Vyer från grannlandet

Ibland springer man på sådär lite lagom vackra klipp på YouTube, utöver allt som ”bara” är intressant på ett eller annat vis. Alla dessa klipp från drönare bland annat, allra helst de filmade i vårt vackra grannland Norge! Som typ klippet nedan!

Visst, jag har sett bättre redigeringar än detta, men vilka vyer! Så vackert!

Det tragiska kring allt detta är väl dock att det sedan några dagar inte är lagligt att filma såhär i vårt egna land, efter att Högsta Förvaltningsdomstolen tolkat en närmare 40 år gammal lagtext till att drönare räknas in som övervakningskamera.

Högsta förvaltningsdomstolen har i två domar funnit att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen medan en kamera som är monterad innanför vindrutan på en bil eller på ett cykelstyre inte behöver tillstånd.

Källa

Visst, det finns en högst teoretisk möjlighet att få tillstånd att flyga med sin drönare, men jag är djupt skeptisk till att någon lyckas få det tillståndet.

För egen del innebär detta inte någon omedelbar skillnad i livet, även om drönare var med på min tekniska önskelista här för ett tag sedan. Däremot lider jag med alla som spenderat många tusentals kronor på sina drönare och med alla företag som på ett eller annat vis använder drönare i sin verksamhet eller rent av bygger sin verksamhet på att tillverka drönare.

Även om det är beundransvärt syfte att värna om den personliga integriteten, så undrar jag allt om inte detta är att överdriva sådär lagom extremt. Det är lite som om beslutsfattarna aldrig sett klipp från framförallt konsumentanpassade drönare.

Förhoppningsvis finns det chanser till ändringar i lagstiftningen så småningom och jag tror knappast tillståndskravet som så kommer hindra merparten av privatdrönarpiloterna tills dess. Sista ordet är väl som vanligt långt ifrån sagt även om domen från Högsta Förvaltningsdomstolen tekniskt sett är just sista ordet.

Istället för en drönare på önskelistan så kanske man skall fundera närmare på det här med bilkamera, som i och med samma beslut blev i allra högsta grad lagligt?

Blackvue DR650S-2CH

Bad drivers of Värmland näst ut kanske?

2 svar

  1. Ja Norge är otroligt vackert! Har kört turistbuss på somrarna runt om i Norge och det finns många vackra platser

    1. Ordentlig roadtrip runt om i Norge är väl en av de sakerna som finns på min bucket list. Någon gång så..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.