Dags att se över ditt lån?!

Inlägget är ett samarbete med Consector. All text och alla upplevelser kring kontakten med dem är mina egna.

Om det är något som alltför många är dåliga på när det gäller sina lån så är det att vara otrogen sin bank. Många har av olika skäl aldrig gjort någon direkt koll på om de faktiskt gör sin bästa affär genom att vara trogen sin nuvarande bank, trots att det numera är ganska enkelt att faktiskt göra sin research, låta någon annan undersöka möjligheterna till bättre villkor och lägre räntor.

Foto av rawpixel från Unsplash

Nu när sommar och semestertiderna närmar sig så är det väl ett ypperligt tillfälle att ta tag i detta? Ta en av de obligatoriskt regniga dagarna kring midsommar, gör din research och ta reda på om du kan få bättre villkor än vad du redan har på ditt lån.

Låneförmedlaren Consector är ett utav de företag som ger dig möjligheten att konkurrensutsätta dina lån för att ge dig möjligheten att spara några surt förvärvade kronor på din månadsbetalning. Jag har testat och här kommer mina tankar och upplevelser kring det hela!
Till att börja med så behöver du veta vad din totala skuld är, oavsett om det gäller privatlån, bolån eller billånet. Det kanske rent av är så att du samlat på dig lite för många så kallade ”räntefria avbetalningar” och vill reda upp situationen med ett nytt samlat privatlån…?

Oavsett vilket så behöver du ha kännedom om hur lång tid du har kvar att betala av på lånet/lånen och vad du just nu betalar i ränta. Har du flera lån du vill samla så behöver du ta reda på totala månadskostnaden, de olika räntorna och återbetalningstiderna för att kunna avgöra om vilket/vilka du skulle vilja samla.

För egen del har jag undersökt förutsättningarna för att ändra om lite kring mitt egna alltför stora privatlån som sakta men säkert sjunker. Möjligheten att få en bättre ränta på det är aldrig fel och det är sunt att undersöka detta lite av och till, även om det innebär visst projekt kring att ordna med att lösa lån och sätta upp nya. Kan man spara ett par tusenlappar om året så kan det ju faktiskt vara värt någon timmes jobb.

Väl inne på hemsidan så väljer du vad för typ av lån du vill undersöka, matar in de nödvändiga uppgifterna kring lånets storlek, återbetalningstiden och eventuellt syfte. Fortsätt med dina personuppgifter och sedan tar Consectors tjänst vid och låter bankerna göra jobbet med att hitta ett erbjudande till just dig.

Fördelen med att använda en låneförmedlare är att oftast blir det endast en kreditupplysning som görs på dig och sedan förmedlas denna till anslutna banker. Sedan får bankerna, om de är intresserade utav dig som kund återkoppla med ett erbjudande som syns listat på ”mina sidor”.

Denna process bör man låta ta åtminstone 24 timmar, för att så många banker som möjligt skall hinna återkoppla. Efter det kan man enkelt överskåda de olika erbjudanden som finns och välja ett som passar, om man är nöjd med utfallet.

Även om man kanske inte just nu vill byta bank så kan det ändå finnas fördelar i att nyttja en låneförmedlare av och till. Det kan vara en intressant lista att få för att senare kunna förhandla om ett redan befintligt lån, vis utav vilka räntor och villkor som andra har att erbjuda.

Vid en eventuell förhandling med din nuvarande långivare är det nämligen av högsta intresse att veta vad konkurrenterna erbjuder och kunna nyttja det för att omförhandla ditt befintliga lån.

För egen del fick jag 9 banker som var intresserade utav att ta hand om mitt lån. Effektiva räntan varierade mellan 4,99% och 7,88% bland de 8 som var intresserade utav att ta hand om lånet i sin helhet. Detta innebär att jag fick ett bättre erbjudande än det jag för närvarande har på 5,35%.

Valde jag då att teckna om mitt lån till den lägre räntan…?

Ja, det lutar allt åt det. Eftersom jag inte har några andra engagemang hos min tidigare långivare så är det inte ett särskilt svårt val egentligen. Att avsluta det lånet och välja en med bättre villkor och lägre ränte är en bra affär för mig rent ekonomiskt.

Timpenningen för det jobb jag lägger ner blir rätt hög med tanke på att det blir ett par tusenlappar om året i lägre kostnader och det faktum att tiden jag lagt ner på hela projektet varit mindre än 3 timmar totalt.

Jag kommer definitivt att fortsätta konkurrensutsätta långivarna med mer eller mindre regelbundna mellanrum, för att säkerställa att jag får lägsta möjliga ränta till bästa möjliga villkor. Jag är skyldig min tidigare så slarviga ekonomi det!

Vill du veta mer om Consector och se hur de kan hjälpa dig sänka räntan på dina lån? Spana då in deras webbsida och läs mer eller besök deras blogg för att ta del utav mer ekonomiskt matnyttigt.

Tjänsten i sig är kostnadsfri för dig som användare och det finns ofta väldigt mycket pengar att spara på att åtminstone undersöka möjligheterna till lägre ränta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.