Den ljuva tystnaden

Brusreducerande hörlurar har ju inte bara varit alldeles strålande för alla de på resande fot. Som bekant går det ju knappt en tåg- eller för all del flygresa utan att man ser någon som bär brusreducerande hörlurar framförallt från Bose.

Tidigare har valet varit närmast garanterat Bose QuietComfort 25 med trådanslutning anpassad antingen efter iPhone eller Android. Sedan i somras finns det dock ett nytt val, ett högst lämpligt val med tanke på att hörlursuttaget på mobiltelefoner blivit utrotningshotat.

Bose QuietComfort 35

I somras lanserades nämligen Bose QuietComfort 35 med blåtandsanslutning och brusreducering. Dessutom då med en riktigt hyfsat batteritid på 20 timmar trådlöst eller 40 timmar trådat!

Tack vare Bose presstjänst fick jag chansen att testa dessa nya lurar under två veckor och om de låg högt på önskelistan tidigare, så har de närmast en helt egen, högre stående lista nu!

Som tidigare nämnt så är detta min första ordentliga känning på ett par brusreducerande hörlurar och jag har tveklöst fått blodad tand! Att det dessutom är det första paret trådlösa hörlurar som jag testat som faktiskt inte gör mig besviken gör knappast det hela sämre.

Men vi börjar väl från början, med att se vad kartongen innehåller? Utöver en snabbguide och lite obligatorisk läsning (?) kring hörlurarna finner man fodralet som medföljer där även hörlurarna ligger nerpackade.

Bose QuietComfort 35

Med i fodralet finner man inte bara ett par lurar, i det här fallet silvergrå, utan även en usb till micro-usbkabel för laddning, en 3,5 mm till 2,5 mm-kabel för ljudanslutning när trådlöst inte är önskat eller välkommet och avslutningsvis en adapter för att koppla ovan nämnda 3,5 mm-port till den där märkliga adaptern som används på flyg.

Spontant positiv över valet av micro-usb för laddning, eftersom det personligen innebär att jag inte behöver bära på fler laddare än normalt, för det mesta i varje fall.

Bose QuietComfort 35

Spontant negativ över valet av 2,5 mm-port i hörlurarna för de tillfällen när sladdkoppling är önskvärd eller nödvändig. Detta innebär att man antingen behöver ha den medföljande sladden med sig eller ta sig an uppdraget att finna en ny kabel vid de tillfällen man inte har den med sig. Lättare sagt än gjort alltså.

Nu har jag visserligen provlyssnat dessa QC35 tidigare, på hemelektronikbutiker, men jag var ändå lite skeptisk över hur de skulle leverera ljudmässigt vid längre perioder och även hur de skulle sitta på huvudet vid längre användning.

Jag har inte våldsamt bra erfarenheter kring blåtandslurar och ljudkvalité, snarare motsatsen. Inte heller har jag varit våldsam imponerad över räckvidden som tidigare lurar levererat.

Med viss skepticism packade jag därmed upp lurarna, kopplade dem samman med såväl iPhone som iMac och upplevde brusreduceringen som kopplas in direkt som lurarna slås på.

Brusreducering kan vara ett känsligt ämne och vissa upplever rena besvär av att bära hörlurar som tar bort bakgrundsljudet. För egen del var det mer utav en wow-känsla som infann sig när jag slog på dem och brusreduceringen tog över. Tystnaden som uppstår!

Ett litet, litet bakgrundssus går att plocka ur, om vi skall vara riktigt petiga, men ändå långt mycket mindre märkbart än vad jag tidigare har upplevt i blåtandslurar. När man väl drar igång musiken är det inget man märker av på något sätt utan snarare slås man utav hur bra Bose QC35 låter!

Visst, jag hade inte våldsamt höga förväntningar på det stora hela, men jag skulle nog säga att även om de inte är i klass med mina trådanslutna Bowers & Wilkins P7, så är de inte alls långt bort. Kombinerat med den trådlösa friheten så är det solklart, jag väljer QC35 framför P7 alla dagar i veckan!

Bose QuietComfort 35

Just den trådlösa friheten gav mig möjligheten att röra mig omkring nästan helt obehindrat i lägenheten, endast badrummet var lite off limits, utan att musiken avbryts. Fantastiskt gôtt att kunna spela musik från datorn samtidigt som man röjer runt i köket med matlagning och disk, utan att för den delen trassla in sig i någon sladd.

Även om det av och till förekommer ytterst korta avbrott i spelningen, vid lagom slumpmässiga tidpunkter, så är det inget jag har stört mig nämnvärt på. Mest fått mig att fundera på varför det förekommer.

Inte nog med att avsaknaden utav sladd är en helt egen form av komfort, så sitter lurarna även fantastiskt skönt på huvudet. Valet av plast, en bra typ av plast skall nämnas, är ändå ganska genomtänkt när man ser till vikt, en vikt på dryga 300 gram totalt.

Kopplat med sköna kuddar och ordentligt vadderat band över huvudet och vips har man lurar som jag bar i flera timmar utan att ens bli lite trött, varken ovanpå huvudet eller runt öronen. Inte ens mina glasögon som normalt brukar kunna irritera efter en stund, gjorde sig påminda.

