En värdig ersättare (?)

När detta skrivs så är det någon till några dagar efter att jag har skickat tillbaka den läckert guldiga Samsung Galaxy S7 Edge som Samsung Sverige så vänligt har lånat ut till mig under dryga två veckor. Ett avsked som var långt ifrån enkelt och som lämnat mig bra villrådig om hur jag vill göra med vad för någon telefon som skall få leva med mig de närmaste två åren (-isch) eller så.

Samsung Galaxy S7 Edge

Precis så som med mitt test utav Microsoft Lumia 950 så blir detta inlägg tämligen späckat med bilder, filmklipp och ordbajseri. I och med detta så ser ni som hittar till inlägget på framsidan en möjlighet att klicka för att läsa vidare och behöver därmed aktivt välja att ta del utav allt. För er andra som hittar direkt till inlägget, ni behöver bara läsa vidare…

Hur som helst, så är det som jag har nämnt en eller ett par gånger tidigare som så att denna telefon fångade tillsammans med sitt lite mer konservativa syskon, den vanliga Samsung Galaxy S7, mitt intresse redan vid lanseringen men ha-begäret var ganska stillsamt tills dess att jag faktiskt klämde och kände på dem personligen. Sedan dess har det varit en smula eller tio värre med begäret.

Begäret har stillats en smula genom att jag genom jobbet fick möjlighet att testa den vanliga S7 och tack vare Samsung Sverige då även S7 Edge. Dessa två har rullat parallellt med mig under dryga två veckor där S7 Edge varit min privata, huvudsakliga telefon.

Under denna tid har jag framförallt fokuserat på tanken att använda en Samsung Galaxy S7/S7 Edge som min alldeles egna telefon, som en ersättare till den iPhone 6 som jag sedan hösten 2014 använder som allt-i-allo. Därmed har jag inte överhuvudtaget brytt mig om att sätta telefonen på prov genom olika slags testprogram för att få fram siffror på hur bra eller dålig den är, för det kvittar ärligt talat. Det finns egentligen ingen direkt dålig smartlur av toppmodell såhär 2016, bara mer eller mindre bra.

Vad allt egentligen handlar om, är hur väl telefonen passar in i vardagen och om den klarar av att tillfredsställa alla nördiga behov man skapat sig?

För mig är de viktigaste punkterna utan inbördes ordning enligt följande:

 • Batteritiden
 • Kameran
 • Skärmen
 • Designen

Jag utelämnar tämligen medvetet då just prestanda, för det är som sagt inte något större problem i moderna smarta telefoner, de har samtliga den prestanda som krävs för att hålla mig nöjd och mer därtill. Med detta sagt så tar vi nu och hoppar vidare till inläggets första huvudämne…

Designen

Att Samsung Galaxy S7 Edge har en design som sticker ut en smula är väl knappast någon överdrift? Precis som med sina föregångare i S6 serie så har ju den här telefonen fått en skärm som går ner längs med långsidorna vilket kan vara ett av de absolut mest fascinerande designdragen på länge i mobiltelefonindustrin.

Givetvis finns det även vissa tankar kring mjukvaran som nyttjar denna skärm, men för egen del så tycker designen i sig är viktigare än de funktioner som finns inbyggda för att dra nytta utav kanten.

Samsung Galaxy S7 Edge

Utöver att ha en skärm som går ner längs med långsidans kant av telefonen, så skulle jag säga att detta är en riktigt läcker skapelse överlag. Eftersom den är tillverkad utav metall och glas så ger den en alldeles utsökt känsla i handen med en betryggande tyngd som faktiskt inte blir för mycket, trots att den väger in på ganska stadiga 157 gram!

På de två veckor som denna levde som ständig följeslagare så har jag inte heller lyckats hitta några brister i hur telefonen satts ihop utan snarare motsatsen. Detta är en ytterst välbyggd och väldesignad telefon som gör sig bra i alla miljöer jag vistas i.

Skärmen

Det är svårt att klaga på en 5,5″ stor QHD-skärm (2560×1440 px) av AMOLED-typ, tja, utöver att färgerna kanske blir lite väl mättade för att kunna avgöra fotografiers absoluta kvalité då. Den höga upplösningen i kombination med skärmstorleken ger närmast bisarrt många pixlar per tum. Det innebär även extremt god skärpa och detaljrikedom, förutsatt att mjukvaran och tillhörande appar klarar av det hela.

