Jakten på ny bil

Det är väl inte mer än rimligt att vi kör en liten sammanställning om hur läget ser ut såhär långt i jakten på nästa leasingbil. Listat är de bilar som jag hittills har provkört och haft åsikter om samt hur de ligger till inför framtiden. Än finns det intressanta objekt kvar att provköra och titta närmare på, men det är en helt egen lista för sig.

Högintressanta

 • BMW 218i Active Tourer
 • Ford Focus kombi
 • Mini Clubman
 • Opel Astra Sports Tourer

Intressanta

 • BMW 318d
 • Ford Mondeo
 • Mazda6
 • Mazda CX-5
 • Skoda Octavia

Avfärdade

 • Citroën C4 Picasso
 • Honda Civic Tourer
 • Honda CR-V
 • Mercedes- Benz B-klass
 • Renault Kadjar
 • Subaru XV

Än så länge så finns det alltså fyra bilar på den intresselista som är med oss till nästa år när det blir aktuellt på riktigt. Dessa kombattanter ligger ganska likvärdigt i pris med månadskostnad på runt 3000-3500 kr/mån med sådan utrustning att vi känner oss nöjda, även om utrustning skiljer en del mellan de olika märkena och modellerna.

Det som mest talar för fortsatt intresse för BMW/Mini är den genomgående fantastiska återförsäljaren i stan, Autowåx, och att jag i dagsläget är mycket nöjd BMW-förare. Ganska enkelt att fortsätta på inslagen väg så att säga. Dessutom är såväl 218i som Clubman intressanta och lite lagom stora bilar med sina egna små egenheter.

Både Ford Focus och Opel Astra är lite mer klassiska kombibilar i mindre format, en tuff liga som de spelar i med många andra alternativ. Såväl Wafab som Helmia har dessutom imponerat med trevliga och kompetenta säljare som är snabb i responsen på mina frågor och funderingar. För mig är detta nog så viktigt och dessutom ger det tydliga indikationer på hur man som återförsäljare är intresserad av mig som kund överlag.

På listan över övriga intressanta bilar hittar vi de som främst avfärdas på grund av lite för högt pris, runt 4500 kr/mån och uppåt som ändå inte ger oss mer än de mer ekonomiska alternativen. Ibland kan det säkert vara trevligt med en större kombi likt Ford Mondeo eller Mazda6, men måste vi verkligen betala för det varje månad, alla månader? Här finner vi även Skoda Octavia som i sig är en intressant bil men som är gravt handikappad av den usla återförsäljaren Lecab, vilket är grymt tråkigt på alla sätt och vis.

Det är ju tveklöst så som någon kommenterat här på bloggen tidigare, den återförsäljare som är så djupt ointresserad av att sälja bilar som Lecab är, hur kommer de agera när jag som kund kommer in med klagomål eller garantiärende?

På schemat står framöver alltså återbesök hos Autowåx för att bekanta sig bättre med 218i Active Tourer och Mini Clubman. Dessutom skall även Helmia uppvaktas ytterligare för att kunna ge samma behandling till Ford Focus. Hos Wafab har vi som bekant redan varit och tagit Opel Astra på en längre tur där Diana också fick känna på vad den har att erbjuda.

Mycket kvar att göra, även om vissa favoriter börjar utmärka sig på listan. Det finns märken och återförsäljare kvar att besöka. Det finns nu fler bilar för Diana att provköra och ja, det här är fortfarande precis lika intressant som när jag började, tjuvstartade så smått så att säga, med att provköra Mini Clubman redan i vintras.

Är jag tokig som gillar allt det här?