Bose QuietComfort 35

Musikmässigt skulle jag personligen säga att Bose QC35 passar bäst med EDM, även om de inte är direkt dåliga för någon form av lyssning alls. De har klarat av allt jag spelat upp med bravur utan att direkt sticka ut åt något håll alls. Mina B&W P7 spelar mycket mer kliniskt och rent jämfört med Bose QC35, men de senare är alltjämt allmänt behaglig vid alla typer av lyssnande.

Hörlurar med brusreducering har en tendens att bli oerhört mycket mer platta och tråkiga när man stänger av brusreduceringen, eller för all del, när batteriet tagit slut. Det är fortfarande en märkbar skillnad men jämfört med tidigare modeller utav Bose-lurar så har man tagit ett stort steg framåt i QC35. Jämfört med tidigare så fungerar dessa lurar fortfarande bra även utan brusreduceringen aktiv, även om de givetvis blir mycket bättre med brusreduceringen.

Förhoppningsvis skall man inte behöva hamna i läget när batteriet tar slut och brusreduceringen därmed lägger av, eftersom batteriet utlovar mycket gott. Enligt specifikationerna pratar vid 20 timmar vid trådlös användning och 40 timmar med tråd. Klarar alltså med råge av även de längsta, interkontinentala flygningarna med marginal!

Bose QuietComfort 35

Nu har jag inte satt dessa tider på ordentligt test under de två veckor jag fick låna ett par, men utav det jag sett så har jag kört ordentligt hårt med dem utan att aldrig komma under 50% batteri innan jag ville koppla dem till en laddare igen.

Jag var lite orolig över att dessa skulle bli ännu en i raden av saker man inte borde ladda varje natt, men som man ändå gör. Snarare blev det mer utav en sak man laddar en till två gånger i veckan, vilket är helt okej i min bok.

Tyvärr har jag inte fått (tagit mig) någon direkt chans att sätta lurar och framförallt brusreduceringen på ordentligt prov vid resa. Endast kortare turer med tjänstetåg har klarats av och jag har ingen anledning att tvivla på dess förmåga att sortera ut bakgrundssorlet utav resenärer som yttermiljöer.

Däremot har jag använt dem på raster och framförallt under en frukostrast vid lokalerna i Göteborg, där tämligen många personer samsas samtidigt vid 9-tiden. Bose QC35 gjorde en tämligen brusig miljö till något alldeles underbart tyst och stillsamt. Ensamtid med min iPad trots en mindre folksamling alltså. Perfekt för den introverta sidan utav mig!

Om det är något man verkligen vill klaga på så är det väl priset i så fall, i skrivande stund som lägst 3890 kr bland de handlare som Prisjakt listar. Många pengar blir det. Väldigt många pengar. Men trots det, så tvivlar jag inte på att man faktiskt kan motivera denna kostad, om man känner behovet av ett par brusreducerande lurar i sin vardag.

För den som reser mycket och ofta eller för den som spenderar tid i ett kontorslandskap så kan dessa hörlurar spara hjärnan från väldigt mycket bakgrundsljud. Frågan är alltså, kan du motivera kostaden för dig själv?

Det finns givetvis andra alternativ som jag är lite lockad av att testa, men jag vågar ändå påstå att den som väljer ett par Bose QuietComfort 35 gör ett fantastiskt bra val och att gör man det valet, då kommer man bli nöjd med det.

Selfie bärandes Bose QuietComfort 35

För egen del försöker jag så smått sälja av mina Bowers & Wilkins P7 för att delfinansiera ett par egna, svarta Bose QuietComfort 35. Jag är lite skeptisk, men jag håller tummarna, för dessa lurar skulle göra sig riktigt fint i mitt liv!

Frågan är, finns det något bättre betyg att dela ut, än att man siktar på att köpa sitt egna par?

Avslutningsvis riktar jag ännu ett tack till Bose presstjänst för lånet av dessa lurar. Samtliga tankar och åsikter kommer givetvis rakt från hjärtat och är inte påverkade på något vis utav varken produktlånet eller annat.

5 svar

 1. Christian

  Trevlig recension! Jag är också mycket sugen på ett par efter den korta provlyssningen hos dig. Men pengarna….

  1. Det är ju det. Många pengar blir det! Får hålla fortsatt bevakning på prisjakt efter kampanjpriser…

 2. Bra poäng där med trådlöst kontra tråd, framförallt när jag är sugen på QC20. Men de asen finns ju i två versioner beroende på om man kör iOS eller Android. Supertramsigt att behöva välja mobil utifrån lurarna och inte tvärtom men det finns säkert nåt tekniskt mumbojumbo som förklarar saken.

  Jag skulle vilja ha en bild på fodralet med lurarna för att kunna avgöra hur stor förpackning det blir att släpa på. Riktigt guld dock att de går att vika ihop sådär, det kan jag ju inte göra med mina trådlösa AGK jag har på resorna idag.

  1. Tror den så kallade standarden för hur signalerna skickas från fjärr till 3,5 mm-plugg tolkas olika, därav de olika varianterna. Men surt är det! :/
   Ska se om jag kan få fram någon bild extra. Osäker på om jag har något bra som visar det du önskar, men jag ska dyka ner i bildarkivet imorgon. Annars är förvaringslösningen i typ samma storlek som kartongen till hörlurarna i affären, så har du möjlighet att klämma på kartongen så har du ungefärlig storlek där!

 3. […] för att jag lite sådär lagom lägligt fick hem och packade upp det paret Bose QuietComfort 35 jag beställde sådär ett par dagar efter att ha köpt Sennheisers Momentum-lurar, så hamnar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.