Storleken HAR betydelse

Åtminstone när det kommer till storleken på tekniken man ständigt bär runt på. Det är en konstart i sig att finna den perfekta (?) storleken sett till såväl användbarhet som vikt och andra fysiska dimensioner.

När tankarna börjar snurra allt mer kring hur min nuvarande uppsättning datorer skall ersättas så småningom så är just storleken av högsta vikt, på fler sätt än ett. Går det att hitta en bra kompromiss mellan en 27″ iMac och en 11″ MacBook Air?

Officiell Apple MacBook Pro produktbild
Apple MacBook Pro av alla möjliga varianter

Spontant så blir jag ju lockad av att byta de två mot en enda bärbar dator, även om jag gick motsatt väg när jag bytte ut min MacBook 13″ av årsmodell 2008 till iMac 27″ av årsmodell 2013 för att senare komplettera med just den MacBook Air 11″ som just detta inlägg skrivs på.

Det som spontant lockar mig, bortsett priset då, är en MacBook Pro 15″, för att få mesta möjliga skärm i ett (relativt) bärbart format. Dessutom med hyfsad prestanda för det jag tänkt mig mer och mer av, videoredigering på språng.

Officiell Apple MacBook Pro produktbild

Däremot blir jag tveksamt till om 15″ är för stort i längden, om det vore klokare att gå på 13″-varianten istället, för ett mer portabelt paket till något lägre vikt och potentiellt lägre pris, om än med något sämre prestanda.

Båda de två, såväl 13″ som 15″ känns ju närmast gigantiska mot den smidiga lilla 11″ jag bär med mig i tid och otid. Frågan är hur mycket man lider av det och om man ändå skall offra vikt och utrymme, varför inte gå fullt ut?

Vi kan väl bara bortse från det faktum att man får bra mycket mer teoretisk prestanda i en bärbar PC till de priserna som ovan nämnda MacBook Pro tingar, för även om jag stundvis är sugen så tror jag inte jag kommer trivas lika väl med Windows 10 i längden som jag gör med macOS och har gjort sedan 2008.

Men vad säger ni, kära läsare, är 13″ sweetspot #1 eller kan man lika gärna fokusera mer på att göra det ordentligt i en 15″ på en gång, när det väl blir dags att byta ut iMac och MacBook Air?

4 svar

  1. Jag kör 13-tummaren. Fantastiskt bra och smidigt fomat. Funkar att jobba på, kolla på film på, surfa och ta med sig utan att den blir klumpig. Typ optimal storlek alltså! 🙂

    1. Ett klokt val! Vill minnas att jag var relativt nöjd med storleken som så på min gamla MacBook i 13″. Frågan är bara om den prestanda man missar jämfört 15″-modellen är värd det i förhållande till storlek och vikt…

      1. Äsch. Maxa bara Processor och minne när du beställer så blir det kanon — och ganska dyrt! 🙂 (27 255,00 kr med mellanhårddisken).

        1. Nackdelen med allt som är Apple. Det är antingen dyrt eller jättedyrt. Tur att andrahandsvärdet åtminstone är hyfsat på det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.