En annan typ av premiär

Gårdagen bjöd ju på lite oönskad action hemma över staden, med en storbrand (NWT | Värmlands Folkblad) som härjade på ett industriområde. Detta medförde ju av och till att något otrevlig rök drev in över staden varpå räddningstjänsten gick ut med ett VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten.

Nytt för den här händelsen var tydligen att det även gick ut som SMS, något som är möjligt sedan den 1 juni. Först nu alltså, 2017…

För egen del befann jag mig utomsocknes på jobb vid händelsen, men fick ändå det SMS som gick ut. Förutsätter att det på något vis baseras på abonnemang kopplade till ort..?

VMA via SMS

Hur som helst, så är jag ändå lite imponerad över hur väl det verkar fungerat, även om det nått långt ifrån alla invånare i Karlstad kommun. Ett smidigt sätt att nå fram med viktig information såhär i nya tidsåldern.

Det som fascinerar mig mest är väl varför detta varit möjligt endast i några få dagar? Varför har man infört detta nu, först 2017? Mobiltelefoner har ju liksom varit allmänt tillgängliga ganska länge och informationstekniken överlag bör ju varit mogen bra länge?

Den här aktuella händelsen var tydligen premiären för systemet som så, en kanske inte helt angenäm typ av premiär om vi skall vara sådana…

3 svar

 1. Christian

  Jag vill minnas att jag hörde något om detta på nyheterna på tv för inte allt för länge sedan. Har för mig att det hela grundar sig i en lagändring som gör det möjligt att skicka ut till folk baserat på område, om det var någon integritets-fråga eller något kanske. Har för mig att det fortfarande var på teststadie i vissa områden, varav iaf Örebro var ett av dessa. Tydligen verkar ju även Karlstad ingå.
  Hursom, precis som du skriver, ett mycket bra påhitt!

  Jag har appen ”Krisinformation” från MSB, den skickar liknande varningar via push och går att filtrera på vilka län man vill få information om. Fungerar bra tycker jag. Fick ex. ovan nämnda VMA, fast genom appen istället.

  1. Man kan gott undra varför jag inte har den appen? Skärpning på mig..!

   I övrigt vore det väl inte minsta förvånande om Sverige vore så korkat att personlig integritet värderas högre än potentiellt livsviktig samhällsinformation. Alternativt att det utretts i sådär 20-25 år… 😉

  2. Jesper Eriksson

   Verkar som att det förut varit möjligt att skicka ut baserat på vart abonnemanget är adresserat, men att det nu är möjligt att skicka ut notiser dit användaren faktiskt befinner sig. Grymt!
   https://www.krisinformation.se/nyheter/2017/juni/vma-sms-lag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.