Zoom-Zoom

Det råder väl inga större tveksamheter kring vilken tillverkare vars bilar jag provkört idag? Jag hoppas verkligen inte det? För vem kan ha missat Mazdas Zoom-Zoom-reklam för några (många?) år sedan?

Hur som helst, så har jag idag alltså tagit mig ett planerat besök hos Fryksdalens Bil, granne med Honda som jag besökte i början utav maj. Ny månad, ny asiat att provköra alltså. Eller nya asiater faktiskt, om vi skall vara sådana. För idag stod två bilar på schemat, dels Mazda CX-5, dels Mazda6.

Mazda CX-5

Först ut idag fick bli Mazdas stor-SUV, CX-5, eller crossover vill de kanske mer att den kallas. Som alla andra större SUV-liknande bilar numer. Hur som helst så var det ett trevligt första intryck som mötte mig när jag steg upp i förarstolen på denna vagn. Sådär omedelbart välkomnande och bekant, trots att jag aldrig riktigt kört Mazda av modernt skick förut.

Dagens provvagn var utrustad med en hyfsat stadig bensinmotor á dryga 190 hästar och tillhörande automatlåda, lite utav en sådan där charmig roadtripcruiser deluxe. Jag förstår verkligen varför detta är en fordonstyp som säljer ganska bra, man sitter lite som en kung där uppe..!

Trots storleken så måste jag säga att körupplevelsen var riktigt trivsam och kan dessutom konstatera en sak mer än något annat, gud vad jag har saknat automatlåda. Det som fascinerade mig ganska mycket var hur mycket mindre slagskeppskänsla denna bjöd på jämfört med Honda CR-V, trots att de är ganska lika storleksmässigt. CX-5 känns tämligen smärt och smidig, trots höjd och vikt.

Föga förvånande så finns det gott om utrymme att såväl sitta i både fram som bak, gott om lastutrymme och några smidiga finesser för att fälla baksätet direkt från skuffen. Känns som att man kan lasta mycket och åka långt utan några som helst besvär med en CX-5.

Mazda6

Näst ut och egentligen mest intressant för framtiden var dock ovan avbildade skönhet, Mazda6 Wagon. Lånevagnen för dagen i läckert svartmetallic färg, nyss uttagen med färska 15 km på mätaren och framdriven utav en 150 hästars dieselmotor, även denna med automatlåda. Faktum är att dieselmotorn var så diskret att jag var helt övertygad om att jag körde bensinmotor tills säljaren avslöjade specifikationerna…

Redan i förväg hade jag dreglat ganska friskt över formerna på Mazda6, rent av så mycket att jag övervägde att införskaffa en hakklapp till besöket hos handlaren. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag tycker den är sjukt snygg den här!

Rent körmässigt var den tveklöst i klass med ovan beskrivna CX-5 och dessutom med gott om utrymme såväl fram, bak som i lastutrymmet. Råder ingen brist på plats för framtida behov bakom den bakluckan inte! Om man nu prompt skall hitta något att gnälla över, så är det väl att jag som är lite längre än praktiskt (ibland) hade svårt att få stolarna tillräckligt långt ner i golvet. Marginellt så att huvudet fick plats, beroende på lutning av förarstolen.

Mazda6 interiör

Även kära hustrun fick en kort provsväng under hennes reservtur för dagen och kunde lämna sitt godkännande för Zoom-Zoom. Att bilens registreringsskylt för tankarna till en uppsättning briljanta barnfilmer gör ju inte heller saken sämre.

Det var högst motvilligt jag lämnade tillbaka denna svarta pärla till återförsäljaren och plötsligt så önskar jag nästan att det vore nu i augusti/september som Petronella skall lämnas åter. Mazda6 är första bilen som väckt sådana känslor hos mig utav de jag hittills har provat mig igenom!

Tveklöst är det i varje fall att Mazda6 får ett återbesök, en längre provkörning där både jag och kära hustrun kan sätta den på prov. Faktum är att jag längtar efter den provkörningen redan nu.

Mazda! Ni imponerar tamejfan! Imponerar riktigt ordentligt! Zoom-zoom på er!

5 svar

  1. Christian

    Hur ser kvalitetskänslan ut på inredningsfronten? Sist jag bekantade mig med en Mazda så var det mycket hårdplats invändigt med tillhörande skrammel.
    Håller absolut med dig om att det är en snygg vagn!

    1. Klart godkänd! Kanske inte fullgod tyskkvalité, men jag hittade inget att direkt gnälla på och då är det ändå något jag är ganska bra på! 😉

      1. Christian

        Vad trevligt! Då kanske ni hittat eran ersättare nu då 🙂

        1. Åtminstone en väldigt bra kandidat! Fler provkörningar står på tur än 🙂

  2. […] gubbstämpeln tillräckligt länge för att konstatera att även det här, likt förra veckans Mazda6, var en riktigt trivsam bil. Kanske inte lika fullt ut förälskad och lyrisk som jag var förra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.