Dagens köpsug

OBS! Inlägget innehåller affiliatelänkar…

Japp. Det är dags för ett sådant inlägg igen. Ett inlägg om det ständiga köpsug som finns på ett eller annat sätt. Återigen handlar det om kameror…

Dagens ämne är portabel kamera med bra videofunktion. En roll som i dagsläget sköts mestadels utmärkt utav lillebror, en Sony RX100 III. Det jag framförallt använder den till numera är inspelningar till den där YouTube-kanalen kring lokföraryrket, eftersom den så lägligt kan snurra upp skärmen, så att man faktiskt ser vad man spelar in, när man spelar in sig själv.

Sony RX100 III

Nackdelen med Sony RX100 överlag är dock att den saknar såväl blixtfäste som mikrofoningång på kameran och därför behöver bättre ljud upptas i separat enhet. Eftersom jag är kinkig duger alltså inte de inbyggda mikrofonerna…

Så, efter lite spanande har jag hittat en potentiellt intressant kandidat med samma typ av finess för skärmen, utan att för den delen behöva offra alltför mycket på storleken men ändå få mikrofoningång för att kunna koppla bättre mikrofon till det hela.

Möt Canon EOS M3, en kompakt systemkamera med intressanta finesser!

Canon EOS M3 med EF-M18-55 STM
Pressbild Canon EOS M3

En sådan tillsammans med en Røde VideoMicro skulle ju underlätta en hel del när det kommer till efterarbetet. Som det är idag spelar jag ju in ljudet separat via en Røde SmartLav+ och monterar ihop det hela i Adobe Premiere Pro, ett inte alltid så smidigt arbetsflöde även om slutresultatet blir bra som så.

Røde VideoMicro produktbild

Givetvis krävs det någon ytterligare grunka för att inte montera mikrofonen i vägen för skärmen, eftersom skärmen flippas upp ovanför kameran. Men ändå mindre jobb överlag jämfört med nuvarande grunkor.

En bevakning ligger Prisjakt nu för att hålla ett allmänt öga på priset. Kanske kan det vara värt en investering så småningom? Eventuellt mot att RX100 III får flytta ut då.

Dessutom är en annan ganska relevant fråga, hur många Røde-prylar får det plats i hemmet egentligen? Åtminstone en till va..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.