok/rimligt ut beroende på bil. På en Fabia tycker jag väl att det är ok och de är ju ändå konstant totalgrisiga i det här landet på vintern. Däremot kanske man inte vill ha plåtfälg på fläsk-SUV e dyl.

  Vinterdäckstest i senaste (nr 22) Teknikens Värld för övrigt.

  1. Lutar åt att det får bli plåtfälgar faktiskt. Plånboken får vinna över fåfängan den här omgången.

   Tack för tipset, skall spana in däcktestet där och se om jag tänker mer eller mindre rätt..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.