God morgon solen! – dag 102/365

God morgon solen!
Canon EOS 6D, 300mm, ISO 100, 1/250 sek vid f/8,0

Klockan är ganska exakt 06:06 på morgonen när solen först tittar fram över siluetten av Kråkhallsudden på Hammarö. Det börjar bli kallt som satan och såväl mössa som vantar är påtagna sedan en stund tillbaka. Själv har jag varit uppe sedan 04:30 när väckarklockan ringde och har sedan dess hunnit koka kaffe, ta med allt vad utrustning heter ner till bilen och kört ut till Hammarö Sydspets, så långt det går då, följt av en uppfriskande promenad genom en mörk skog innan jag hittade mig en lämplig plats att ställa upp kamera och stativ på.

Men vem kan ens bemöda sig med att tänka negativt om varken tidig morgon, låga temperaturer eller mörka och leriga stigar, när man efter ett antal dagars planering och förhoppning möts av närmast perfekta förutsättningar!? Platsen jag valde kunde knappast varit bättre med tanke på var solen gick upp idag, vädret sammarbetade tillräckligt länge och det kunde faktiskt varit kallare!

Det var så ruskigt värt att gå upp mitt i natten för att få beskåda soluppgången och hur den nya dagen vaknar till liv, värt det redan innan ens första bilden var tagen!

Min plats

Några tips från coachen då, om någon känner för att prova på dumheterna i att gå upp mitt i natten sådär.

  • Varma och tåliga kläder! Seriöst, det blir fan inte varmt när solen går upp, allra helst inte såhär års! Vantar, mössa, tjocktröja, jacka! Borde även haft långkallingar och/eller sittunderlag med idag för att bespara de ädlare delarna viss tortyr.
  • Varm dryck! Tro mig, en termos kaffe visste exakt vart den satt där mellan väntan och bilder. Om inte annat så endast för att fördriva tiden. Vad ni väljer att fylla termosen med, det är upp till er.
  • Stadigt stativ! Bara för att man ska fotografera solen innebär det inte per automatik bra slutartider, inte förrens solen hittat en bit ovanför horisonten åtminstone. Ha stativet nära till hands och alla eventuella fästen monterade och klara för användning.
  • Kunskap om utrustningen! En solklar fördel om man vet exakt hur kamera och alla dess menyer fungerar innan man ger sig ut. Med vantar på och en soluppgång som förändras varenda sekund vill man inte gärna slösa tid på att leta bland kamerans inställningar för att få till saker och ting rätt. Läge att i förväg kolla även att batteriet är laddat och på plats i kameran tillsammans med ett fungerande minneskort. Sådär lagom surt att befinna sig ute i ingenstans med ett enormt vackert motiv utan att ha koll på allt detta.
  • Koll på platsen! Se till att veta vart du ska, hur du ska ta dig dit och en bra känsla om hur det ser ut runt omkring. Läge att göra viss research i förväg alltså, gärna i dagsljus.
  • Ficklampa! För av någon anledning blir det ruskigt mörkt i skogen under de timmarna solen inte är ovanför horisonten? Vem kunde tro det…
  • Självdisciplin! Den spontana känslan när klockan ringer långt innan det är ljust ute är ju knappast att studsa ut ur sängen och ge sig av i natten. Man måste kunna tvinga sig själv upp. Antingen det eller att inte gå och lägga sig alls på natten då.
  • Bra kontakter med moder natur! Räcker inte med att kolla väderleksrapporterna bara en gång, några dagar i förväg. Det är läge att hålla ett öga på hur det förändras, be några stilla böner till vädergudarna och ha en ruskig bonntur för att man ska få vad man vill. Idag exempelvis, gick solen i moln bara dryga timmen efter den gick upp!

Är det värt det då? Lätt! Så sjukt jävla lätt värt förberedelser, tidig uppstigning, leriga promenader. Alla dagar i veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.