Microsoft Lumia 950 – spretiga tankar

Ja, då har det blivit hög tid att börja sammanfatta min tid med Microsoft Lumia 950 och därmed följer här en sedvanlig dos av spretiga tankar om allt och inget, högt och lågt.

Microsoft Lumia 950

Under den aktuella låneperioden så har Lumia 950 dels fått medfölja som huvudsaklig enhet under drygt en vecka, därefter som kamera/allmän leksak under resterande period. Inte för att den gör ett direkt dåligt jobb som huvudsaklig telefon utan mer för att jag är och förblir en smula beroende utav vissa appar på min iPhone.

Apparna ja…

Det är och förblir just apparna som är Lumia 950 och Microsofts stora problem, deras moment 22. För även om situationen mot för något år sedan har förbättrats drastiskt på app-fronten, så saknas ännu bra appar för vissa kritiska funktioner. Bland annat saknar min bank, Nordea, en vettig och fungerande app för Windows 10 mobile. Inte heller finns det någon vettig mobilanpassad sida som kan fungera som ersättare, vilket är tråkigt och ganska skamligt överlag såhär 2016.

Det finns dock ljusning på vissa fronter och tro det eller ej, appar som rent av faktiskt är riktigt bra, nästan ikapp sina släktingar för iOS och Android! Observera dock att dessa listor är skapade utefter mitt behov och stundvis, mitt tycke och smak. Listade i början utav mars 2016 så vissa förbättringar kommer förhoppningsvis ske allt eftersom.

Bra, väldesignade, anpassade appar för Windows 10 Mobile

 • Facebook
 • Dropbox
 • Mobilt BankID
 • SAS
 • TripAdvisor

Fungerande appar med icke-anpassade (alternativt katastrofala gränssnitt)

 • Twitter
 • (Instagram)
 • Facebook Messenger
 • Spotify

Totalt avsaknade appar

 • Nordea
 • Coop (Mobil webb ersätter)
 • Espresso House
 • WordPress (Mobil webb fungerar hjälpligt)
 • Flickr
 • VSCO
 • SJ (Min resa)
 • Sony Playmemories
 • M.fl. diverse mer eller mindre nödvändiga men smidiga appar

Det jag saknar mest, utöver framförallt att kunna göra bankärenden via telefonen, är nog en WordPress-app och en bättre fungerande app för Facebook Messenger, eftersom detta är mitt huvudsakliga sätt för att kommunicera med närmast och kärast. Den app som finns fungerar men är långt ifrån snygg, anpassad eller särskilt snabb.

Instagram har under de sista skälvande dagarna utav min låneperiod lanserat en ny betaversion, rakt av portad från iOS. Inte bara en version utan den har faktiskt även hunnit med att uppdateras ytterligare en gång.

Däremot så är den versionen fortfarande inte komplett eller särskilt stabil. Den saknar viss funktionalitet och kraschar ofta, gärna och mycket. Det är dock en väldigt trevlig inblick i vad som komma skall och framförallt, så är den ett enormt lyft jämfört med den tidigare versionen som fanns att hämta!

Hoppet lever för fortsatta förbättringar på utbudet utav appar till Windows 10 Mobile..!

En hel hög skärmdumpar

Fotografiska förmågor

I samband med månaden utav lekande så har jag provat kameran i såväl ordinarie JPEG-läge såväl som med möjligheten att fotografera i RAW-format, DNG-format om man så vill. Det märks klar och tydlig skillnad på hur pass mycket som kamerans mjukvara efterbehandlar bilderna när man jämfört RAW-filer med dess JPEG-motsvarighet som också de sparas ner. Är man intresserad av att finjustera sina bilder så gör man tveklöst rätt i att använda sig utav just RAW-läget vilket lämnar betydligt större möjligheter för den som så önskar!

När man använder sig utav RAW-läget så får man utöver DNG-versionen utav bilden även en JPEG-fil på 8 megapixel, vilket är vad som använts i bildgalleriet ovan för att jämföra med en oredigerad DNG-fil. Den enda ändringen som gjorts är att skala ner bilderna till 900 px på långsidan för att spara plats, i övrigt är de orörda från mobilkameran.

Det märks väldigt väl hur pass mycket kameramjukvaran i telefonen gör med bilden för att framförallt pumpa upp färgmättnad och lyster, på gott och ont givetvis. Personligen upplevde jag även merparterna utav bilderna som väldigt överskärpta när de visades på mobilens skärm, även om de ser bättre ut i full skala på datorskärm eller motsvarande.

Microsoft Lumia 950 frontkameraexempel

Frontkameran fungerar alldeles utmärkt för den där spontana selfien, men mycket mer har jag egentligen inte provat den. Ärligt talat är det inte värst ofta jag använder frontkameran, även om den givetvis uppskattas för de där få gångerna man vill använda sig av videosamtal av någon anledning…

Rörliga bilder

Givetvis så kan kameran mer än att ta stillbilder och nedan följer några exempelfilmer i såväl 4K som 120 fps slow motion i 720p.

