Tänka utanför kartongen

Det är väl kanske ingen större hemlighet att jag uppskattar tyska premiumåk när det gäller såväl nuvarande som framtida transportmedel, även om svenska försök till premiumåk har blandat sig i matchen av och till. Men det kanske kan vara nyttigt att tänka lite utanför kartongen av och till, se vad som finns i övrigt på marknaden?

Ja, lite så var åtminstone tanken när jag i förbifarten noterade att även Honda börjat med privatleasing på i stort sett hela modellprogrammet. Annonsen visade en Honda CR-V komplett med en liten snabblänk för att boka provkörning. Sagt och gjort. Provkörning ordnades via lite snabb mejlkonversation och ut i vårsolen begav jag mig med en läckert röd-isch CR-V.

Honda CR-V

Man kan inte säga något annat än att detta är ett tämligen drastiskt steg från min BMW 116i sett till storlek överlag för att inte nämna höjden. Det känns närmast som om jag skulle suttit ovanpå min vanliga bil när jag tagit plats i CR-V, lite lätt överdrivet sådär.

Bortsett från hur slående högt jag sitter så blir jag även positivt överraskad över en mycket ljus och trevlig kupé, allra helst tack vare glastaket ovanför. Snacka om att det gör enorm skillnad för känslan av rymd inuti en bil!

Förarmiljö Honda CR-V

Förarmiljö och instrumentbräda är helt klart i kategorin okej även om den lämnar en hel del att önska jämfört med mina sedvanliga tyska premiumåk. Absolut inget större fel, mest att jag är van vid mer polerad och putsad fasad så att säga. Det känns som att färddator och underhållningsskärmar ligger ett par generationer bakom sett till såväl hårdvara som mjukvara. Lite gammalt i känslan trots att testbilen var av årsmodell 2015. Tyvärr!

Det går däremot inte att klaga på skinnstolarna som testbilen var utrustad med och inte heller växellådan, även om det är en smula ovant att hitta backväxeln längst till höger och neråt. Ratten känns en smula plottrig och det var inte helt självklart vart allt intressant fanns.

Honda CR-V

Utan att överdriva värst så kan jag väl säga att det skiljer en hel del på att köra min lilla 1-serie och denna kluns som egentligen inte är så värst mycket kluns. Körkänslan överlag var riktigt trevlig även om det fanns vissa svårigheter att anpassa sig till tyngd och framförallt, hur mycket högre tyngdpunkten ligger på en sådan här bil.

Egentligen är väl diesel som sådant inte ett jättestort alternativ i min bok, sett till årlig körsträcka, men på en sådan här bil vetetusan om det egentligen finns något annat som är rimligt? Med nuvarande skattesystem så kostar den omkring 2300 kr/år bara i skatt, vilket inte är så fasligt mycket för storleken men ganska långt ifrån lockande på det stora hela.

Hur som helst så var det en riktigt trevlig upplevelse och såväl återförsäljare som säljarna skötte sig väl under provkörningen. Även om den kanske är i största laget så finns definitivt Honda CR-V med på kanske-listan inför nästa år och om inte annat så har jag åtminstone lovat säljaren ett återbesök när det börjar närma sig än mer!

Innan jag tog Petronella med mig hem igen från detta läskiga ställe, så kunde jag dock inte låta bli att provköra en bil till, en Honda Civic Tourer..!

Honda Civic Tourer

Detta är väl egentligen en mer rimlig storlek på bil och därmed fanns goda skäl att även testa den en kortis. Däremot så kunde den avfärdas ganska omgående av flera skäl. Dels är det en utgående modell som skall ersättas av något nytt till nästa år, dels hittade jag ingen bekväm sittställning i den utan hamnade även med stolen i botten, alltför högt. Utöver detta så kan bilen ifråga möjligen varit utrustad med den slöaste bensinmotor jag kört på länge, alternativt att den var brutalt strypt utav den automatiska växellådan? Hemsk var den i vilket fall.

När man till slut fått fart på ekipaget så var visserligen chassit riktigt trevligt och upplevelsen som så nästan körglad. Om det bara suttit en vettig motor i så skulle den nog nästan kunna bli riktigt trevlig. Däremot ställer jag mig alltid djupt skeptisk till alla bilar som utrustas med en digital hastighetsmätare endast. Varför?!

Digital hastighetsmätare i Honda Civic Tourer

Nu hamnade den istället tillsammans med Mercedes-Benz B-klass på skämslistan, nej tack-listan. Där får den nog allt stanna permanent.

Så. Näst ut..?

3 svar

 1. Markus

  Eftersom jag själv kör Civic Tourer sedan två år tillbaka känner jag mig nödgad att kommentera, även om den fullt förståeligt redan är avfärdad som kandidat.

  Interiören i Civic verkar vara en vattendelare. Själv tycker jag att det är riktigt bra med en digital hastighetsmätare placerad som i Civic, blir lite som en HUD. Det går snabbt att se hastigheten utan att lyfta blicken från trafiken. För mig tar en traditionellt placerad analog hastighetsmätare mer fokus från körningen. I övrigt håller jag med om att det mesta i interiören känns lite daterat.

  När det gäller bensinmotorn är det enligt Honda-tradition en VTEC-motor som vaknar till liv först vid ca 4000 varv/min. Den måste alltså köras “sportigt” för att komma till sin rätt. Antar att det inte är optimalt i kombination med en automatisk växellåda. I min Civic sitter en fin 6-växlad manuell låda, har inte testat automat. Dessutom finns en ”Eco”-knapp som gör att motorn, för att spara några droppar bränsle, svarar rätt dåligt på tilltal. Kanske var eco-läget aktiverat under provkörningen?

  Är nöjd med bilen och med återförsäljaren, men jag skulle också välja bort Civic om jag skulle köpa bil i dagsläget. Har du kollat in Mazda, som säljs på andra sidan av samma byggnad som Honda? Bäst interiör av alla asiatiska tillverkare och med ett överlag fräscht modellprogram. Är själv rätt sugen på en Mazda 6 Optimum.

  1. Sportiga motorer och trötta automatlådor är en direkt dålig kombination. Tillsammans med en klassisk dos handhavande så är det nog inte omöjligt att Eco-läget kan ha varit inkopplat. Skulle inte förvåna mig alls. Hade det inte varit en utgående modell så hade jag nog kunnat tänka om och ta en provkörning till när det närmar sig, nu när jag är lite bättre informerad..!

   Mazda har ju trots allt också privatleasing, så det finns nog god anledning att kika in där med när tillfälle bjuds. Precis som med Honda så är jag hopplöst oinformerad om Mazdas program, ja, bortsett från MX-5 då, men den är inte direkt aktuell som ersättare även om man kanske skulle önska det! 😉

 2. […] har jag idag alltså tagit mig ett planerat besök hos Fryksdalens Bil, granne med Honda som jag besökte i början utav maj. Ny månad, ny asiat att provköra alltså. Eller nya asiater faktiskt, om vi […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.