Flygande kastatillbakatorsdag

Lite osäker på hur många bilder jag visat från denna flygtur, jag vill minnas att jag gjort det åtminstone, men här kör vi en liten bildkavalkad från en flygtur att minnas. En flygtur jag inte direkt hade gjort om idag men som jag är ruskigt glad att jag gjorde då.

Vad det handlar om är den flygtur jag tog i en Antonov AN-2 under 2004. Ett gammalt (antikt?) sovjetiskt flygplan och tillika världens största enmotoriga biplan. Ett flygplan utrustat/lagat med vad den litauiske piloten beskrev som ”farmers solutions”. Ett flygplan vars högra sida mer bestod utav oljespill än färg.

Antonov AN-2
Antonov AN-2

Ung och dum. Eller ung och godtrogen kanske? I vilket fall så flög jag med inte bara en utan två gånger. Två dagar i rad.

Stora Tuna från luften
Vy över Stora Tuna från luften
Antonov AN-2 interiör
Fallskärmshoppare redo
Antonov AN-2 cockpit
Kontrollerad dykning
Antonov AN-2 cockpit
Kort final bana 14

Syftet med flygningarna var att släppa fallskärmshoppare över Dala Airport där det under två dagar arrangerades ett event med fokus på att rekrytera fler tjejer till flygandet i alla dess former. Oklart hur väl det lyckades men tjejerna i vårt plan var åtminstone galna nog att kasta sig ur det fullt fungerande (nåja) flygplanet.

I dagsläget, med fru och två barn att ha i åtanke, så skulle jag inte klättra upp i en liknande maskin och göra om det hela. Livet har liksom lite mer förpliktelser nu jämfört med då. Det finns en hel del mer att förlora på att ge sig ut och flyga med antika sovjetkonstruktioner så att säga.

Däremot är och förblir det en upplevelse jag kommer minnas med glädje under många år framöver!

2 svar

  1. Häftig upplevelse! Alltså, var du rädd under flygturen eller känns det bara så här i efterhand att… det hade kunnat gå åt skogen?

    1. Nej, rädd var jag nog aldrig faktiskt. Mer insiktsfull att det kanske inte var världens bästa idé som så. Däremot lätt värt det där och då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.