Samtliga filmklipp är lika oredigerade som stillbilderna och bara uppladdade till YouTube för visning här i inlägget. Överlag så fungerar Lumia 950 riktigt hyfsat som filmkamera och är man minsta kompetent i mobilt filmande kan man garanterat göra bättre ifrån sig än vad jag har att visa upp här.

Saker som driver mig till vansinne

Precis som med alla andra tekniska enheter så finns det egenheter, finesser om du så vill, som kan driva mig mer eller mindre överdrivet till fullkomligt vansinne.

En av de absolut värsta egenheterna i Windows 10 Mobile så som läget är just nu, är hur skärmtangentbordet aldrig tycks vara på samma plats. Lite beroende på hur apparna är skrivna så finns det nämligen en navigationsrad i botten. Denna rad placerar sig under skärmtangentbordet vilket gör att dess läge skiftar i höjdled mellan apparna.

Allt detta innebär att det är ett rent helvete att komma underfund med ett annars väldigt trevligt skärmtangentbord, eftersom det aldrig är på samma plats. I ena appen slickar det navigationsraden, i nästa ligger det en menyrad mellan skärmtangentbord och navigationsrad. I en tredje app är menyraden högre än i föregående och till råga på allt, så kan man även med en svepning gömma navigationsraden, vilket öppnar för än fler placeringar utav skärmtangentbordet.

Saker jag älskar och kommer att sakna

Tro det eller ej, men Windows 10 och Lumia 950 har faktiskt ett och annat jag kommer att sakna nu när låneperioden är över. Framförallt så gäller det konceptet med Always on-skärm som även börjat dyka upp på en och annan Android-telefon på senaste tiden.

Vad det hela handlar om är möjligheten för telefonen att ständigt visa vissa saker på skärmen, även när enheten är i viloläge överlag. Framförallt på enheter som Lumia 950 som har en skärm av AMOLED-typ så är detta smidigt, eftersom det är endast de pixlar som faktiskt behövs som är tända och som visar information. Därmed är detta inte värst batterikrävande och går alltså in i kategorin ”varför har inte alla smarta telefoner detta?!”.

I Windows 10 Mobile finns möjligheten att ha detta helt avstängt, igång 30 sekunder, 15 minuter eller konstant. Jag har under merparten utav testperioden valt att ha det igång under 30 sekunder och har då med en lätt svepande rörelse ovanför närhetssensorn kunnat aktivera skärmen för att se efter om jag har några väntande notiser. Sjukt smidigt!

Jag skulle även säga att jag överlag kommer sakna gränssnittet som sådant, det är en smula mer spännande än såväl iOS som Android just nu och det finns grym potential för Microsoft att skapa något riktigt bra utav detta i längden. Tyvärr är också gränssnittet extremt känsligt för dåligt skrivna appar och än mer så, gamla appar!

En gammal app förstör så väldigt mycket för känslan överlag och gör att man aktar sig väldigt noga för vad man vill installera för något på telefonen.

Vem ska köpa en Lumia 950

Det är svårt att kalla Lumia 950 för något annat än en beta-produkt just nu, mer likt Googles Nexus-serie än en iPhone i användarvänlighet. Såväl telefon som Windows 10 Mobile har enorm potential, men likt en oslipad diamant så är det inte vem som helst som kan, vill eller ska hantera den.

Microsoft Lumia 950 är på intet sätt en telefon för den närmast teknikfientliga personen, det finns alltför många besvikelser, begränsningar och teknikaliteter för det.

Däremot är Microsoft Lumia 950 telefonen för dig som vill vara annorlunda, för dig som vill följa utvecklingen utav det i min mening mest intressanta mobila operativsystemet. Med Windows Insider-programmet finns även möjlighet att ligga riktigt långt i framkant på utvecklingen utav Windows 10 Mobile, då du kan få ta del av nya uppdateringar långt innan de blir tillgängliga för allmänheten, på gott och ont.

Se bara till att du inte är beroende utav någon specifik app först, för utbudet är ännu skralt…

Avslutningsvis…

Slutligen vill jag ge ett stort tack till Microsoft och deras pressavdelning som så vänligt lånade ut den Lumia 950 jag haft nöjet att leka med sedan mitten av februari. Det har varit ett rent nöje på alla sätt och vis!

2 svar

 1. […] energi samt utveckla vissa specifika funktioner som drar nytta utav skärmtypen. Precis så som i Microsoft Lumia 950 så finns det en funktion för att på den i övrigt släckta skärmen visa en klocka och […]

 2. […] USB-C, 64 GB intern lagring, AMOLED-panel som kan aktiveras med en svepning ovanför skärmen likt Lumia 950, hyfsat ren variant utav Android 6.0.x, fingeravtrycksläsare på framsidan av telefonen, smarta […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.