Uppe i det blå

Konsten att hitta en molntjänst som passar in i mina önskemål (behov?) alltså. Inte direkt det lättaste uppdraget man kan anta sig.

Det handlar primärt om att hitta en vettig backuplösning för mitt bildarkiv sedan 2002, ett bildarkiv som jag visserligen sakta men säkert håller på att sanera så smått från mer eller mindre värdelösa bilder, men som ändå är av ordentlig storlek. Senaste invägningen landade på strax under 1 TB. Kort och gott en jävla massa bilder…

Den enklaste lösningen vore väl att lagra allt gammalt på en extern hårddisk någonstans, för den ska ju helst inte förvaras hemma om man nu skall göra det hela ordentligt. Inte när det är saker man specifikt är ute efter att spara på i fall av oturliga händelser.

Molnlagring

Därför tänkte jag mig tanken med backuplösning i form av molntjänst och ja, tanken var väl åtminstone god. Problemet är närmast att ytterst få erbjuder lagring i dessa storlek och de som gör, erbjuder det antingen i storlek om 1 TB och nästa steg i 10 TB, varpå priset också då pinnar iväg ordentligt.

Google Drive är det som för närvarande ligger närmast till hands, med 1 TB lagringsutrymme för 99 kr per månad, ett hyfsat rimligt pris för den storleken. Helst hade jag sett alternativ om 2-3 TB lagringsutrymme, eftersom nästa steg hos Google blir 10 TB för inte alls lika rimliga 999 kr/mån…

Även Amazon erbjuder ett alternativ, med 3 månaders gratis provperiod som inledning. För $59,99 per år får man sedan lite diffust ”unlimited everything” vad gäller lagring. Såhär långt har jag inte lyckats hitta några mer detaljer kring det hela och därmed känns det inte helt lockande.

Utöver dessa två giganter så erbjuder även Dropbox, som jag redan i dagsläget använder frekvent till diverse saker jag vill ha synkade över alla enheter, några alternativ för den som plockar fram plastkortet. Även här handlar det dock om 1 TB som maxutrymme utan att det skall springa iväg alldeles för mycket i kostnad. För mig som enda användare landar det på €8,25 per månad, vilket alltså är lägre än Google Drive exempelvis. Vill jag ha mer än så får jag hosta upp minst €50 per månad, eftersom det är €10 per användare och minsta antal användare är 5 st i nästa alternativ…

Har även kontaktat Storegate för att se om det går att ordna någon form av anpassad licens som passar mina behov. Deras ordinarie är antingen alltför små eller för företagsinriktade, men i övrigt är de ett allra högsta grad intressant alternativ eftersom de framförallt erbjuder serverkapacitet baserad i landet och då även tillhörande svensk support om det skulle vara något.

Finns det några andra intressanta alternativ som jag missar? Seriösa, plattformsoberoende alternativ med bra villkor och lagring i storleksordning om 2-3 TB utan att jag blir ruinerad? Gör jag det bara besvärligt för mig och borde jag istället bara köpa mig en NAS och sedan en extra liten extern hårddisk att kopiera över allt gammalt till, som sedan kan lagras tryggt någon annanstans?

4 svar

  1. wF-MartinS tipsade om Degoo häromdagen. Kan det vara något? https://degoo.com/

    1. Det ser riktigt intressant ut! Skall undersökas närmare. Tack för tipset! 🙂

  2. Björn Lövdahl

    Svarade Storegate?

    1. Ja. De svarade med ett sådant där svar man brukar få från försäkringsbolag när man är en olönsam affär för dem. Alltså för dyrt för att ens överväga det hela…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.