Återbesök Högbergsfältet

För snart tre år sedan gjorde jag mitt första och fram tills häromdagen, mitt enda besök vid Högbergsfältet en bit norr om Filipstad. Den gången var det en regnig och eländig oktoberdag som var långt ifrån varm och skön, samtidigt som vädret i sig ändå var ganska passande för ett besök i gamla gruvmiljöer.

Redan där och då lovade jag mig själv att göra ett återbesök i bättre väder och nu, till slut, har det blivit dags för det. I bättre väder det vill säga, inte i särskilt bra väder. Juli istället för oktober, mulet med duggregn istället för hällregn och en smula varmare på det. Blev nästan rätt alltså.

Gruvmiljöer vid Högbergsfältet
Gruvmiljöer vid Högbergsfältet

Det är lite osäkert om det här går in i kategorin ”hemester” eftersom det trots allt är ca 7 mil körning från Karlstad till Persberg, men vi kan väl vara lite generösa bara idag?

Fikadags med Löfbergs ICE Espresso+milk
Fikadags med Löfbergs ICE Espresso+milk
Sjön Yngen vid Högbergsfältet
Sjön Yngen vid Högbergsfältet
Sjön Yngen vid Högbergsfältet
Sjön Yngen vid Högbergsfältet

Dagens besök gjordes tillsammans med sonen, i hopp om att roa barnet tillräckligt mycket för att få ännu en sommarlovsdag med positiva minnen. Om inte annat, så fick barnet åtminstone lite fika väl där och dessutom en glass på vägen hem.

Ingången till det nu avstängda Tilas stoll
Ingången till det nu avstängda Tilas stoll

Tyvärr är det som kallas ”Tilas stoll” avstängt sedan en tid tillbaka, detta på grund av rasrisk. Därmed fanns inte möjligheten att ta med barnet genom den och uppleva gruvmiljön från insidan den här gången. Finns alltså all anledning till ytterligare återbesök så småningom, om renoveringarna av ”Tilas stoll” lyckas det vill säga…

Loka med smak av gurka och mynta
Loka med smak av gurka och mynta
Roadtripkaffe
Roadtripkaffe signerat Circle-K

På vägen hem blev det som sagt ett utlovat stopp vid lämplig bensinmack för muta i form av glass till barnet och en roadtrip-kaffe till pappan. Plus att jag kände mig tvungen att testa Loka med smak av gurka och mynta. Gör inte det, är väl vad jag har att säga efteråt. Inte gott. Inte gott alls faktiskt!

Hangar vid Brattforshedens flygplats
Hangar vid Brattforshedens flygplats

Innan återkomsten till Karlstad passade vi även på att svänga förbi Brattforshedens flygplats mellan Filipstad och Molkom. Där huserar en levande flygklubb mitt ute i ingenstans kort och gott. En flygklubb som riskerar bli av med sitt hem, eftersom Länsstyrelsen vill förvandla området till ett ”enhetligt kulturreservat utan moderna inslag”. Kodord för en fullständig avveckling alltså.

Bäst att passa på att besöka detta område som jag nyfiket spanat in varje gång man passerat förbi infarten alltså. Ifall att Länsstyrelsen Värmland lyckas döda området med tiden.

Just dagen till ära var det dock högst lugnt och stilla på området, typ sådär som Länsstyrelsen strävar efter. Endast en äldre herre med kameralös drönare befann sig på området för övningsflygning.

På tal om roadtrips överlag, så har jag nu en ganska god plan inför stundande roadtrip med Petronella, som en ordentlig avslutning på våra tre år tillsammans. Mer om det i ett senare inlägg!

Hemestern fortsätter annars i lagom lågt tempo och ja, som jag skrev häromdagen, mer om det senare, kanske…

Ett svar

  1. Christian

    Fina roadtripstips! Synd på avspärrningen, efter lite googling verkar det vara ett fränt ställe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.