Eftersom skärmen är just utav AMOLED-variant så finns det även möjlighet att spara energi samt utveckla vissa specifika funktioner som drar nytta utav skärmtypen. Precis så som i Microsoft Lumia 950 så finns det en funktion för att på den i övrigt släckta skärmen visa en klocka och inkommande notifikationer, utan att det för den delen drar värst mycket ström från batteriet.

Tyvärr så får jag säga att Samsungs version utav ”Always on” för skärmen är enormt underlägsen den som Microsoft har utvecklat för Windows 10 Mobile. Den senare hade en alldeles ypperlig funktion för att själv välja hur länge skärmen skulle vara igång efter aktivering och funktionen kunde därtill aktiveras utav en svepning med handen (eller annat valfritt föremål…) ovanför skärmen eller mer korrekt, närhetssensorn. Samsungs version är ännu så länge bra mycket mer dum. Antingen så är ”Always on” påslaget eller så är det avslaget. Inget mellanting. Tyvärr!

Det finns tveklöst potential för Samsung att vidareutveckla mjukvaran kring Always On-läget framöver, så förhoppningsvis tar man till sig utav de möjligheter som finns kring det hela och tar fram en än smartare variant allt eftersom.

Kameran

Till skillnad från tidigare så verkar Samsung för tillfället ha hoppat av megapixelracet för sin mobilkamera. Istället har man gått ner en storlek, från 16 megapixel i föregående toppmodell till mer modesta 12 megapixel i S7-serien. Anledningen till detta är att man istället ökat storleken på pixlarna i sensorn för att kunna släppa in mer ljus och därmed, i teorin, få bättre bilder som slutresultat.

Från det jag har sett så stämmer detta, tillsammans med en i allmänhet utvecklad teknologi som i slutänden leder till vad som inte kan benämnas som annat än rent fantastiska bilder, för att vara från en mobilkamera det vill säga.

Utöver en förbättrad sensor så erbjuder mjukvaran i sig klart intressanta möjligheter. Utöver det ordinarie autoläget så finns det givetvis en hel uppsjö med diverse mer eller mindre intressanta alternativ. Den absoluta merparten har en målgrupp som jag ärligt talat inte befinner mig inom. En målgrupp som jag däremot vill anse mig vara del utav, är den som använder Pro-läget i mjukvaran.

En av de mer intressanta delarna utav just Pro-läget är möjligheten att spara bildfilerna som RAW-filer för senare redigering i dator eller för all del, mobilapp som klarar RAW-filer. Detta är något som ger den ambitiösa mobilfotografen möjligheten att i efterhand korrigera sina bilder på helt nya sätt och vis. Dessutom ger det en möjligheten att spara in en hel del på all den färgmättad som ordinarie mjukvara gärna blåser på.

Tyvärr så visade det sig en smula för sent att jag trots några försök, ändå lyckats vara inkompetent nog att misslyckas få ut några RAW-filer från min tid med S7 Edge. Dessbättre så har jag som tidigare nämnt en ordinarie Samsung Galaxy S7 som tjänstetelefon för stunden och kan visa några exempelbilder tagna med den, även om det inte blir helt korrekt. Det är ju ändå samma sensor i båda telefonerna och därtill, samma mjukvara, även om det inte är samma fysiska enhet.

Går man in och detaljstuderar resultatet på pixelnivå från såväl bakre som främre kamera, så kommer man givetvis hitta brister som framförallt går att hänvisa till det faktum att det är en mobilkamera trots allt. Däremot måste jag säga att framförallt den bakre kameran levererar riktigt, riktigt bra bilder och kan rent kvalitétsmässigt utmana en kompaktkamera av modernt snitt.

Den absoluta största skillnaden mot kompetenta kompaktkameror är dock möjligheten att ändra bländarvärde och så givetvis, zoom. Än så länge så är digital zoom det enda i zoom som en mobilkamera kan erbjuda, vilket är ungefär som att beskära bilden i efterhand på datorn. Långt ifrån något att skryta med kort och gott.

En annan detalj som sällan avhandlas när det gäller mobilkameror är det faktum att bländarvärdet är permanent, vilket innebär att man tappar en hel del flexibilitet när det handlar om att styra ljuset. För 99% av alla som använder mobilen som huvudsaklig kamera är detta givetvis helt irrelevant, men ändå något jag tycker man bör ta upp när man jämför mobilkameror mot vanliga kompaktkameror, för rättvisans skull om inte annat.

