Vem köper en Surface 3?

Utöver min lekstuga tillsammans med Microsoft Lumia 950 som ni kan läsa om i ett annat, separat inlägg här framöver, så har jag ju som bekant även lekt med Microsoft Surface 3, en slags hybrid mellan surfplatta och laptop.

Microsoft Surface 3

Den frågan jag konstant har ställt mig under den tiden jag använt den är vem den egentligen är till för? Vem köper en Surface 3 eller motsvarande modernare syskon?

Svaret på den frågan blir allt oftare att det är nog faktiskt någon som mig, någon som uppskattar att ha en väldigt portabel men ändå relativt kompetent datorliknande enhet.

Rent prestandamässigt så skulle jag nog vilja hävda att Surface 3 är en modernare motsvarighet till alla de Netbooks som var rysligt populära för ett antal år sedan. Lite utav en efterträdare i samma sortiment så att säga.

För hur jag än vrider och vänder på det, så är det inte en särskilt bra surfplatta i det segment som iPad regerar. Inte heller är det en effektiv och kompakt laptop alá Apple MacBook Air. Åtminstone inte enligt min åsikt då.

Däremot så slås jag väldigt ofta hur mycket jag uppskattar att använda den, hur väl den passar in i mitt användningsmönster. Den är hyfsat enkel att bära med sig i jobbväskan tillsammans med all annan ”bra att ha”-utrusning som ständigt tynger ner den.

Tillsammans med det tangenbordsskal som så väl ansluter till Surface 3 så blir det dessutom en högst trevlig liten skrivmaskin, rent av så väl att hela detta och ett antal andra inlägg till fullo har författats med hjälp av denna kombination.

Microsoft Surface 3

Allra bäst gör sig systemet när det får agera ”vanlig” Windows. Det finns ett surfplatteläge som är tänkt att göra hela användarupplevelsen mer anpassad till fingrar och svepande, men detta är inte alltid helt optimalt. I många fall är det i allra högsta grad uppenbart att Windows 10 i första hand är tänkt att användas med tangentbord och mus.

Microsoft Surface 3

Vad gäller externa portar märks det också väl att Surface 3 är mer av en laptop än en surfplatta. På höger sida utav enheten finner man inte bara en fullstor USB-port, en MicroUSB för laddning och ett hörlursuttag utan även en Mini-DisplayPort och en läsare för microSD-kort. Personligen hade jag hellre sett en fullstor läsare för SD-kort, men jag förutsätter att det råder för mycket platsbrist för något sådant.

Hårdvaran

En av de allra bästa delarna med Surface 3 är dess inbyggda stöd som gör att plattan kan vinklas i tre olika lutningar, beroende på hur du vill sitta och jobba. Detta stöd går alldeles utmärkt att använda även när du använder det hela som en ren surfplatta eller för all del, tillsammans med tangentbordsskalet som i sig dessutom tillåter två olika lutningar på tangentbordet.

Tangentbordsskalet erbjuder hyfsad komfort för skrivande även om det i min personliga åsikt är en smula högljutt. Detta löser man bäst genom att jobba med Spotify igång och ett par goa hörlurar inkopplade…

Rent byggkvalitémässigt finns det inte heller mycket att orda om. Detta är en mycket välbyggd produkt som ger gott självförtroende i handen, eller händerna mer. Även den penna man kan köpa till passar väl in i helheten och är faktiskt riktigt inspirerande att använda, trots min totala avsaknad utav artistiskt sinne!

Windows 10

Vad gäller Windows 10 så är jag mycket positivt överraskad. För första gången på jag vet inte hur många år så skulle jag säga att jag faktiskt skulle på allvar kunna överväga en Windowsbaserad produkt igen. Inte alltför illa med tanke på hur djupt insyltad jag är i Apples ekosystem.

Överlag så finner jag Windows 10 att vara väldigt genomtänkt, väl uppbyggt och trots sina små tankevurpor här och var, riktigt trevligt. På Surface 3 har det även varit i allra högsta grad en stabil och trivsam upplevelse utan större besvär. Endast mindre knasigheter i samband med skifte till/från surfplatteläget har uppmärksammats.

Windows 10 skärmdump

I sitt grundläge så innehåller Windows 10 det mesta du behöver för att kunna göra enkla sysslor online. Givetvis gör man bäst i att skaffa sig en och annan prenumerationstjänst för att förbättra innehållet i sin Surface, förslagsvis Spotify, Netflix, Office 365 med flera. Detta är ju lite utav en arbetshäst utanför kontoret eller hemmet och ingen sådan är väl komplett utan nyttoprogram..?

Den i Windows 10 inkluderade nya fräscha webbläsaren Edge är en trivsam upplevelse som nästan helt klarar av att få en att förtränga ondskefulla minnen utav Internet Explorer och hur den senare gjorde kaos med allt vad standarder hette.

Edge sköter sig alldeles utmärkt på det stora vida internet och även om jag installerat Google Chrome vid sidan om, så har det sällan varit använt under min testperiod.

Mejlprogram och kalender är sådär alldeles lagom simpla och bra, alldeles lagom för mitt bruk och klarar dessutom av att synkronisera väl med såväl Google-konto som annat löst installerat.

Uthållighet

Det är väl här, mer än någon annanstans som det märks att Surface 3 inte är någon vidare värst bra surfplatta. Min iPad mini kan bli liggandes i en vecka i standbyläge utan att batteriet drar ut ens i närheten av helt. Surface 3 går gärna ner och stänger av sig helt för att inte bli helt urladdat. Bäst blir det om man aktivt väljer att stänga av den när man är klar med den för en stund framöver.

Nu är Apple erkänt utmärkta på att få sina enheter att leva länge i standby. Samma lika gäller exempelvis min MacBook Air som kan ligga i ett antal dagar i standby utan att batterinivån rör sig nämnvärt. Ruskigt smidigt jämfört med att stänga av och starta upp hela tiden.

Däremot går det knappast att klaga på just uppstartstiden på Surface 3. Inte ens i närheten av tillräckligt lång för att hinna göra sig en ordentlig kopp hipsterkaffe..!

Upplevelsen sammanfattad

Som jag redan erkänt så passar jag själv nog alldeles utmärkt in i kategorin potentiella köpare utav Microsoft Surface 3, vilket i sig är ett ganska gott betyg till såväl enhet som kategori utav enhet.

Surface 3 är däremot ingen surfplatta i den klassiska meningen, inte heller skulle jag vilja kalla det en laptop, eller netbook för den delen. Denna nya kategori utav 2-i-1 enheter är lite svåra att placera in i något särskilt fack kort och gott.

Däremot så har jag verkligen uppskattat enheten i sig, allra helst i sitt ”vanliga” Windows-läge med tangentbordet utfällt. I detta läge så fungerar Surface 3 som en alldeles ypperlig liten bloggenhet för att kunna uppdatera på ”fältet”, för att kunna mejla och kommunicera via sociala medier på ett lite mer avancerat vis än via en mobiltelefon eller surfplatta.

I samband med att jag avslutar skrivandet utav detta så är det även dags att tacka för mig gällande användningen utav Surface 3 och nästa steg blir helt enkelt att göra en fabriksåterställning och därefter packa ner allt i kartongen igen.

Jag kommer att sakna den faktiskt, hur märkligt det än kan låta när det kommer från en Apple-nörd som mig. Denna enhet passade bättre in i min vardag än jag kunde ana och den kommer vara saknad nu när den skall återlämnas.

Tänka sig. Jag kommer att sakna en Windows-maskin..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.