Lite objektivt

Inför den stundande resan till New York så sitter jag här så smått och funderar på vad man skall medta i objektivväg till kameran. På resorna till Rhodos respektive Berlin i höst har min Fujifilm X-E1 och tillhörande 35mm f/1.4 varit en trogen följeslagare som levererat utmärkta bilder. Tanken är då även att denna skall medfölja över pölen och göra mig sällskap i det stora äpplet. Frågan är bara om man skall satsa på något ytterligare objektiv tills dess, för 35mm med beskärningen som blir med tanke på bildsensorn är kanske inte alltid helt optimal.

Jag har begränsat mig till tre alternativ såhär långt, enligt följande lista.

Fujinon 23mm f/1.4

Fujinon XF23mm f/1.4

 

  • Motsvarar efter beskärningen ett ganska klassisk utsnitt.
  • Samma typ av kvalitétsbygge som mitt nuvarande 35mm.
  • Relativt prisvärt om än inte direkt billigt.

Zeiss Touit 12mm f/2.8

Zeiss Touit 12mm f/2.8

  • Ordentligt vidvinkligt, kanske lämpligt bland alla höga byggnader?
  • Zeiss-kvalité med allt det innebär.

Fujinon 18-55mm f/2.8-4

Fujinon XF18-55mm f/2.8-4

 

  • Smidigheten med zoom-optik, kanske oslagbart?
  • Skall enligt uppgift vara ruskigt prisvärd.
  • Mest flexibla lösningen?

Helst av allt hade jag gärna inhandlat samtliga tre ovanstående objektiven, men det är ganska långt ifrån vad plånboken tillåter, typ ganska extremt långt ifrån för att vara exakt. Men frågan är vad man får mest nytta utav?

Zeiss-objektivet har jag redan klämt och kännt på vid ett tillfälle i somras, och det är inte dumt alltså, inte dumt alls! Dessutom öppnar en sådan kraftig vidvinkel för ganska intressanta bilder om man nyttjar det rätt.

Fujinons fasta 23mm f/1.4 skall ju inte heller alls vara dumt, men är bara en smula vidare i utsnittet jämfört med det jag redan har, nyttan kanske blir tveksam i verkligheten? Tanken är att försöka få möjlighet att klämma och känna på ett sådant så snart det går!

Zoom-objektiv underlättar ju alltid livet, med sitt relativt vida 18mm till nära nog tele vid 55mm. Dessutom skall det för att vara närmast ett kit-objektiv vara ruskigt bra och är dessutom billigast utav de tre. Frågan är hur skärpa och bildkvalité i övrigt blir jämfört med de två objektiven av fast brännvidd?

Nu har jag tack och lov en bra stund ytterligare på mig att bestämma mig och dessutom försöka få mig en chans att känna och klämma på Fujinons 23mm såväl som 18-55mm, för att lättare kunna besluta mig om vad som bäst passar på resan.

Tankar? Åsikter? Andra förslag? Någon..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.