Och vuxenpoängen, de haglar

Vi har en längre period här i hemmet diskuterat ämnet gemensam ekonomi och hur vi vill lägga upp det hela. Tills för någon vecka sedan har det dock varit mest teoretiska diskussioner om vad vi föredrar och hur vi bäst får till det. Nu har vi dock ordnat upp det mesta efter att äntligen ha tagit oss iväg på en gemensamt ledig stund till närmaste utvalda bankkontor.

Valet för våra planer landade hos Nordea, främst eftersom jag redan är nöjd kund där och har bland annat lite lån utöver ordinarie lönekonto och e-sparkonton. Så, nu har vi även ett gemensamt konto med varsitt bankkort till och tanken är även att utvidga detta med ett gemensamt sparkonto så småningom. När vi får gemensamt ledig tid att gå till närmast utvalda bankkontor igen.

I samband med detta har det ju även blivit en och annan översyn utav våra kostnader, bland annat genom att samla kvitton från matvaruinköp i syfte att gå igenom och se vad vi handlar och vad vi kan bättra oss på. När vi får ork att faktiskt gå igenom alla kvitton d.v.s.

Utöver detta har jag fått något slags anfall av vuxenliv och inte bara ordnat med ett i teorin mer ordnat månadssparande i fonder, ett pensionssparande, en livförsäkring i syfte att täcka ekonomiska plikterna ifall att något händer innan 65 års ålder. Och som om inte detta vore nog, så har jag även sett över mitt tjänstepensionssparande och gjort några ändringar kring detta.

Vuxenpoängen haglar alltså. Ordentligt! Allra helst med tanke på att merparten utav detta skett under de senaste två dagarna.

Visst, nu skall vi inte överdriva allt detta alltför mycket, totalt handlar det om dryga tusenlappen sparande per månad. Men det är en början och hur udda det än kan låta så känner jag mig närmast löjligt exalterad över att äntligen vara i en position i livet där det faktiskt finns utrymme över för ett ordnat sparande, om än litet.

Allt detta tack vare min älskade Diana, som alltid haft en betydligt mer hälsosam inställning till detta med ekonomi och sparande, vilket smittat av sig. Att ha henne delaktig i hushållsekonomin gör också underverk för att faktiskt kunna ha några kronor över istället för att gå mer eller mindre plus minus noll varje månad.

Det känns dessutom extra skönt att ha allt detta ordnat redan innan vårt Gryn är beräknat att levereras, att slippa tänka på vem som handlar vad och när, den dagen ena halvan av hushållet går på föräldrapenning.

Så som vi väljer att lägga upp det hela så går nämligen båda inkomsterna in på samma konto där även hushållets samtliga utgifter dras ifrån, antingen via autogiro eller e-faktura. Detta även för att få en extra trygghet om det skulle hända något som slår ut en av oss mer eller mindre permanent, då sköts alla betalningar ändå utan omedelbar handpåläggning.

Alla dessa vuxenpoäng får mig dock att vilja göra något för att kompensera det hela en smula. En sorts klimatkompensering så att säga. Allt för att inte vara för vuxen och allt för att kompensera ett ovanligt allvarligt ämne här på bloggen.

Frågan är bara, vad skall jag göra för att kompensera allt detta?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.