Vida vinklar

I och med inköpet utav det nya kamerasystemet så har det ju tillkommit visst nytt köpsug på objektivfronten, allra helst eftersom objektiv till Fujifilm X-fattning är en smula billigare än det som fanns tillgängligt för Sony E-fattning.

Nu var ju grundpaketet med 23 mm f/2, 35 mm f/2 och 50 mm f/2 väldigt smidigt i grund och botten, i och med att det täcker in väl de heliga tre brännvidderna á 35 mm, 50 mm och 75 mm (85 mm) med brännviddskompenseringen.

Fujifilm X-Pro2 utrustning

Det finns dock lite jag känner att jag saknar såhär spontant. Utöver ett och annat som jag skulle vilja ha på sikt då. Vad jag framförallt känner ett behov utav att komplettera med är något mer vidvinkligt än det 23 mm f/2 som nu finns i kameraväskan.

De alternativ jag i första hand tittar på är Fujifilm XF 14 mm f/2.8, Fujifilm XF 16 f/1.4 mm samt Fujifilm XF 10-24 mm f/4. Utöver detta finns givetvis alltid möjligheten till tredjepartsoptik med, såsom Samyang 12 mm f/2.8, Meike 12 mm f/2.8 eller för all del, Zeiss Touit 12 mm f/2.8, men det är en helt annan fråga.

Fujifilm XF 14 mm f/2.8

Fujifilm XF 14 mm f/2.8
Produktbild Fujifilm XF 14 mm f/2.8

Det vidare alternativet av de två fasta objektiven, dock med en mindre största bländare som nackdel jämfört med XF 16 mm. Motsvarar ca 21-22 mm med brännviddskompenseringen och således inte våldsamt vidvinkligt. Fördelen istället är att det är ganska kompakt i storlek och vikt, något som alltid är trevligt!

Fujifilm XF 16 mm f/1.4

Fujifilm XF 16 mm f/1.4
Produktbild Fujifilm XF 16 mm f/1.4

Här snackar vi supersmaskig optik med stor bländaröppning på f/1.4 som mest. Byggt som en stridsvagn och därtill även väderskyddat likt resterande objektiv i väskan såväl som X-Pro2 i sig. Motsvarar ca 24 mm brännvidd och därmed knappt vidvinkligt på riktigt längre. Dock objektivporr på högsta nivå när det kommer till allt annat och bara marginellt dyrare än XF 14 mm ovan…

Fujifilm XF 10-24 mm f/4 R OIS

Fujifilm XF 10-24 mm f/4 OIS
Produktbild Fujifilm XF 10-24 mm f/4 OIS

Kanske det klokaste alternativet överlag, med den mesta vidvinkeln och en prislapp som ligger ganska mitt i mellan de ovan. Motsvarande 15-35 mm (-isch) och dessutom med bildstabilisering. Ett väldigt bra alternativ om det nu vore så att jag inte är så frälst på fast optik då.

Andra alternativ?

Som jag nämnde lite hastigt finns det ju tredjepartsalternativ till en mer eller mindre låg kostnad, i förhållande till det ovan. Åtminstone bortsett Zeiss då.

Samyang har jag åtminstone några små erfarenheter kring sedan innan, då ett av deras 14 mm f/2.8 befunnit sig i kameraväskan till ett av alla andra kamerasystem jag ägt. Meike däremot är ett märke jag aldrig egentligen hört talas om innan?

Någon som har några tankar och kommentarer kring detta med vida vinklar? Kring vad man skall satsa på och vad man bör undvika? Kommentarsfältet väntar på era vinklar kring det hela!

6 svar

 1. Patrik Hasselroth

  Då är jag tvärt om, har också köpt allt nytt i veckan EM 1 Mark II inklusive Olympus 12-100 4-0, (24-200) Jag är riktigt nöjd då det är dyraste objektiv jag ägt.. Trevlig fotosommar

  1. Spännande! Olympus gör väldigt mycket intressant måste jag säga, hade helt klart sneglat mer åt deras håll om jag inte vore så såld på Fujifilm sedan tidigare! 🙂

   Vad körde du för system innan EM 1 II?

 2. Patrik Hasselroth

  Sony NEX 6 och 2 std zoomobjektiv. OK som semesterkamera men inte så mycket mer. Helt klart så måste jag säga att det är dina knivskarpa och vältagna bilder som inspererat mig till att satsa på finare prylar.

 3. Oj, tack så mycket för de vänliga orden! 🙂

  Jag tror och hoppas att din uppgradering hjälper dig mot målet nu, det verkar mycket lovande!

 4. Martin

  Spontant så hade jag nog antingen valt zoomen, 16 mm eller 18-pannkakan. Jag är inte helt övertygad om förträffligheten i att ha vidare än motsvarande 24 mm i ett fast objektiv. Inte optiskt då förstås, utan av rent praktiska skäl. Fast det är ju olika…

  1. Jag är ju svag för fast optik överlag, även om zoomen vore smidigare. Kan egentligen inte ens förklara varför…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.