Betala för journalistik?

En gång i tiden, sådär lagom långt innan internet blev var människas egendom, så var det ganska normalt att ha någon form av morgontidning hemma. Gärna lokala formen med lokala nyheter och inslag av omvärld. Det och seriestripparna då.

Sen kom internet och allt skulle vara gratis, någon annan betalar. Allt oftare med annonsörer som primär inkomstkälla då. En ganska ohållbar lösning trots allt, eftersom det vore trevligt att ibland faktiskt få läsa någon nyhet bland alla animerade annonser.

På senare tid har det istället blivit allt mer normalt med någon form av betalvägg för att komma åt antingen vissa artiklar eller allt material efter X antal visningar per månad.

Det känns ju dessutom ganska bra att få bidra lite till ”vettig” journalistik som kanske inte alltid är baserad på clickbait-rubriker för att få flest visningar. Frågan är ju bara, vad skall man välja?

Dagens Nyheter logotyp

För egen del har jag länge ansett DN och SvD vara de minst dåliga varianterna av (mer eller mindre) rikstäckande nyheter, även om jag inte riktigt är villig att sträcka mig så pass långt att jag kallar de bra.

Vad gäller DN så kostar det normalt 99 kr/mån vilket också var det jag tecknade inledningsvis. I samband med att jag var in och på väg att säga upp det blev jag dock erbjuden priset 69 kr/mån i 12 mån. Lite mer rimligt överlag sådär. Säkert går det att få än bättre pris, om man försöker.

Nackdelen med att hålla sig till en rikstäckande media är att man missar rätt mycket utav det lokala, eftersom de också nu börjat med så kallade ”Plus”-artiklar som endast betalande prenumeranter har tillgång till.

Även de lokala medierna erbjuder full tillgång till allt för 99 kr/mån, vilket jag faktiskt kan tycka är en smula saftigt för lokala nyheter. Allra helst med tanke på alla andra former utav prenumerationstjänster som flyter med i varje månadsbudget. Det blir en hel del till slut och prioriteringsfrågan är ständigt aktuell.

På något vis känns ändå 99 kr/mån för hela landets nyheter lite mer prisvärt än 99 kr/mån för lokala nyheter, åtminstone för egen del. Kanske har jag fel?

Hur gör ni, kära läsare? Är det någon utöver mig som faktiskt tecknat sig för någon utav de rikstäckande eller lokala medier? Hur prioriterar ni i frågan lokalt versus hela landet? Berätta gärna…

Vill du förresten testa på DNs e-tjänst, använd gärna då min annonslänk till Dagensnyheter.se för att teckna för en provmånad, så får jag några slantar som tack för hjälpen…

5 svar

 1. Christian

  Lite OT, men testade SvD för något år sedan som papperstidning. Men ju fler nummer som kom i lådan desto fler blev olästa och gick rätt ner i återvinningen till slut. Så en papperstidning kommer jag nog aldrig mer prenumerera på.
  Jag skulle nog välja ett lokalt alternativ, även om man tappar en del av hela landet rapporteringen, men den får man ändå om man kan få med en sväng av kvällsnyheterna på någon av de stora tv-kanalerna.
  Det är inte så att någon av Värmlandstidningarna ingår i samma koncern som ex nån Dalatidning och att du då kanske kan få något mervärde där. Jag vet att Nerikes som ingår i Mittmedia erbjuder 99kr för plus i alla deras tidningar, något som iofs är måttligt intressant för de flesta, men just om man är utflyttad eller så kanske man vill ha lite koll på gamla ”hemma”.

  1. Just papperstidningar känns extremt förlegat faktiskt och är nog inget jag kommer tänka mig vilja ha någon gång i närtid direkt. Däremot digitala prenumerationer känns ändå lite intressant, eftersom allt mer blir blockerat antingen baserat på antal visningar eller efter redaktionens önskemål.

   NWT (och VF) ingår i någon slags Vänernkoncentrerad koncern, så det är mest nyheter från Dalsland och Mariestad man får på köpet, så det är inte våldsamt mycket utöver det ytterst lokala som är av intresse. :/

 2. Jag testade en gratismånad hos lokalblaskan för ett tag sedan för att komma åt en artikel jag verkligen ville läsa. Sedan avslutade jag allt direkt eftersom jag tycker att de har fattigt innehåll och en del click-bait-aktigt. Ärligt talat, jag skiter i vem som har köpt den och den fastigheten och jag kan inte förstå hur man tror att man ska tjäna pengar på att ha sånt bakom lås och bom.

  Just nu testar jag DN, som jag signade upp för att få lite EuroBonus-poäng, men kommer att avsluta även den tjänsten. Jag kör SVT:s nyhetsapp och även Omni i mobilen, där får jag de övergripande nyheterna hyfsat fritt från reklam och på desktop läser jag knappt nyheter längre.

  1. Tycker de lokala nyheterna har väldigt skev bild om vad som är värt att betala för överlag. De lokala här tycks anse att allt skall betalas för numer, vilket gör det helt ovärt att ens besöka sidorna alls.

   Hur går det förresten i ditt korståg mot de eviga DN-nyhetsbreven? Blivit av med dem än?

   1. Östersundsposten tycker att man ska betala för artiklar om vem som har köpt vilken fastighet, allt kryddat med en skärmdump av Google Maps. Då kan det faktiskt kvitta.

    Jodå. DN är uppsagt. Försökte få bort mitt konto men det var svårare på egen hand. Men jag jobbar på resterande. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.