13 svar

 1. Christian

  Alltid trevligt att provköra bilar, sen är jag imponerad över hur noggrann du är. Dessutom att du provar så många olika alternativ. Visst jag kan nog kalla mig själv överdrivet noggrann när jag börjar jämföra och leta fakta om vad det än handlar om. Men jag har aldrig provat så här många bilar inför köp. Men helt rätt, det är stora pengar det handlar om och man ska vara nöjd varje dag man äger plåtlådan på 4 hjul. Dessutom tycker jag det är kul att läsa 🙂

  1. Jag kanske gillar att provköra bilar lite för mycket helt enkelt? 😉

   Sen gillar jag nog en hel del att utmana mina fördomar om vissa märken, såsom Opel och till viss del även Ford och Renault. Se vad som hänt sedan jag skaffade mig mina fördomar. I många fall handlar det också om att jag länge varit nyfiken på vissa märken utan att ha haft goda skäl till att provköra 🙂

 2. Svar ja. Du är tokig.

 3. Vi går i samma tankar men är inte i närheten av att ha provat så många som du har. Vi har några på vår önskelista och där svävade faktiskt en V60 in på listan igår.

  Och vi lider av samma dilemma med tråkiga återförsäljare. Även i den här stan lider VAG-stället (Berners) av totalt ointresse när det kommer till att sälja bilar eller intressera sig för de som är i bilhallen och tittar. Vi är sjukt nöjda med vår Passat idag och skulle kunna tänka oss en Golf Sportcombi, men då får det i så fall bli i en annan stad. Eller så är alla VAG-försäljare lika tråkiga?

  1. Intressant! Får man fråga vad som ligger på er lista eller kommer det snart i en blogg nära dig? 🙂

   Ärligt talat så följer VAG-mönstret med sedan jag bodde i Falun också. I Linköping var de hyfsade och enligt god kollega och vän samt frekvent kommentator här på bloggen, så är handlaren i Örebro bra. Vore ju kul om koncernen hade fler bra handlare också, men läget verkar mörkt…

   1. Christian

    Jag kan erkänna att jag rekommenderat Möller i Örebro, men då på Skodasidan. Som VW-ägare för några år sedan så kände man sig väl inte viktigast i bilhallen direkt.

    1. Det var lite för bra för att vara sant alltså. Märkligt att VAG-koncernen har så genomgående dåligt rykte bland privatköparna, oavsett del utav landet!

   2. Vi är tidigt i vårt tittande men känner väl att tiden är inne. Som kanske då snart före detta VW Passat-ägare så har Golf Sportcombi varit under luppen. Vår Passat har verkligen varit bästa bilen hittills av de jag/vi ägt. Men som sagt, besöket hos handlaren gav mig allergiska utslag, turistmage och gråa hår.

    I helgen provkörde vi som sagt en V60 men vi ska även titta på BMW och deras 320d Touring. Kan tänka mig att titta på Toyota också och kanske även Mazda. Skoda? Nja. Opel? Nja. Renault? Kanske. Sitt-och-träng? Eventuellt men troligtvis inte. Ford? Snark och värdelösa avtal av det jag sett.

    Well. Vi får se vad vi får för bud från Volvo-handlar’n först. Men ja, det kommer blogg om det. 🙂

    1. Just V60 har jag sneglat lite smått på men inte provkört. Däremot har jag kört tidigare årsmodeller en hel del i olika varianter, så jag känner att jag har hyfsad koll på den bilen. Tycker dock inte den ger värst mycket mervärde jämfört med de modeller av Opel och Ford som jag provkört, så därför har jag inte heller undersökt priserna och bilen i sig närmare.

     Spontant så tror jag nog du kommer gilla BMW 320d, allra helst om du låter bli att titta på prislappen först! 😉 Annars kan jag varmt rekommendera Mazda6 som var en riktigt trevlig bil och åtminstone här i stan hade en helt okej återförsäljare. Toyota har jag inte undersökt närmare, mest för att jag somnar ganska akut varje gång jag tänker tanken på deras bilar! :p

     Opel tycker jag dock du skall ge en chans! De imponerade väldigt på mig trots lite förutfattade meningar i förväg 🙂

     1. Körde, som du såg på Insta, en 320d Xdrive Touring igår. Jag säger inte så mycket mer… 😛

 4. […] samband med att jakten på ny bil närmar sig en än mer seriös och intensiv fas så är det hög tid att börja fundera på vad […]

 5. […] som senaste del i jakten på nästa bil så tog vi oss i helgen som gick en tur med BMW 3-serie touring, BMW 320xD för att vara specifik. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.