Backup i det blå

Efter en hel del mer research och funderingar kring det här med molnlagring så tror jag nu att jag funnit min lösning. Först testade jag tjänsten Degoo efter tips i kommentarsfältet, men detta gjorde mig inte helt nöjd till hur jag kunde ladda upp och se filerna efteråt.

Molnlagring

Istället råkade Amazon på att förändra prissättningen kring deras Amazon Drive och göra detta till en högst attraktiv tjänst. Deras Unlimited Everything kostar nu humana $59.99/år, d.v.s. omkring 500 kr per år. Högst rimligt pris för en tjänst som inte tycks ha någon direkt uttalad gräns på mängden utrymme. Med tanke på att det är ett amerikanskt företag så finns det garanterat i det finstilta, men det är ett annat problem.

I skrivande stund så håller jag för fullt på att ladda upp närmare 1 TB bildarkiv vilket inte så förvånande tar sin lilla tid. Tur man ändå har 100 Mbit upplänk trots allt.

Så, i och med detta så har jag alltså gått från att i princip inte ha någon backup (okej, den jag har via min TimeCapsule då) till att inte bara ha den, en extra extern hårddisk utan även ha en extern backup på någon annan plats i fall att något skulle hända i hemmet. Kanske en smula overkill men ändå.

Återstår att se om jag fortsätter med Amazon efter mina tre inledande gratismånader, men det verkar lovande!

2 svar

  1. Jag kör också en backupdisk som jag har förvarad utanför hemmet. Speglade diskar hemma hjälper ju föga om kåken skulle gå sönder i eldsvåda eller annat. Bildarkivet är ovärderligt för mig! Däremot går jag och funderar på hur en framtida lösning kan se ut, molnvarianten kanske inte är helt främmande ändå.

    Jag tror det var jag som tipsade om den där tjänsten du inte var nöjd med, kommer inte ihåg, men Amazon låter ju spännande. Går det att mappa upp i Finder (utan att synka till lokala hårddisken)? Jag vill ju, även om bilderna ligger i molnet, kunna öppna dem i Lightroom för redigering om så krävs. Eller ska jag bara inse att bilder från 2002-2006 inte längre används och sonika arkivera dem i himlen på något sätt? Hm.

    1. Eldsvåda och inbrott är väl det som oroar mig mest och därmed är största anledningen till en backup utanför hemmet. Vore så fruktansvärt onödigt sätt att bli av med bildarkivet på.

      Har inte undersökt möjligheten som så att mappa upp det likt Dropbox, men det är inget jag hade tänkt mig heller. Tanken med molnet är mest ren backup ifall att annan dataförlust infaller. Annars tänker jag mig nog mer att jag hämtar det jag eventuellt (sannolikt inte) behöver från den externa disken där det också är lagrat. Det är ju ändå inte särskilt ofta man sitter och beundrar bilderna man tog 2003… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.