En ny hobby

Eller ja. Hobby är väl egentligen fel ord? Eller är det? Jag vet faktiskt inte.

Hur som helst, så har aktiehandel börjat att intressera mig rätt ordentligt och precis så som jag utlovade i nyårsinlägget där, så är det dags att ta upp ämnet mer ordentligt nu.

I slutet utav förra året så inspirerade nämligen podcasten #PrataPengar mig att på allvar börja överväga aktiesparande som sparform. En god tanke med tanke på att pengar som bara ligger och vilar har en tendens att närmast frustrera mig. Bättre att i så fall låta pengarna jobba åt mig på en långsiktig horisont i så fall.

Illustration börsen

Visst finns det en risk i att placera sina surt förvärvade slantar på aktiemarknaden. Tveklöst. Just av detta skäl bör man då göra en riskspridning, så att alla slantar inte hamnar i samma bransch. Risken för att samtliga branscher gemensamt kraschar är trots allt relativt liten och skulle så vara fallet, då kommer de att gå upp så småningom ändå.

Givetvis har jag hunnit med att göra alla de klassiska misstagen som alla gör när de är nya i aktiehandel. Givetvis började jag handla hos min (vår) egna bank, Nordea, som erbjöd en rätt snygg nättjänst för att göra det hela. En inte helt stabil tjänst visserligen, men enkel var den.

Nackdelen med att handla i en klassisk ”storbank” är dock avgifterna. Hejdlösa avgifter för mindre handel i den kategori jag gladeligen tillhör. När man inte tänker till kring detta så innebär det att avgiften (courtaget) blir närmast löjligt och att priset per aktie blir onödigt högt jämfört med den tjänsten jag istället nu bytt till, Avanza.

Efter en flytt av ISK och efterföljande storstädning utav kontot i fredags, så har jag nu ett innehav om 13 st olika värdepapper i 8 st olika branscher. Sådär extra lämpligt eftersom det var just fredagen den 13 storstädningen skedde. Än finns mer jobb och förflyttningar att göra, men sakta men säkert så!

Aktieportfölj 2017-01-15
Portföljens innehav daterat 15/1 2017

Innehavet är en blanding utav mer (i teorin) säkra kort som mindre bolag som kan erbjuda lite mer ”spänning” (skräck?) i utvecklingen framöver. Lite beroende på hur marknaden mår i allmänhet.

Störst innehav för tillfället finns i Nokia eftersom jag har goda förhoppningar om deras återkomst till mobilmarknaden som är nära förestående. Och om inte annat, så sysslar de med en hel del annat och har relativt lite att förlora på stundande återkomst i och med att det är företaget HMD Global som tekniskt sett står för produktion av enheterna men med Nokias varumärke utåt.

Tanken är dock att låta de andra innehaven öka med tiden, för att minska Nokias andel i portföljen överlag. Framförallt är tanken att öka i stabila företag likt Investor, företag som har en historia kring sig att leverera med tiden.

Än är arbetet med att skapa en långsiktig portfölj långt ifrån klart. Tvärt om så har det bara börjat och jag har hittat ett nytt intresse att ägna min tid åt. Hur märkligt det än kan låta, så är jag mycket road utav att följa börsen och det var bra länge sedan, om någonsin, som jag sett fram emot måndag morgon kl 09:00 när handeln börjar igen!

Vad säger ni, kära läsare? Är jag helt från vettet eller är det någon utav er som också sparar i aktier och som möjligen har några bra tankar att dela med er utav?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.