Hädelse…

Häromdagen fick jag för mig att göra något som känns så monumentalt fel, så avigt och så mot alla principer.

Jag installerade Windows 10 på min iMac. Via BootCamp. På en liten del utav totalt hårddiskutrymme då.

Men i varje fall. Windows på en Mac. Så fel. Så mot alla principer.

Windows 10 skrivbord

Och varför gör man då på detta vis? För att man är nyfiken så klart. För att man faktiskt tycker Windows 10 är det mest intressanta Windows som någonsin skapats. Trots att jag gillar min i-värld!

Skärmdump från Windows 10

Dels tycker jag överlag Windows 10 är relativt stilrent och snyggt. Dels börjar det kännas ganska trivsamt att jobba i, trots att jag är väldigt van med macOS efter snart tio år som Apple-användare. Dels är jag överlag nyfiken på vart Windows 10 är på väg, något jag tog upp förra våren i samband med att jag testade Microsoft Lumia 950.

Det går heller inte att förneka det smidiga i att i framtiden kunna välja och vraka lite mer fritt, när det blir dags att köpa in en ny dator. Nu är min iMac 27″ från hösten 2013 långt ifrån redo att bytas ut, men den tiden kommer, förr eller senare.

I och med att jag på sistone även valt mjukvara som fungerar lika fint på Mac som Windows, Adobe Creative Cloud och Microsoft Office365 bland annat, så är jag ju även så sett relativt fri att fritt välja och vraka dator och operativsystem.

Den lilla edge som Apple haft under många år sett till operativsystem och smidighet börjar sakta men säkert att försvinna. Efter nästan tio år som mer än nöjd medlem i Apple-sekten så börjar jag vackla, även om det är ytterst lite..!

Som synes nere till höger så har jag dock ingen aktiv licens på Windows 10 och planerar inte skaffa det heller i närtid. Därav får man leva med den lilla ”Aktivera Windows”-texten också. Helt okej eftersom detta mest är ett test och för att kunna ta del utav Windows Insider-programmet.

7 svar

 1. Själv gick man över till Mac Os och en 13″ MacBook Pro med Touch Bar för några veckor sedan när PC-laptopen sade upp sig med omedelbar verkan, jäkligt nöjd än så länge. Nackdelen är ju prislappen

  1. Klokt val! Apple bygger ruskigt beständiga prylar ändå. Något som märks mer än väl på priset! Tror ändå du kommer vara nöjd på sikt med, allra helst när hålet i plånboken börjar avlägsna sig! 😉

 2. Är också Mac-användare sedan drygt 10 år och i helgen tackade grafikkortet i min trogna iMac 27″ i7 (2009) för sig.

  Lusten att slänga 20 000 kr på en ny iMac, som inte uppdaterats sedan 2015 och fortfarande standardutrustas med mekanisk hårddisk, är inte jättestor.

  Så nog susar en och annan tanke på Windows 10 och PC genom huvudet just nu. Alla alternativ känns som pest eller kolera.

  1. Så fruktansvärt surt! Reparationsmöjligheten känns inte lockande? Om möjligt d.v.s.?

   Även om man är medveten om rasrisken hela tiden, så blir det alltid lite extra surt när det faktiskt händer. Dessutom alltid vid ett dåligt tillfälle oavsett när det än händer…

   1. Kollade som hastigast efter reservdelar på eBay, men priset (över 2000 kr för begagnad reservdel) kändes på tok för högt för att det ska vara värt på en nästan åtta år gammal dator. Inte heller den smidigaste operationen att byta grafikkort på en iMac. Dessutom kan nästa komponent rasa i morgon.

    Nu har jag beställt en PC med Kaby Lake, 32 GB minne och 4k-skärm. Får se om jag blir nöjd. Lika snyggt som en iMac och hemtrevligt som macOS blir det inte, men hålet i plånboken är bara hälften så stort…

    1. Dela gärna med dig om vad du tycker om skiftet till PC sedan! Blev det laptop eller stationär i den nya?

     1. Markus

      Kör PC på jobbet (dock Windows 7), så man är väl hyfsat van redan.

      En lockelse med bytet är också enklare och mindre kostsamma hårdvaruuppgraderingar i framtiden. Det har man saknat som Mac-användare. Därför blir det en stationär burk i det minsta mATX-chassi jag hittade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.