Mellan två prenumerationer

Förra hösten tecknade jag mig för en årsprenumeration på hela Creative Cloud-paketet sådär lagom på Black Friday. En prenumeration jag sade upp i förtid när jag konstaterade hur mycket bättre Final Cut Pro X var för mina behov i formen av videoredigering.

Adobe Creative Cloud CC logotyp

Tanken var att ersätta hela Creative Cloud med endast Photography-paketet med Lightroom och Photoshop till en mer rimlig kostnad och eftersom min hustru så effektivt lärt mig bli mer snål, så tänkte jag att det kanske blir än mer rimlig totalkostnad om jag tar och betalar för året på en gång.

Man tjänar hejdlöst med pengar på så vis. Hela 7 kr och 20 öre. Man ger 1432 kr och 80 öre för helåret jämfört med 120 kr/mån för helårsprenumeration med månadsbetalning, totalt 1440 kr…

Så, då tänkte jag att väntar man till Black Friday så kanske det blir bättre? Lite billigare åtminstone? Att det känns lite mer värt att ta hela kostnaden på en gång jämfört med uppdelat över 12 månader?

Men tydligen hade jag fel där. Black Friday-rean tycks endast täcka det stora paketet i år.

Så, just nu står jag alltså mellan två prenumerationer och ingen aktiv licens för varken Photoshop eller Lightroom. Något jag än så länge inte har lidit våldsamt mycket utav, men snart nog så…

Frågan är bara hur tusan en skall göra, om man ändå skall hosta upp de 1432 kr och 80 ören för att bli av med kostnaden för året framöver, om man skall strunta i det och bara ta de 120 kr per månad det annars handlar om eller om man kanske rent av bör överväga andra alternativa program?

Om man nu skall överväga andra motsvarande program till framförallt Lightroom, vilka bör man då överväga?

5 svar

 1. Oj, jag har inte ens vågat överväga alternativ till framförallt Lightroom. Snacka om att hela mitt fotoliv sedan 2002 är i programmets händer… Däremot skulle jag förmodligen klara mig utan Photoshop (men varför skulle jag, när de ingår i samma paket?) och absolut utan Premiere som jag betalar dyra pengar för idag. Har klurat på FinalCut när prenumeratinen går ut i april, eller rentav köra iMovie men det tar ändå emot lite. Med båda dessa låser jag ju dessutom in mig i Mac-miljö, är det smart på sikt?

  1. Inlåsningen är en nackdel om man i någorlunda närtid överväger att skifta till Windows. Annars motsvarar kostnaden för Final Cut typ ett år med komplett Creative Cloud-paket sett till merkostnaden för Premiere utöver Lightroom/Photoshop.

   Beroende på hur pass modern Mac du kör, så får du någonstans mellan en brutal och en skamligt extrem prestandaskillnad genom att jobba med Final Cut jämfört med Premiere, så kostnaden är i förhållande till tidsbesparingen med…

   1. Ja, jag har också hört att FCP ska var grymt mycket bättre optimerat och det har jag så klart övervägt. Jag har ett halvår på mig att fundera. Min Mac fyller fyra år i februari (är en late 2013) och den rullar på oförskämt bra. Så förhoppningsvis är det även ett tag kvar tills datorbyte. Känner mig inte mogen för ett sånt beslut just nu.

    1. Ju längre tid du tänkt stanna inom Apples ekosystem och macOS, desto mer har du att vinna på att byta till FCP sen i min mening. Om nu inte användning av och vanan vid Premiere kan ha andra nyttor inom exempelvis det vanliga jobbet då, i så fall är det en bättre personlig investering i att jobba med Premiere Pro även hemma…

     1. Ja, vi kör ju Premiere på jobbet också så det underlättar ju. Klipper inte vansinnigt mycket film där dock men det kan ju förändras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.