Imponerande jämnhet

Statistikern inom mig kan inget annat än att fascineras utav bränsleförbrukningens jämnhet på hushållets bil, Petronella.

Efter sådär 30 poster i min körjournal har jag ett totalsnitt på 0,63 l/milen i vad som inte kan kallas annat än blandad körning på riktigt. En salig mix utav stadskörning och landsväg präglar vårt körmönster i vardagen helt enkelt.

Man skulle ju kunna tro att detta dock är en siffra som varierar åtminstone en smula över tiden? Vissa lägre, vissa högre. Men nej då. Inte så inte.

Istället ligger de senaste sex posterna på 0,64 l/milen, 0,63 l/milen, 0,62 l/milen, 0,63 l/milen, 0,63 l/milen och 0,61 l/milen. Detta är därmed hela sommarens körning och lite därtill, lite mer än 400 mil allt som allt.

Jag kan alltså inte låta bli att fascineras över hur det kan bli så ytterst marginella skillnader, om det är körsättet, bilen, bilen som anpassat sig efter körsätt eller vad mer som kan påverka?

Intressant är även att jämföra med vad bilen skall dra, enligt EU-cykeln som vi alla vet är rena fantasier. Enligt den skall min bil gå på 0,56 l/milen blandad körning och om mina matematiska förmågor är med mig, så innebär det att verkligheten ger 12,5% högre förbrukning.

Visst, en del utav detta kan skyllas på att den i min ägo är utrustad med 17″ stora fälgar och tillhörande breda däck. Det gör inte under för förbrukningssiffrorna. Men även när bilen rullat under optimala förhållanden med mindre och smalare vinterdäck på närmast ren landsväg så ligger förbrukningen drygt 10% över angivet i faktisk förbrukning.

Nåväl, jag skall väl inte bli alltför negativ kring de fantasifulla sagor som EU-cykeln berättar utan mer fortsätta fascineras utav jämnheten i det hela. För utav i skrivande stund 30 poster i körjournalen är det totalt fyra, fem poster som skiljer sig stort från snittet, åt något håll.

Ungefär här vore det trivsamt om fler statistiker kunde ta och kliva fram och berätta för mig (min fru) att jag inte är ensam om att hålla järnkoll på mina förbrukningssiffror. Skriv gärna en kommentar. Snälla..?

2 svar

  1. Enligt en undersökning som gjordes här https://formcrafts.com/a/vinterdack på fråga 6 (måste va medlem för att se det) kostar inget så klagade 15% på att förbrukningsmätaren aldrig stämde. Har du upplevt detta? själv testade jag det förrgår och det stog att jag då hade 40km kvar att köra, då tänkte jag okej nu ska jag sätta den på prov jag tar och kör från mitt hem till Solna som är ca 50km.

    Jag lyckades ta mig dit trots att det stog 40km kvar vid uppstart av bilen. Jag ville fortsätta att ”testa” tills bilen dog så jag höll mig nära olika bensinstationer och åkte runt ända till den slocknade på 56km. hela 16 km mer än vad som stog på mätaren! sjukt?

    Du hittar också super mycket info hos fof bifogar dom i min signatur, det är ett gäng nördar som mäter allt möjligt…

    1. Just återstående körsträcka har jag inte satt på prov, än. Däremot är jag imponerad över hur exakt färddatorn är på snittförbrukning jämfört med verklighetens siffror, det skiljer inte alls mycket mot vad vi har i faktiskt snitt, runt 0,01 l/milen om jag inte minns helt galet. Klart godkänt i min bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.