Nyckelbytardag

Idag är det tydligen årliga lösenordsbytardagen, något som IIS-bloggen uppmärksammade under gårdagen och jag hittade idag. Kort och gott är det lite sådär dags att skämmas över hur sällan man tyvärr byter sina lösenord, även om IIS-bloggen ger en lite hopp och upprättelse i sammanhanget.

Det gyllene mellanläget ligger ju egentligen sådär mitt emellan det som tillämpas på min likt mångas arbetsplats, regelbundna lösenordsbyten med sådär 30-90 dagars mellanrum och det som tillämpas för många individer i deras egna system, typ aldrig.

Nycklar
Grafik från Pixabay

På jobbet hör jag till kategorin överambitiösa människor och sköter mina lösenordsbyten med någorlunda bravur, genom att använda mig utav slumpmässigt genererade lösenord från min egna bakgrundskod. Kanske inte helt optimalt och 110% säkra, men ändå långt bättre än 90% av alla andra.

Detta avhjälps utav att jag trots skepticism inledningsvis faktiskt har relativt enkelt att komma ihåg lösenord, förutsatt att jag faktiskt skriver dem relativt ofta.

En annan variant kring det hela är väl att använda ett lösenordsverktyg, typ 1Password, som samlar dina lösenord som givetvis är olika för varje enskilt system. Programmet fyller sedan så vänligt i lösenordet åt dig när du behöver det.

Personligen är jag inte helt trygg i detta även om det vore långt mycket bättre än mycket annat. Dessutom skulle det innebära ytterligare en prenumerationstjänst som kostar varje månad.

Avslutningsvis så borde jag väl åtminstone hedra lösenordsbytardagen genom att faktiskt byta lite lösenord. Borde. Bör. Fina ord…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.