Rimligheten?

Fick en faktura på mejlen häromdagen, en faktura som gör att man funderar lite, hur rimligt det egentligen är, rent företagsekonomiskt sett, att skicka ut den alls?

Fakturan var nämligen på det helt astronomiska beloppet á 1 kr. Varav 35% utav det är öresavrundning…
Faktura SMSParkTotal parkeringskostnad 0,65 kr för 6 minuter utanför sjukhuset i Karlstad. Kort och akut stopp för att handla laxermedel till något förstoppad bebis. Så värt det som så, men man undrar ju verkligen hur rimligt det är att ens ta betalt för det låga beloppet?

Måste det inte kosta så mycket mer att skicka ut en sådan här faktura, än vad den faktiskt drar in? Även om det nu mestadels är på ren automatik?

Nåja, eftersom jag är den bror duktig som jag är, så har jag givetvis betalat och sett glad ut. Såväl där och då vid parkeringen som nu när fakturan kom. Lite också därför det var så bisarrt hela historien kring felparkeringsavgiften här nedanför tidigare i våras, när en är så överdrivet duktig med just parkeringsavgifter i alla lägen…

Oavsett vilket, så kan jag inte låta bli att förundras över en sådan här faktura. Det måste väl ändå finnas bättre sätt att hantera så pass små belopp på, även om det inte är något direkt fel i det hela? Det känns bara så onödigt?

Är det bara jag som tycker det här är en smula underligt..?

2 svar

 1. Jesper Eriksson

  I en artikel i Nerikes Allehanda (https://www.na.se/orebro-lan/orebro/kan-fakturor-pa-smaavgifter-lona-sig) har Trafikverket alltså räknat ut att hela faktura-processen kostar runt 2-3kr / utskick. Om detta ska ses som något snitt vet jag inte, men ungefär.

  Sen är ju säkerligen detta parkeringsföretag (Eller om det är kommunen, men fortfarande) säkerligen mycket mindre, och får således kanske högre kostnader. Hursom har de här säkerligen gått minus på den här fakturautskickningen rent ekonomiskt. Sen kan man ju också se det som ett stort slöseri på resurser.

  Om man nu måste envisas att skicka ut dessa små-fakturor, kanske man kan försöka stacka upp potten lite, efter säg ett par månader skickas fakturan ut, i förhoppning att man ska ha dragit på sig en större summa. =)

  1. Spännande att få lite siffror på det hela! Och precis som du säger, så är det väl bra tveksamt att det här var ens lite fördelaktigt för parkeringsbolaget på annat sätt än rent principiellt…

   Instämmer helt i att så pass låga summor kanske bör samlas på längre sikt istället, säg ett kvartal till att börja med och kanske rent av uppemot ett år, om inga andra större summor tillkommer då. Borde vara bättre för alla inblandade parter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.