Drömma kan man

Det är inte så lite roadtrip-sug i mig just nu kan jag lova, mycket tack vare då det faktum att det senare i sommar är tänkt att jag skall hämta ut en sprillans ny BMW 116i, en bil som då givetvis måste sättas på prov direkt. Inte heller blir direkt suget mindre när man läser om andra roadtrips, Jakten mot nollpunkten exempelvis, där de kör så långt de bara kan på en tank diesel i moderna snålbilar.

Tanken om att dra iväg till höstens semester lever gott inne i min hjärna just nu och frågan är vart? Tidigare på bloggen har ju ämnet Rv45/E45 tagits upp, d.v.s. köra Göteborg – Karesuando längs med denna väg. Det är helt klart en tanke.

En annan tanke är Nordkap. Bara sådär 190-något mil norrut och av en händelse,  nästan så långt norrut man bara kan komma inom Europa. Helt klart lockande!

Dock är det väl inom viss tveksamhet hur lämpligt det är att bege sig så pass lång norrut i september på sommardäck av lågprofiltyp? Visserligen i allra högsta grad nya och fina däck, men ändå? När tusan riskerar egentligen första snön att falla där uppe en bra bit norr om polcirkeln?

Annars kan man ju alltid åka västerut, typ Bergen eller så? Bara 70 mil enkel väg, om man åker raka vägen d.v.s., något jag knappast tänkte göra. Norge är ju ruskigt vackert dessutom, sådär löjligt vackert. Sedan behöver man ju kanske inte direkt åka rakaste vägen hem igen heller för den delen.

Eller söderut kanske? Smygehuk som är Sveriges sydligaste punkt? Mest för att ha det avklarat sådär. Fast det är ju bara 55-något mil enkel resa. Räknas knappt som ordentlig roadtrip va..?

Nåja, än är vi inte där, i september d.v.s., när både semester och bil bör vara på plats. Faktiskt flera månader kvar av funderande och räknande. Oavsett vilket så lär det ju gå åt en hel del bensin för en roadtrip, som bör betalas på något vis. Dessutom finns det ju vissa saker ytterligare som behöver inhandlas, som typ följande lista.

 • Ny kartbok, min nuvarande från 2004 känns en smula antik.
 • Reseanpassade sängkläder, för att kunna hitta enkla och billiga övernattningar på vägen.
 • Kamerabatterier, seriöst, reserver kan fan vara bra att ha på en sådan grej.
 • Ordentligt stadig mobilhållare till bilen, typ Brodit som vanligt.
 • Medlemskap i STF kanske? Lite sådär synonymt med billiga boenden och andra bra tips.

Men vänta lite nu tänker ni nu, en kartbok? För herr digitala leksaker..?

Ja, men faktiskt. Det är en ruskigt bra grej det där med kartböcker, även 2014. För digital teknik kan strula och GPS litar jag alltjämt sådär lagom mycket på. Dessutom gillar jag kartböcker och har alltid gjort. Plus att det liksom är något som bara skall finnas i en bil, punkt slut.

Dessutom kan man gott undra hur herr bekväm tänkte med enkla och billiga övernattningar? Han som alltjämt anser att hotell är en skitbra uppfinning. Vilket det också är. Bara lite dyrt om man tänkt sig något sådant här galet. Bara bränslet kommer ju räknas i fyrsiffriga tal nästan oavsett vart jag tar vägen, så då är det inte annat än rimligt att tänka ekonomiskt (läs snålt) på andra plan istället.

Givetvis är ju också då tanken att fotografera och blogga om det hela, dels i formen av dagens bild sådär men jag har även en liten tanke om man kanske skulle sätta ihop en fotobok om det hela också efteråt. Kanske skulle vara roligt med ännu ett litet projekt sådär..?

Kan man dessutom lyckas med konststycket att få några exemplar sålda utav det hela efteråt, så kanske kostnaderna även kan kompenseras till viss del? Inte för att jag faktiskt tror på den idén själv ens, men det vore roligt.

Ja ja, först och främst skall ju bilen levereras. Därefter så skall jag bestämma mig. Därefter kanske det hela bör planeras en smula. Om jag nu inte då bara rent av bestämmer mig för att packa in mig i bilen och styra dit hjärtat känner för där och då. Det vore ju också en grej!

Tills vidare, så drömmer jag helt enkelt vidare. Funderar, planerar, räknar. Ja, sådär som jag brukar helt enkelt.

11 svar

 1. Klart att du ska ha en ordentlig Norgekarta! Du kan beställa en karta och inspirationsbroschyrer från Norge utan kostnad här: https://www.visitnorway.com/se/broschyrer/catalogue-se1/

  1. Tack så mycket för tipset! En beställning är precis lagd! 🙂

   1. För att ytterligare slå ett slag för Norge så ta en titt på de norska turistvägarna: https://www.nasjonaleturistveger.no/no Lycka till med din resa och din nya bil! 🙂

    1. Tack så mycket! 🙂

 2. ”Raka vägen” i Norge lyckas du inte med ens om du försöker. 😉

  Att bli medlem hos STF kan vara en riktigt bra deal om du ska bo hos dem. Rabatter och så får man dessutom deras magasin Turist. Bara det är värt medlemsavgiften (och ett magasin jag faktiskt tar mig tid att läsa). Vad gäller roadtrippandet så är nordligaste Norge och september med sommardäck kanske lite vanskligt som du skriver, vill det sig ”illa” så har du snö redan då. Jag skulle slå ett slag för södra Sverige. Själv är jag sugen på Skåne, Österlen och bokskogarna som jag bara har fått för mig ska vara magiskt vackra. Har skymtat dem lite smått på ett par genomresor där nere men skulle lätt kunna tänka mig att utforska dem närmare. Kör på Skåne, i september kan det vara sommarens förlängda arm.

  1. Det är väl just det som är lite av tjusningen med just Norge..? 🙂

   Är nog mer sugen på västra rundan Norge, Bergen och så, än Skåne faktiskt! Lyssnar hellre på norska än skånska! 😉

 3. Rickard Forsberg

  Du kanske skulle ta och åka ner till BMW-fabriken och ta en kaffe med gubbarna!

  1. Tanken slog mig faktiskt, att hämta bilen på plats i München, men leverans infinner sig över en månad innan semestern och riktigt så mycket tålamod har jag då inte…

 4. Markus

  Norge är riktigt trevligt. Och raka vägen vill man ju inte ta om man har en körglad bil. 🙂 När vi var i Norge för några år sedan hann vi med mycket fint. Kända turistmål som t ex Aursjøvegen, Atlanterhavsveien, Geirangerfjorden och Ålesund är faktiskt inte så tokiga att uppleva…

  1. Tanken om att ta västra rundan runt Kristiansand – Bergen – Trondheim är faktiskt bra lockande, då hinner man ju med hela den raddan där också. Plus Preikestolen också då kanske? 🙂

 5. Janne Hansson

  Låter som mycket trevliga tankar och funderingar. Håller med dig om att en kartbok är obligatoriskt i en bil – min KAK bilatlas från 1981 duger perfekt då alla nya moderna motorvägar och förbifarter saknas. Skall det vara en schysst roadtrip så är det småvägar, frusvägar och vägar med tre och fyrsiffriga vägnummer som tar en till det charmiga svunna landet.Lycka till med din planering – det är halva nöjet – och framförallt lycka till med resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.