På det stora hela så var jag trots viss negativ klang jämfört med kompaktkameror, riktigt nöjd med den prestanda som kameramodulen i Samsung Galaxy S7 Edge levererar. Bilderna blir mer än väl tillräckligt bra för att visa upp allt och inget på diverse sociala medier såväl som här på bloggen eller rent allmänt för folk direkt i telefonen.

Jag vågar mig på att lova att även utskrifter utav bilder från telefonen skulle vara mer än tillräckligt bra, även i hyfsat stort format. Tyvärr är det väl alltför sällan som man faktiskt gör något sådant utav alla bilder man tar under ett år, oavsett vad de tas med för kamera.

Rörlig bild

Föga förvånande så klarar kameramodulen i Samsung Galaxy S7/S7 Edge av att filma. Den bakre kameran rent av med 4K-upplösning för den som så önskar. Som ni ser i klippet nedan så är resultatet helt klart vad man förväntar sig utav just en mobilkamera och kameran klarar även av förändrade ljusförutsättningar på ett okej sätt och vis.

Om någon utav er har den faktiska möjligheten att granska klippet på en 4K-kompatibel enhet som verkligen kan återge det hela, så tar jag tacksamt emot ytterligare kommentarer om kvalitén i kommentarssektionen!

Även den främre kameran levererar klart godkänt under förutsättningarna och som ni kan skåda i klippet under texten här, så bör den kunna prestera alldeles utmärkt för er som vloggar eller av en eller annan anledning tycker om att filma er själva.

Har inte haft möjlighet att testa kameran vid videosamtal, men jag kan inte tänka mig att den kommer prestera nämnvärt mycket sämre än vid vanlig inspelning.

För mig som inte använder mobilen till just att filma särskilt ofta, så levererar telefonen mer än väl godkända resultat.

Batteritiden

En av de absolut mest kritiska punkter för egen del gällande ny smartlur är den om batteritiden. Det räcker som bekant inte bara med ett stort batteri utan mjukvaran i sig måste även vara bra nog för att hantera batteriet på ett bra sätt.

Detta är i sig ett ämne där Apple och dess i-enheter varit överlägset bättre än motsvarande enheter med Android eller andra alternativ. Även om exempelvis iPhone 6 inte har ett våldsamt stort batteri (ca 1800 mAh) så har mjukvaran varit närmast utomordentligt bra på att hushålla med energiförbrukningen och även om jag med fördel har stödladdat telefonen en gång under en arbetsdag, beroende på användning och planerad användning, så klarar jag mig fint med de mAh som erbjuds.

I Samsung Galaxy S7 Edge erbjuds inte mindre än dubbla den kapaciteten, hela 3600 mAh vilket bör erbjuda riktigt god livslängd trots en större och för all del, riktigt ljusstark skärm. Tack vare batterisparande åtgärder i senare versioner utav Android så börjar även livslängden i rent viloläge ordna upp sig. Jag har vid ett antal tillfällen laddat telefonen fullt ut på kvällen, låtit den ligga urkopplad och i viloläge under natten för att hitta en telefon med omkring 97-98% batteri kvar på morgonen.

Under övrig användning så finns det inte mycket att klaga på alls. Telefonen har skött sig alldeles ypperligt bra och oftast levererat en hel arbetsdag utan större besvär. Det har förekommit stödladdningar av bekvämlighetsskäl en och annan gång, men det inte för att det varit nödvändigt utan mest för att jag velat säkra upp stunder då jag vet att jag kommer sakna möjligheten att ladda under en längre period.

Mjukvaran

Det kan tyckas märkligt att mjukvaran i sig behöver en helt egen kategori, men Android är ju inte direkt alltid Android utan allt beror på vad för slags modifikationer som tillverkarna har gjort mot original, för att utveckla sina egna finesser, funktioner och alltför ofta, försämringar.

Just Samsung har genom tidigare versioner utav sitt skin TouchWiz varit alltför ambitiösa för sitt egna bästa och det har för det mesta slutat med en överdrivet ändrad grundversion som i sin tur påverkat såväl andra program såväl som hur snart uppdateringar utav mjukvaran sker.

I S7-serien så har man faktiskt tonat ner TouchWiz en hel del och faktiskt börjat bli ganska stilrena och trevliga i sitt övertagande. Det hindrade dock inte mig från att tämligen omgående ladda ner och byta till Google Nu Snabbstart som hemskärmsersättare. Detta gör att telefonen intar ett mer originellt Android-stuk och därmed plockar bort en hel del Samsung-specifika finesser.

