Det här med favoritbrännvidd

Det har tidigare nämnts på bloggen lite gällande favoritoptik och av en händelse så har de två senaste varit utav samma brännvidd, 35 mm och från tillverkaren Zeiss. För stunden är det, trots att det ligger till försäljning, mitt Zeiss Loxia 2/35 och det bytte av mitt tidigare Zeiss Distagon T* 2/35 ZE som i sin tur bytte av Fujifilm XF 35 mm f/1.4, ja, ni förstår…

Det intressanta kring detta är dock att jag uppenbarligen tycks bli lite extra kreativ med just den här brännvidden med. Jag håller nämligen på att kika på canvastavlor efter önskemål från en köpare och av en händelse så råkar tre av fyra utvalda bilder vara tagna med just 35 mm-optik. Ett ganska talande exempel på att det man själv trivs med även resulterar i bra slutresultat skulle jag säga!

Exakt varför jag uppenbarligen trivs så väl med just 35 mm vågar jag mig inte på att uttala mig om, det finns säkert en halv miljon olika anledningar eller så, men trivs med brännvidden gör jag uppenbarligen. Trots det så ligger som sagt mitt Loxia till försäljning och jag dreglar istället så smått över ett annat objektiv, Sony FE 35 mm f/1.4 ZA som med större bländaröppning ger mig smått perversa drömmar om ljuvlig bakgrundsoskärpa och enkelheten i autofokus.

Sony FE 35 f/1.4 ZA

En stadig pjäs på dryga 600 gram och en helt hyfsad längd, nästan på gränsen för vad som ser rimligt ut på det lilla α7 II-huset. Prislappen är även den ganska stadig, så viss omorganisering av kameraväskan behöver liksom ske för att finansiera det hela. Men det kanske det kan vara värt, såhär lite med facit i hand på vad jag uppenbarligen fotograferar mest med?

Jag har redan dreglat över objektivet i fråga en gång hos en fotohandlare i Göteborg och risken är att det kan upprepas än fler gånger. Många fler gånger om vi skall vara sådana…

Vad säger ni som läser detta och är fotointresserade, har ni någon favoritbrännvidd som aldrig sviker er och er kreativa sida?

3 svar

  1. För mig är det inte brännvidden utan funktionen som är min favorit just nu. Mina tre senaste inköpta objektiv är alla macro 1:1-objektiv. Jag gillar att de saknar begränsningar. De klarar att fotografera från vilket avstånd som helst. I söndags gjorde jag ett undantag från flera år. Jag tog med två kamerahus med Tamron 180 mm macro och Cosina 19-35 mm. Det minskade mina begränsningar ytterligare tycker jag. Jätteroligt att ta fram ett objektiv från skåpet och känna lite nyhetens behag…jag använde 19 mm på zoomen för att maxa. En annan nyhet som jag funderar på är att köpa in ett fe objektiv till min Sony A7 för att få ut mer av möjligheterna med de nedladdningar som är möjliga till den kameran. Tyvärr så krävs det då ett fe objektiv..några bilder från i söndags kan du se på min blogg danivarbild.wordpress.com
    Ha det gött!!

    1. Kan helt klart rekommendera att köpa åtminstone ett FE-objektiv för att helt dra nytta utav ditt system. De två jag har presterar utmärkt och jag är inne på att skaffa fler med tiden!

  2. […] normalobjektiv i lite samma stuk som det 35 mm f/1.4 ZA de redan har och som jag dreglade lite över häromdagen. Många pengar kostar det, minst sagt, men jag kan gott föreställa mig krämig […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.