Något nytt!

I måndags var det lite av en smygpremiär på en järnväg nära mig, för i måndags var det nämligen första gången man körde helt och hållet på det nya dubbelspåret mellan Göteborg och Trollhättan!

Den officiella premiären är inte än på drygt en månad, och än återstår det en del arbete innan trafiken kommer flyta precis som det ska, men det var ändock premiär för att köra helt och fullt på den nya sträckningen söder om Trollhättan.

För min del gled jag in på den nya biten spår strax före kl 16 i måndags eftermiddag på min färd ner mot Göteborg och kunde ta bilden nedan när vi passerade den nyaste formen av Velandabron, komplett med dubbelspår och allt. Till höger i bild skymtas den gamla bron med enkelspår som fram till början av november tjänat oss väl.

Nya Velandabron

Än går färden på det nya dubbelspåret relativt långsamt i takt med att makadam och banvall skall sätta sig ordentligt, tonnagekörning för den med dragning åt fina ord, 70 km/h är det som gäller på en drygt 15 km lång sträcka. Tids nog ökas dock farten betydligt och tills T13 börjar gälla blir det full fart, 200 km/h som gäller förbi platsen.

Man kunde inte låta bli att förundras en del när man långsamt körde denna nya sträckning, över hela byggets storlek i sig. Jag har inte haft möjligheten att uppleva hela den gamla sträckningen, eller ens halva byggets tidsförlopp ens. Trots detta har jag hunnit med att köra på sträckan under två sommaravstängningar samt flertalet mindre trafikstopp i takt med att nya bitar kopplas in.

Det skall bli mycket intressant att se hur den nya linjen kommer utveckla sig under kommande tidtabellsperiod, T13, där vi inte bara får kortare körtider mellan Trollhättan och Göteborg, utan även skall stångas med nyinvigda Ale-pendeln med sin kommande kvartstrafik.

Tills dess får man njuta av ordentligt goda gångtider på sträckan, rena semesteråkningen där för att undvika att bli hysteriskt före tiden både till och från Göteborg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.