Först kändes det en smula motsägelsefullt att testa en Samsung-telefon, med sitt anpassade gränssnitt och allt det innebär. Sen konstaterade jag kallt att en av de absolut största och bästa fördelarna med Android är just möjligheten att förändra det man inte gillar från start och därmed fick hemskärmsersättaren stanna permanent under tiden.

En annan del utav mjukvaran som fungerade trots bytet av hemskärmsapp, var den som rör edge-skärmen och de finesser som den kan innebära. Jag var och är egentligen inte värst intresserad utav detta utan valde närmast lika omgående att stänga av även detta. Visst är det svårt att säga att man inte saknat något man inte testat, men det har inte någon gång varit lockande att slå igång dessa finesser igen. För mig är S7 Edge mer intressant ur ett designperspektiv än vad den är mjukvarumässigt.

Övriga finesser

En högintressant detalj kring Samsung Galaxy S7 och S7 Edge är och förblir dess IP68-klassning, något som medger kreativa videofilmer där man utsätter telefonen för mer än vad som egentligen är rimligt.

Inte nog med att jag utsatte min testenhet för detta plågosamma försök, den fick rent av följa med mig in i duschen vid ett tillfälle, för att verkligen sätta den på prov. Av omtanke för alla läsare så väljer jag dock att inte publicera något mer eller mindre naket material från detta hårda prov, men jag kan åtminstone meddela att telefonen fungerar alldeles utmärkt för de utav er som har ett behov av att ta selfies i duschen eller för all del, ösregn!

Avslutningsvis…

Den här omgången utav test har i första hand fokuserat på annat än rent tekniska fakta och tester, för att istället fokusera mer på hur Samsung Galaxy S7 Edge fungerar i min vardag. Huvudsaklig anledning till detta har ju som tidigare nämnt varit att jag i första hand tittar på den här telefonen som en ersättare till den jag i dagsläget använder som min privata, ständiga följeslagare och då räcker det helt enkelt inte med att köra testprogram och få fram tekniska värden, för det krävs så mycket mer än så.

Samsung Galaxy S7 Edge

Efter dryga två veckor tillsammans med telefonen så känns det tveklöst som ett tråkigt steg tillbaka att börja använda min egna iPhone 6 igen, även om det har sina fördelar tillsammans med min Apple Watch. Hej Apple-nörd.

Jag har tveklöst fått mersmak och det är knappast så att jag suktar mindre efter en helt egen S7 Edge nu. Däremot har jag lovat min bättre hälft att åtminstone inte gå och skaffa mig någon innan bröllop och efterföljande bröllopsresa är avklarad, så jag får helt enkelt suga på karamellen ytterligare en stund till innan beslut tas.

Vad jag däremot tveklöst kan göra nu är att med absolut varmaste ord rekommendera S7/S7 Edge till den som är nyfiken och intresserad utav årets generation topptelefon signerat Samsung. Huruvida man väljer en med eller utan skärmkant är mer upp till personlig smak och hur man ser på designen som sådan. Det finns tveklöst goda skäl att välja en traditionell telefon och skärm i formen av vanliga S7, men Edgen är inte dum alltså, inte dum alls!

4 svar

 1. Fredrik

  Sanslöst bra bild på videon i 4K!!! På en 55′ tv… 🙂

  1. Gôtt att höra! Synd bara materialet i sig inte är värst spännande då! 😉

 2. Härlig recension och jag håller med dig i det mesta! Jag skulle dock sträcka mig ännu längre vad gäller kameran, jag hävdar att den duger för betydligt mer än bloggbilder och sociala medier. Den står sig garanterat bra även om det ska printas i lite större format, även om jag inte testat än.

  Jag har inte heller vågat testa IP68 på riktigt mer än att ha doppat den i snön vid vinterns skidåkning ett par gånger. 😉

  …och så måste du så klart skaffa en innan resan så att du får med dig en vettig kamera dit. Alltså, den spöar ju iPhone 6 med hästlängder och jag märker stor skillnad mot min gamla 6 Plus. 🙂

  1. En utmaning för dig kanske? Ta en bild du verkligen gillar med kameran på din S7 Edge, skriv ut den i lagom stort format och visa för världen att jag underdrev kameramodulens storhet! 🙂

   Får faktiskt snällt hålla mig tills efteråt, har man lovat så har man. 🙂 Sen är jag lite nyfiken på vart ryktena kring nästa Note-enhet tar vägen med, även om den kanske är i största laget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.