Den lilla plattan som vill mer

För ett antal år sedan så testkörde jag Microsoft Surface 3, en hybrid mellan laptop och surfplatta och även en enhet jag fann väldigt trivsam och smidig för mina syften.

Såhär dryga tre år senare så har jag gjort samma sak igen, fast med Microsoft Surface Pro 6 då istället, den (än så länge) senaste generationen hybriddatorer som är tänkta att fungera både som surfplatta och bärbar dator i ett och samma skal.

Microsoft Surface Pro 6
Microsoft Surface Pro 6

Frågan är då, vad har hänt på tre år och kommer det till slut att landa en Surface-enhet i min alldeles egna väska…?

Den enhet som jag fick låna under knappa månaden var inte direkt en sniket utrustad sådan, snarare raka motsatsen. Med en Intel i7-processor, 8 GB RAM och 256 GB lagring så fanns det definitivt prestanda nog för att klara av vardagen. Det och lite till kort och gott.

Skärmen är en 12,3″ stor ”PixelSense”-skärm med klart godkända 2736*1824 px i upplösning. Skarp och trevlig bild helt enkelt. Till detta hör dock relativt stora sorgekanter på sidorna vilket visserligen ger gott om utrymme att hålla enheten i men även ett lite daterat utseende överlag jämfört många modernare plattor med exempelvis senaste generationen iPad Pro i spetsen.

Likt iPad så är tangentbordet extra tillbehör men förhoppningsvis så finns det absolut ingen som köper en Surface Pro utan tangentbordstillbehöret eller annat tangentbordstillbehör, det är rätt nödvändigt för att klara av vardagen i Windows 10 på ett någorlunda rimligt vis.

Microsoft Surface Pro 6 med tangentbord och Microsoft Arc-mus
Microsoft Surface Pro 6 med tangentbord och Microsoft Arc-mus

Utöver tangentbordet så medföljde i testutrustningen även Microsoft Arc-musen samt den penna man kan köpa till sin Surface-enhet. Ett utmärkt tillskott om man besitter någon som helst känsla för artistiskt skapande faktiskt.

Något av det bästa med Surface Pro 6 är ändå vikten, komplett med tangentbordet så väger den nämligen in på cirka ett kilo och är därmed väldigt portabel och har en låg tröskel för när det skall kännas värt att släpa med den.

Microsoft Surface Pro 6 åker tåg
Microsoft Surface Pro 6 åker tåg

Personligen hade jag hellre sett ett något mindre yttre och därmed något mindre skärm för att underlätta det hela ytterligare några snäpp. Min rätt så antika 11″ MacBook Air exempelvis är ganska så perfekt storleksmässigt och min dröm är fortsatt en sådan med mer modern hårdvara i sig…

Prestanda är som redan nämnt inte direkt ett problem i Microsoft Surface Pro 6 och jag kan inte direkt säga att jag nådde upp till att använda ens en bråkdel utav tillgänglig prestanda under min testperiod. För egen del hade tveklöst en Intel i5-processor varit ett rimligare val.

Det är dock onekligen väldigt smidigt att sitta med all den prestanda som finns de gånger man önskar koppla in sin Surface som en mer stationär enhet, när man drar nytta utav den där mini displayport-kontakten som finns på sidan.

Microsoft Surface Pro 6 som stationär dator
Microsoft Surface Pro 6 som stationär dator

Ungefär här är även när man inser storheten så att säga, att kunna ha en så pass portabel enhet som så pass enkelt kan dubblera som stationär dator, smidigare än en traditionell laptop skulle jag säga. Dess väldigt lilla fysiska avtryck gör den väldigt smidig både på kontor som på resande fot.

När det kommer till att försöka nyttja Surface Pro 6 som surfplatta blir det däremot inte fullt lika mycket glädjeskutt. Ganska långt ifrån faktiskt. Det här är som allra bäst en högst medioker surfplatteupplevelse som mest är tung, otymplig och med en för syftet kraftigt bristande mjukvara i grunden.

Windows 10 är verkligen inte ett trivsamt system för att försöka använda *endast* fingrar som navigering. Visst att det går att anpassa till viss del för att underlätta fingerpekande, men nej, bara nej. Som komplement, ja. Som enda metod för navigering och skrivande, nej.

Det är även just det som gör att jag drar mig för att byta in min antika 11″ MacBook Air och min 9,7″ iPad Pro mot denna ”kan allt”-enhet. För den rena formen av mediekonsumtion som iPaden briljerar på så faller Surface Pro långt bakom och blir inte en enhet jag gladeligen skulle plocka upp för syftet. För ren mediekonsumtion så är en traditionell surfplatta så mycket bättre, alla dagar i veckan…

Microsoft Surface Pro 6 på hotellutflykt
Microsoft Surface Pro 6 på hotellutflykt

När det kommer till att kunna ”jobba” nästan vart man än är däremot, där briljerar Surface Pro 6 och framförallt om den skulle gå att komplettera med intern uppkoppling mot 4G-nät eller motsvarande.

Möjligheten att med väldigt lite ansträngning kunna smälla upp en Surface Pro 6 och skriva några rader kod, rätta någon bugg (även om sådana aaaaaaldrig existerat i min kod) eller för all del, skriva ihop ett mejl eller blogginlägg är fantastisk och ruskigt smidig. Än bättre vore att slippa förlita sig på att finna ett fungerande wifi, men det kanske återkommer i nästa generation som kommer här när som helst…?

Frågan är ju då, tycker jag fortfarande att Surface Pro vore ett grymt alternativ för mig och skulle jag vilja spendera närmre 20 000 kr för den specifikationen jag testade?

Vill man se alla dessa tankar i rörlig bild, då finns ett videotest av Microsoft Surface Pro 6 publicerat på min kanal ”Teknik med Ewenson”!

På det säger vi ett rungande nja och konstaterar att Surface Pro 6 visserligen fortsatt skulle passa mig rätt bra som så, bortsett vissa brister i formatet surfplatta då. Däremot tveksamt om det skulle vara värt den summan som så, det har jag svårt att se.

Microsoft Surface Pro 6 är dock en sjukt trevlig enhet och kan definitivt göra underverk för rätt målgrupp, exempelvis som extremt portabel kodstation med goda möjligheter att koppla upp skärm och externa tillbehör när man befinner sig på ett kontor.

Tänk om den bara hade USB-C på det, så vore jag än mer nöjd! Men det kanske kommer i nästa generation här om ett par veckor…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.